Mooi staaltje vertaling

Spread the love

Gistermiddag kwam de NMa met haar rapportage over het onderzoek naar prijsafspraken binnen de bankensector. Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis reageerden geschokt over de conclusie dat er geen bewijs gevonden kan worden.

De conclusies van de NMa worden door de Rabobank op wel heel creatieve wijze omgezet in een persbericht:

De NMa concludeert na onderzoek naar de concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt dat er geen prijsafspraken zijn tussen banken.

Die conclusie trekt de NMa helemaal niet, de NMa concludeert alleen maar

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft geen aanwijzingen gevonden dat hypotheekverstrekkers, zoals banken en verzekeraars, prijsafspraken hebben gemaakt waardoor consumenten teveel hebben betaald voor hun leningen

(nu.nl en Tros Radar)

Dat is toch iets essentieels anders, waardoor er toch weer vraagtekens ontstaan bij de betrouwbaarheid van de banken. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat de onderlinge afspraken dusdanig goed geheim worden gehouden dat dit buiten het zicht van de NMa blijft, en we er pas over 10 jaar iets over horen van een betrokkene die toch gewetensbezwaren heeft gekregen.

Banken hebben bijvoorbeeld nooit een goede uitleg kunnen geven waarom de hypotheekrentes in Nederland 30% – 50% hoger zijn dan in Duitsland. Dat zou in een vrije Europese markt zonder prijsafspraken een onmogelijkheid moeten zijn, maar toch is het de dagelijkse praktijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *