Scarlett Johansson verdedigt SodaStream en Israël

Spread the love

De Hollywood superster Scarlett Johansson heeft zondag haar besluit, om de Israëlische frisdrankfabriek SodaStream te vertegenwoordigen, weer verdedigd en afgerekend met vooringenomen kritiek en inspanningen om de Joodse Staat te boycotten.

 

 

In een lang interview met de Britse zondagskrant The Observer, die over haar rol in een nieuwe film zou gaan, werd Johansson geconfronteerd met haar functie van woordvoerder van SodaStream, die een grote fabriek heeft nabij de ‘Joodse nederzetting’ Ma’aleh Adumim.

De fabriek, die werk biedt aan honderden Palestijnse Arabieren en Israëlische Joden, is volgens Johansson ‘een model voor een soort beweging voorwaarts in een schijnbaar onmogelijke situatie’.

Dat was niet goed genoeg voor de interviewer, die schreef dat Johansson slecht geïnformeerd moet zijn of een verkeerde beslissing heeft genomen, maar nu niet in staat is om zich uit de situatie terug te trekken zonder problemen met de ene of de andere partij.

Zo is het niet, antwoordde Johansson, en zij benadrukte dat ze ‘achter die beslissing staat. Ik was me bewust van die fabriek voordat ik ondertekende (…) en ik zie het nog steeds niet als probleem’.

De interviewer wees haar er op, dat grote namen in de internationale gemeenschap allemaal de Israëlische nederzettingen als illegaal beschouwen en schadelijk voor de waardigheid en het levensonderhoud van de Palestijnse Arabieren.

Johansson liet zich niet intimideren en antwoordde, ‘Ik denk dat dit gemakkelijk ter discussie te stellen is’. Ze wees er ook op, dat hoewel een grote meerderheid in Groot Brittannië het standpunt van de interviewer zou kunnen steunen, dit zeker niet overal zo is.

Johansson richtte haar pijlen ook op de Britse liefdadigheidsinstelling Oxfam, waarvan zij terugtrad als wereldwijde ambassadeur toen Oxfam haar relatie met SodaStream te fel bekritiseerde.
‘Er is genoeg bewijs dat Oxfam in het verleden een BDS [anti-Israël boycot, desinvestering, sancties] beweging heeft gesteund en gefinancierd. Dat is iets dat echt niet kan worden ontkend’, aldus Johansson. ‘Een niet-gouvernementele organisatie die iets steunt dat een politieke zaak steunt… voor mij voelt dat niet goed’.

Bron: Israel Today

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.