Mobiliseren samenleving vergt beloning

Spread the love

Vanmorgen kwam er dit opmerkelijke bericht via mijn smartphone binnen.

Altruïstisch ingestelde initiatieven, waarbij uit wordt gegaan van de goedheid van de mens, komen maar moeilijk van de grond.

Dat schrijven onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de Verenigde Staten in de meeste recente Science-editie.

Als Christen blijf je je verbazen over alle onderzoeken die keer op keer de waarheid van de Bijbel bevestigen. “Dit wisten we toch allang” denk je dan, maar gelijk besef je dat de mens zonder kennis van Gods Waarheid dit dus inderdaad helemaal niet weet!

Dit bericht bevat een triestheid omdat nu ook voor de niet-gelovige mens officieel is vastgesteld dat het met de goedheid van de mens van nature slecht gesteld is. En ook allerlei al dan niet new-age-achtige religies die daar van uitgaan blijken dus op voorhand ontkracht, en dat officieel wetenschappelijk 🙂

Deze manier van ‘terugkerende beloning’ bleek een stuk effectiever te zijn dan strategieën van andere deelnemende groepen, zoals die van het team dat beloofde de geldprijs aan het Rode Kruis te doneren.

Ook niet verbazingwekkend. Het klinkt wel heel politiek correct om je beloning af te staan, maar achter de schermen hebben we het toch liever voor onszelf. Persoonlijk kan ik me daar wel in vinden, om de eenvoudige reden dat een organisator niet voor mij hoeft te bepalen naar welk goed doel ‘mijn’ beloning gaat. Het zou denk ik al anders zijn als je tenminste zou kunnen kiezen naar welk goed jou eventuele beloning gaat. Maar met de regelmatig terugkerende verhalen over geld wat aan de strijkstok blijft hangen bij dergelijke organisaties zullen veel mensen daar ook niet al te veel vertrouwen meer in hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *