Tekent RTL Nieuws doodvonnis objectieve journalistiek?

Spread the love

Voor het eerst in 25 jaar RTL Nieuws neemt een hoofdredactie van RTL Nieuws stelling. Dat wil zeggen: je dwingt ons om stelling te nemen.

Dat is natuurlijk onzin, maar er is meer in het artikel. Deze populistische kreet is schrijnend. Een journalist die niet meer in staat is om objectief te verslaan wat er gebeurd is het doodvonnis van journalistiek.

Harde woorden? Inderdaad. Maar een journalist moet nu eenmaal in staat om over de meest verschrikkelijke dingen verslag te doen. Diep respect heb ik altijd gehad voor cameramensen die de ergste rampen in beeld brengen, de ergste oorlogsdaden objectief laten zien, zonder commentaar, zonder standpunt in te nemen, met gevaar voor eigen leven. Op het moment dat iemand in dit vak dan niet meer staande kan blijven door woorden van iemand anders, kan ik daar geen respect voor opbrengen, maar is het een teken aan de wand.

RTL Nieuws heeft geen mening. Nergens over

Dat is natuurlijk niet waar, en helaas kunnen we dit over elke nieuwssite zeggen. Het nieuws is te vaak gekleurd, eenzijdig belicht, of geschreven vanuit een bepaalde politieke richting of levensovertuiging.

Koppen als:

PVV-Kamerlid Van Vliet: Voelt als bevrijding
‘Waarom, waarom haat Geert Wilders ons toch zo?’
Pechtold: Respect voor Van Vliet
Eenderde Nederlanders wil vervolging Wilders om uitspraken
Meerderheid Nederlanders verwerpt uitspraken Wilders

zijn zonder meer stemmingmakend, en nu heb ik het even beperkt tot het geval Wilders en heel eenvoudig te weerleggen als zodanig door eenvoudige tegenvragen.

Als van Vliet dit als bevrijding ervaart, waarom is hij dan al die tijd blijven zitten?

Waarom haten diverse groepen het Westen zo dat ze vliegtuigen in te Twin Towers vliegen?

De uitspraak van Pechtold is een loze kreet, want met hetzelfde recht had hij respect voor Wilders toen die uit de VVD stapte.

Is vervolging om deze uitspraken wel mogelijk, of laten we het onderbuikgevoel van de bevolking weer eens spreken? Iedereen die sites als nujij.nl volgt, ziet duidelijk dat het volk zich niet laten leiden door feiten of kennis, maar door emoties. Er worden zelfs postings die onderbouwd zijn met bewijsmateriaal ‘beloont’ met een overvloed aan minnetjes omdat de boodschap dan even niet politiek correct is.

Emotie regeert boven verstand. Een gevaarlijk feit, maar helaas laat de hoofdredacteur van RTL Nieuws zich hier nu ook in meeslepen en in zijn emotionele toestand maakt hij een vreselijk verkeerde keuze. Wat hij in het uiterste geval had mogen doen was deze reactie op eigen titel schrijven, maar nooit, nooit uit naam van RTL Nieuws.

Op het moment dat een nieuwsmedium zo overduidelijk stelling inneemt is het automatisch haar objectiviteit kwijt en dat kan en mag niet voor een serieus nieuwsmedium. Als de redactie een betrouwbare afspiegeling van de samenleving is,  Ik kan me niet voorstellen dat een journalist als Pieter Klein niet misselijk wordt als hij leest of schrijft over bijvoorbeeld de familie Fogel die op gruwelijke wijze is vermoord. Dat item is niet eens te vinden op de RTL Nieuwssite en ook dat is een vorm van stellingname, maar zoek maar eens op de term ‘Gaza’ op de RTL Nieuwssite en de eenzijdigheid van de berichtgeving is schokkend.

normaal gesproken is de grens met Gaza op slot
Bron: Winnaar Arab Idols mag Gaza uit

is slechts één van de onzinvoorbeelden. Hoe komen al die bewoners van Gaza dan in Israëlische ziekenhuizen? Vast niet door een gesloten grens. En waarom zou deze jongen de kans om onder de Hamas uit te komen met beide handen aangrijpen? Vast niet omdat Israël zo’n verschrikkelijk land is.

De reacties van Likoed onder het artikel maken de eenzijdigheid c.q. stellingname van RTL Nieuws schrijnend duidelijk.

De verdere reacties op het optreden van Wilders, waarbij ik heel duidelijk een stellingname voor of tegen uit de weg wil gaan, zijn schrijnend en van een dusdanig bedroevend niveau dat Pieter Klein zich af moet vragen of hij zijn beroep nog wel naar eer en geweten objectief uit kan voeren.

Niemand, ook Wilders niet, zou een professioneel journalist kunnen dwingen om een stelling in te nemen. Door dat, geheel uit eigen beweging, wel te doen valt RTL Nieuws door de mand.

Enerzijds kan hoe hij vervolgens schrijft over Marokkanen ook weer niet, maar feitelijk geeft hij Wilders dan ook weer gelijk, wat wel pleit voor objectiviteit.

Om af te ronden: Ik blijf het een blunder vinden dat hij uit naam van RTL Nieuws stelling heeft genomen en het brengt de objectieve journalistiek schade toe. Deze brief had hij prima kunnen schrijven, maar dan privé. Gewoon in een envelop, postzegel er op en klaar. Waarschijnlijk was het ook verstandiger geweest de brief nog een paar dagen te laten liggen om hem dan nog eens door te lezen. Mogelijk had hij dan al heel wat tekst aangepast.

Door wat tegengas te geven over Marokkanen probeert hij het leed nog wat te verzachten en probeert hij Wilders misschien zelfs nog wat te paaien (want over een paar maanden is een interview natuurlijk altijd leuk), en opmerkelijkst van alles blijken juist veel Marokkanen vanwege zijn standpunten op de PVV te stemmen

Zijn Marokkanen dan echt slimmer dan Nederlanders

was een vraag die ik als reactie op nujij.nl las. Blijken ook in dit geval de politiek correcte Nederlanders weer de langste tenen te hebben?

Ook bij de ‘nummer 39 met witte rijst’ was het zo. Het was niet lang zoeken, maar chinezen blijken er vaak minder moeite mee te hebben dan politiek correcte Nederlanders getuige de verkiezingsstunt van Cheung Kwong uit het verre Franeker:

Naast het maandmenu serveren wij alléén op 19 maart (verkiezingen) een speciaal afhaal menu tegen een speciaal tarief!

“Lijst 39 met witte rijst” (Nasi of Bami mag natuurlijk ook)

Tomatensoep, Foe yong hai, kip kerrie, babi pangang, mini loempia’s, kroepoek, twee stokjes saté met grote nasi, bami of witte rijst!

Lijst 39
Lijst 39

Een prachtige actie met humor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *