Red de gloeilamp!

Spread the love

Honderd jaar geleden leefden we bij het licht van petroleumlampen en gaslantaarns. Met de komst van de gloeilamp kwam daar een einde aan. Maar binnenkort komt er ook een einde aan het tijdperk van de gloeilamp. De Europese Unie gaat de verkoop ervan verbieden. Jammer, want deze lamp heeft een geheim. Hij staat veel dichter bij zonlicht dan andere moderne lichtbronnen. En zonlicht is het beste en mooiste voor onze ogen!

Het beste en mooiste licht om bij te leven is zonlicht. Er is nog geen lamp uitgevonden die de kwaliteit daarvan evenaart. De gloeilamp en de halogeenlamp komen heel dicht in de buurt; veel dichterbij dan de zogenaamde gasontladingslampen als spaarlampen, ledverlichting en TL-buizen.

Gehandicapte lamp

Net als de zon geven de gloeilamp en de halogeenlamp door gloeiend heet te worden. En net als de zon hebben deze lampen daardoor de eigenschap dat ze alle delen van het kleurenspectrum, die zichtbaar zijn in de regenboog, gelijkmatig weergeven. Anders dan je misschien zou denken is het zo dat wit licht niet uit witte lichtbundels bestaat. Al het ‘witte licht’ van de zon of van gloeilampen is samengesteld uit een bundel gekleurde lichtstralen. Bij elkaar opgeteld laten die zuiver wit licht zien. Het gloeilicht van gloeilampen is samengesteld uit alle kleuren van de regenboog. Deze bundel spectrumkleuren is oneindig groot, waarbij elke kleur vloeiend overgaat in de aangrenzende. Dat heet een continu spectrum.

Alle andere lampen hebben deze unieke eigenschap niet. Ze hebben dus een gebrek. Ze geven ‘wit licht’ in slechts een handjevol spectrumkleuren. Ze haperen als het ware (soms zijn dat zelfs zeer grote haperingen). Niet omdat de lampen knipperen, maar omdat veel kleuren van het spectrum ontbreken. Dat is de handicap van bijna alle gasontladingslampen zoals de TL-buizen, spaarlampen, compactlampen, kwiklampen, en metaal-halogeenlampen. Ook de moderne ledlamp heeft deze aangeboren handicap. Jammer dus dat de EU zijn burgers dwingt tot het gebruik van deze lampen …

Meer lezen?

Download het volledige artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *