Gebrek aan kennis

Spread the love

“Mijn volk gaat te gronde door gebrek aan kennis”. Is dit specifiek voor God’s volk, of ook van toepassing als universele regel? Dagelijks zijn mooie voorbeelden van onkunde te lezen in de reacties op sites als nujij.nl.

Als voorbeeld waar ik vandaag over struikelde neem ik reactie 29 (mobijo) onder het artikel “”.

Mobijo schrijft:

Veel mensen vergeten dat de van oudsher, reguliere geneeskunde, de homeopatische is…de ” westerse” is later pas gekomen en heeft door middel van allerlei chemische troep voortgeborduurd op de homeopatische wijze… De plantgeneeskunde is geen kwakzalverij… Dan nog eerder de westerse..

Kijken we echter naar de geschiedenis van homeopathie, dan zien we dat in de 16e eeuw Paracelsus, pionier in de chemische geneeskunde (dus de farmacie) stelde dat ‘kwaad met kwaad uitgebannen’ zou kunnen worden en dacht dat de giftigheid van een bepaalde stof bepaald wordt door de dosis. Hij dacht dat kleine doses van wat de mens ziek maakt, de mens ook zou genezen. Feitelijk komt de homeopathie dus voor uit de farmacologie.

De fout die Mobijo maakt is het verwisselen van homeopathie met fytotherapie. Fytotherapie heeft totaal niets met homeopathie te maken, maar is een geneeskunst die zich baseert op de geneeskrachtige werking van planten en kruiden. Grote verschil met de homeopathie is bijvoorbeeld dat farmaceutische bedrijven ook onderzoek doen naar de geneeskrachtige werking van kruidengeneesmiddelen om nieuwe medicijnen te kunnen ontdekken. De verwisseling zien we ook letterlijk terug in de reactie zelf.

Fytotherapie wordt dus wel serieus genomen, waar homeopathie wordt gezien als pseudowetenschap.

Een dergelijke reactie, vol overtuiging op internet gepost, maakt het gebrek aan kennis bij mensen duidelijk. Keer op keer moeten we constateren dat de diverse internetfora overvol staan met dit soort reacties die vol overtuiging door de schrijvers gepost worden. Het zou de mens sieren om wat minder arrogant te zijn en zich eerst eens te verdiepen in de materie waar men op zou willen reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *