Vreedzame oorlogvoering

Spread the love

Dat er oorlog is, is helaas een feit, maar zou het niet prettig zijn als dat zou kunnen zonder geweld, zonder slachtoffers en liefst nog buiten de belevingswereld van al die mensen die gewoon vrede willen?

Ja hoor, dat kan. Als de geruchten kloppen heeft Israël bewezen dat dat inderdaad mogelijk is. Officieel is het (nog) niet toegegeven, maar experts vermoeden sterk dat het Israëlische leger de maker is van het Stuxnet virus is.

Een Duitse topconsultant verklaarde dat dit virus net zo effectief was als een militaire aanval, een enorm succes. Door de aanval is het nucleaire programma van de islamitische republiek waarschijnlijk twee jaar teruggezet in de tijd. Een Duitse computerexpert was een van de eersten die de programma code van het virus heeft kunnen analyseren.

Het duurt twee jaar voordat Iran weer terug is op het huidige niveau

aldus Langer in een telefonisch interview vanuit zijn kantoor in Hamburg.

Dit was bijna net zo effectief als een militaire aanval, maar veel beter omdat er geen slachtoffers zijn gevallen, en er geen complete oorlog is ontstaan. Vanuit militair oogpunt was dit een doorslaand succes

Vorige maand meldde de IAEA, de nucleaire waakhond van de VN, dat Iran het werk aan haar nucleaire programma had opgeschort. Waarschijnlijk als gevolg van het Stuxnet virus.

Volgens Langer kan Iran het beste alle besmette computers verwijderen die zijn besmet met het Stuxnet virus, volgens hem de meest geavanceerde en agressieve malware uit de geschiedenis.

Maar zelfs als alle computers zouden zijn verwijderd, dan nog moet Iran zich er van overtuigen dat alle computers die worden gebruikt door externe partijen, ook absoluut vrij zijn van het Stuxnet-virus. Het is extreem moeilijk om besmette installaties op te schonen, en we weten dat Iran niet goed is in IT; ze beginnen net te leren wat dit allemaal betekent.

Om hun systemen weer draaiend te krijgen zullen van het virus af moeten komen. Dat kost tijd en ze moeten al hun apparatuur vervangen, ze moeten de centrifuges in Natanz nieuw bouwen, en misschien een nieuwe turbine kopen voor Bushehr.

Speculatieve berichten wijzen een onderdeel van het Israëlische leger aan als mogelijke ontwikkelaar van het virus, maar ook de Verenigde Staten worden genoemd. Volgens Langer zitten er tenminste twee landen, waaronder mogelijk Israël en de VS, achter Stuxnet.

Israël heeft geen reactie gegeven op de vermoedens van betrokkenheid bij het Stuxnet-virus, maar hoge officieren van het Israëlische leger hebben wel bevestigd dat Iran ernstige technische problemen heeft met zijn centrifuges van de verrijkingsfabriek in Natanz.

Langer:

We kunnen stellen dat het meerdere jaren ontwikkeling moet hebben gekost om tot dit virus te komen. We zijn, na analyse van de code, tot deze conclusie gekomen omdat de code op de controle systemen 15.000 regels bevat, en dat is erg veel.

Dit bewijs heeft ons ertoe gebracht te concluderen dat dit niet door een hacker is ontwikkeld. Het moet wel een land geweest zijn, en we kunnen zelfs de conclusie trekken dat het zelfs niet door één land kan zijn ontwikkeld.

Eric Byres, een computerbeveilgingsexpert die de website Tofino Security beheerd waar oplossingen worden aangeboden voor industriële bedrijven die te maken hebben met aan Stuxnet gerelateerde problemen, meldde dat de bezoekersaantallen van Iraniërs in de afgelopen weken enorm zijn gestegen, een indicatie dat het virus nog steeds zorgt voor problemen bij Iraanse nucleaire installaties.

Het trok onze aandacht dat we vorig misschien één of twee bezoekers uit Iran hadden die probeerden toegang te krijgen tot het beveiligde gedeelte op onze site. Iran had nooit prioriteit voor ons, en opeens krijgen we enorme aantallen mensen op onze site, en mensen waarvan we kunnen zien dat ze uit Iran komen.

Byres zei dat sommigen zich openlijk als Iraniërs aanmeldden als ze vroegen om toestemming om op de site in te loggen, terwijl anderen zich voordeden als medewerkers van bedrijven waar hij veel mee samenwerkt.

Er is een grote groep mensen die direct vanuit Iran proberen om op het beveiligde deel van de site te komen terwijl anderen valse identiteiten in elkaar zetten. We praten dan over honderden mensen. Het zouden mensen kunnen zijn die nieuwsgierig zijn naar wat er aan de hand is, maar wij hebben zo’n gespecialiseerde site dat de meest logische verklaring is dat dit mensen zijn die betrokken zijn bij de controlesystemen

Bron: Jerusalem Post

Op de vermelde site van Tofino Security staat ook de bevestiging van Iran zelf dat hun centrifuges beschadigd zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *