Meisjes balen van ‘bangalijst’

Spread the love

aldus een kop in de electronische versie van het AD van vanmorgen, die weer doorverwijst naar Spits. De strekking van het artikel ligt voor de hand.

Scholieren, met name jongens waarschijnlijk, sturen elkaar lijstjes door met een top tien van meisjes die volgens hen de grootste sletten zijn. Ook zou er bij staan of de meisjes makkelijk te versieren zijn en/of ze naaktfoto’s versturen. Meisjes zouden er van balen, en claimen geen enkele aanleiding te hebben gegeven, maar ervaren dat het lastig is om van het stigma af te komen.

Een dergelijk verschijnsel is natuurlijk niet echt nieuw, vroeger wisselenden jongens ook al met elkaar uit welke meisjes ‘de makkelijkste’ waren, en dus in de categorie ‘de grootste sletten’ vielen. De verstandige en nette meisjes trokken zich daar niets van aan, reageerden er niet op, en de lol was er voor de jongens dan al snel af.

De meisjes die wel reageerden waren grofweg in twee groepen in te delen. Degenen die daadwerkelijk sletten waren, maar zo natuurlijk liever niet genoemd werden, je had per slot van rekening altijd de kans dat je ouders er achter kwamen, en de veel grotere groep die wel graag populair gevonden wilden worden, mee wilden doen, maar inderdaad geen sletten waren.

Tegenwoordig zit iedereen bij al dan niet valse beschuldigingen als een bok op de haverkist, maar deze meisjes zouden er verstandiger aan doen om gewoon inderdaad geen aanleiding te geven en niet te reageren.

Wat tegenwoordig natuurlijk een probleem kan zijn, is dat wat eenmaal op internet is geplaatst er in principe nooit meer af gaat. De briefjes  van vroeger verdwenen vanzelf wel ergens in een prullenbak en de mondelinge overdracht was helemaal beperkt van levensduur.

Reacties
Onder het artikel staan een aantal reacties waarvan ik er een aantal wil noemen.

Mht87 heeft gelijk dat het te maken heeft met een gebrek aan normen en waarden. In de clips van de popmuziek worden vrouwen, notabene door vrouwen zelf, neergezet als lustobject. Dan moet je ook niet gek opkijken dat ze zo behandelt worden door jongens die geen goede opvoeding krijgen en die weten hoe je een vrouw in het echt zou moeten behandelen.

Helaas laten veel meisjes zich een door deze clips een gedrag aanmeten wat deze jongens constant bevestigd. Ze zouden daar beter mee kunnen stoppen.

Lissa kaart een punt aan wat zeker mee zal spelen: Rancuneuze jongens die een blauwtje hebben gelopen. Maar kom ik weer op mijn eerdere punt: Verstandige meisjes die zelf beter weten zouden zich daar helemaal niet druk om moeten maken en het gewoon negeren.

BabBo heeft een wat naïeve reactie. Wetenschappelijk onderzoek heeft nu bewezen wat velen al heel lang wisten: Veel wisselende sexuele contacten zijn er de oorzaak van dat steeds meer vrouwen later geen orgasme meer kunnen krijgen. En dat lijkt me voor geen van de betrokken vrouwen die volgens BabBo maar door moeten gaan met hun ‘slettengedrag’ een prettig vooruitzicht.

Radar rakelt een oude discussie op. “Kleding geeft niet aan wat iemands normen/waarden zijn”
Maar Radar ziet daarbij over het hoofd dat elke keuze die je maakt iets over jezelf zegt. Je kleding, je huis, je auto, je mobiel. Dus met je kleding geef je wel degelijk een bepaalde indruk.
Eenvoudige test: Loop eens in een oude spijkerbroek en T-shirt een dealer van luxewagens binnen en zie hoe je behandelt wordt. Vervolgens loop je een paar dagen later bij diezelfde dealer naar binnen, maar nu in een kostuum of dure designerkleding. Tenzij je de uitzondering treft die de regel bevestigt, zul je nooit meer zeggen dat kleding geen beeld vormen.

xRebelene haalt een volgende aan. Veel meisjes die verkracht worden vragen er zelf. Ook dit is een discussie die nooit over lijkt te raken. Een kennis van mij is leraar, en uitdagend gekleedde meisjes worden bij hem de klas uit gezet. Hij heeft zelf geen zin om de halve dag naar een Alpenlandschap te moeten kijken, maar veel belangrijker is wat de meisjes oproepen bij de hormoongefrustreerde jongens. Hij ziet dus wel degelijk een causaal verband.

Het is heel simpel: Als je niet in de uitverkoop bent, moet je niet adverteren.
En als je niet van plan bent om rekening te houden met een ander, moet je ook niet raar opkijken dat een ander een keer geen rekening met jou houdt.
Als je dus keer op keer hoort, merkt, leest dat er figuren rondlopen die hier wel gekke dingen door gaan doen heb je het dus inderdaad aan jezelf te danken als je uitdagend gekleed loopt.

jos50 is een van de weinigen die reageert vanuit de dagelijkse praktijkervaring.

Het merendeel van de reageerders, waaronder Looney Doer, verdedigt een eigen mening, een ideaalbeeld zoals zij graag zouden willen hoe de maatschappij in elkaar zou moeten zitten, zonder rekening te houden met de dagelijkse realiteit. Een domme houding.

Rizzo kaart ook een punt aan. Onder invloed van de media zijn de meisjes een voorkeur gaan ontwikkelen voor dergelijke jongens. Dan hadden ze vantevoren kunnen weten dat dit zou gaan gebeuren, of dat ze er in ieder geval grote kans op hadden.

Ruud Dordrecht maakt ook een punt. Internet verloedert, maar het grote probleem van internet is dat een veroordeling er nooit meer af gaat. De verloedering stopt dus ook nooit meer.

Trouwe Hart slaat de plank wel heel ver mis met zijn/haar reactie. Sex uit lust is veel minder bevredigend dan sex uit liefde. Dat kan iedereen die het verschil heeft ervaren beamen. Voortplanting is een verhaal apart, helemaal met alle voorbehoudsmiddelen van tegenwoordig, en zou alleen in de liefdevolle omgeving van twee mensen plaats moeten vinden die met hart en ziel voor elkaar gekozen hebben.

sentimenteef steekt ook liever haar kop in het zand dan zich aan te passen aan een veranderende samenleving en een afglijdende moraal.
Bovendien: Respect kun je je kinderen meegeven, maar degene die gerespecteerd wil worden zal dat respect altijd nog moeten verdienen. Het is net zoals de politie die probeert respect af te dwingen. Dat kan niet. Respect kun je alleen verdienen.

De claim van Sanne dat een man met meerdere bedpartners geweldig zou zijn gaat ook alleen in bepaalde kringen op, en tot kort geleden zeker niet in onze cultuur.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *