Atheïst Dawkins durft debat (weer) niet aan

Spread the love

Atheïst R ichard Dawkins, schrijver van het boek The God Delusion (Nederlands: God als misvatting), heeft opnieuw geweigerd het debat aan te gaan met de christelijke filosoof William Lane Craig. Het is niet verbazingwekkend, gezien hij  dit in het verleden al vaker geweigerd heeft, maar wel teleurstellend; ook voor veel van Dawkins’ mede-atheïsten.

Picture: There's probably no Dawkins
There actually was no Dawkins

William Lane Craig wordt door velen gezien als de voornaamste voorvechter van het christelijke geloof. Hij staat bekend om zijn systematische, gestructureerde wijze van argumenteren. In debatten focust hij vooral op filosofische argurnenten voor het bestaan van God en historische argumenten voor de opstanding van Jezus. In het verleden debatteerde hij al tegen bekende atheïsten, zoals Christopher Hitchens, Peter Atkins en Sam Harris.

LEGE STOEL
In oktober maakte Craig een tour door Groot Brittannië. Op 25 oktober streek de tour neer in Oxford, de thuisbasis van Richard Dawkins. De tourorganisator had graag een debat gezien tussen Craig en Dawkins, maar de laatste gaf niet thuis. Om Dawkins toch nog de mogelijkheid te geven op de uitnodiging in te gaan, is besloten om tot de laatste minuut een lege stoel op het podium neer te zetten. Als Dawkins niet op kwam dagen, zou Craig een lezing houden over de vele tekortkomingen aan Dawkins’ boek The God Delusion.

There actually was no DawkinsNO DAWKINS
ln 2008 was Dawkins één van de initiatiefnemers van een campagne waarbij op Londense stadsbussen de tekst ‘There is probably no God’ werd afgebeeld. De organisatoren van de tour van Craig speelden hierop in door in oktober stadsbussen in Oxford uit te rusten met de tekst ‘There is probably no Dawkins’, met een verwijzing naar het evenement op 25 oktober, waar Dawkins waarschijnlijk niet aanwezig zou zijn. En dat bleek inderdaad het geval. Dawkins’ weigering om de degens te kruisen met Craig heeft hem een hoop kritiek opgeleverd, ook van andere atheïsten. De atheïstische filosoof Daniel Came heeft Dawkins’ weigerachtigheid lafhartig genoemd. En het is inderdaad jammer. Een confrontatie tussen ’s werelds belangrijkste christelijke apologeet en de grootste atheïst zul je nu waarschijnlijk nooit meemaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *