NOS: “Bloedbad na uitdelen meel in Gaza”

Spread the love

De NOS meldde dat ‘er zeker 77 doden en 250 gewonden’ zouden zijn gevallen. De bron? Het ministerie van hamas. En dat bleek vaker volkomen onbetrouwbaar, dus wat nu?

De NOS plaatste het bericht zonder pardon op Teletekst pagina 126.

Dan vraag je je toch af waar de NOS in vredesnaam mee bezig is? Dit soort berichten hebben we in deze vreselijke oorlog vaker voorbij zien komen, bijvoorbeeld bij de vermeende aanval op het al-Ahli ziekenhuis.

En ook in dit bericht komen we dezelfde bronnen tegen: Het “palestijnse” ministerie van Buitenlandse Zaken (die zich dus feitelijk al helemaal niet met een binnenlandse aangelegenheid bezig zou moeten houden!) en Al Jazeera, die een dag na de vermeende aanval al overtuigend in het ongelijk gesteld werd, onder meer door beelden van de camera’s van Channel 12 die 24/7 op Gaza gericht zijn en alle raketlanceringen in beeld brengen.

Nieuws uit Israël

Maar aan het einde van de middag stroomden geverifieerde berichten binnen. Eén daarvan was dit artikel in WIN (World Israel News)

Hamas claimt slachting naar aanleiding van de dood van 100 Gazanen in de stormloop toen duizenden zich naar vrachtwagens met hulpgoederen haastten.

Hamas beschuldigt de IDF van een slachting nadat Israëlische troepen het vuur openden op een menigte die zich naar de vrachtwagens haastte. Opnamen tonen aan dat de meeste gewonden het gevolg zijn van de stormloop.

In vroege morgen van donderdag zijn meer dan honderd Gazanen gedood in een stormloop naar vrachtwagens met hulpgoederen in het noorden van Gaza.

Volgens videobeelden die donderdag door de IDF zijn vrijgegeven, haastten duizenden Gazanen zich naar de naar schatting 30 vrachtwagens die rond 4 uur ’s ochtends door een IDF controlepost waren gekomen en onderweg waren naar de wijk Rimal in Gaza Stad.

Terwijl de menigte zich richting de vrachtwagens drong, die voedsel naar de inwoners bracht, raakten honderden Gazanen bekneld in de stormloop en werden verpletterd. De stormloop vond plaats in de Al-Rashid straat in de Sheikh Ijlin omgeving, ten zuidwesten van Gaza Stad, terwijl de vrachtwagens onderweg waren naar Rimal.

Bij een ander incident in het noorden, net buiten de wijk Rimal, openden gewapende mannen het vuur op een ander hulpkonvooi, dwongen dat te stoppen zodat zij het konden plunderen.

IDF troepen reageerden op het vuurgevecht en schoten op de benen van Gazanen die de IDF troepen en een tank die in het gebied was ingezet naderden.

Tientallen Gazanen werden in de stormloop gedood en honderden raakten gewond. Daarnaast raakte naar schatting een dozijn mensen gewond bij het incident waarbij de IDF betrokken was.

Gaza officials claimen tenminste 104 doden en 760 gewonden.

Volgens een eerste onderzoek van de IDF raakten circa 10 plunderaars gewond bij het incident waarbij de Israëlische troepen betrokken waren.

Zowel de terroristische hamas en WAFA, een spreekbuis van de Palestijnse Autoriteit, beschuldigden Israël van een slachting, en gaven de IDF de schuld van de slachtoffers bij beide incidenten.

De hulpkonvooien werden door de IDF gecoördineerd als onderdeel van een poging om te voorkomen dat hamas de goederen zou stelen of controle uit zou oefenen over stroom van hulp in Gaza.

Voorafgaand aan deze twee incidenten hebben Israëlische strijdkrachten de distributie van meerdere hulpkonvooien in het noorden van Gaza verzorgd, zonder enig incident.

De Israëlische minister van Nationale Veiligheid, Itamar Ben-Gvir (Otzma Yehudit) zei dat de schietpartij door Gazaanse gewapende mannen het gevaar dat de hulpkonvooien met zich meebrengen voor de Israëlische troepen weer benadrukt, en riep op om de stroom van hulp te stoppen.

“We moeten onze helden die in Gaza dienen volledig steunen en die zich lovenswaardig gedroegen terwijl ze tegenover een menigte Gazanen stonden die probeerde om hen aan te vallen”, zei Ben-Gvir in een tweet.

“Vandaag is bewezen dat de overdracht van humanitaire hulp naar Gaza niet alleen waanzin is terwijl onze gegijzelden nog steeds in de strook gevangen zijn onder de slechtst denkbare omstandigheden, maar dat dit ook de IDF soldaten in gevaar brengt. Dit is een andere duidelijke reden waarom we met deze hulp moeten stoppen, want het is feitelijk een hulp om onze soldaten aan te vallen en geeft zuurstof aan hamas.”

Bron: https://worldisraelnews.com/over-100-gazans-killed-in-stampede-as-thousands-rush-towards-aid-trucks/

De videobeelden

Op deze videobeelden is te zien hoe een meute probeert om de vrachtwagens met hulpgoederen te plunderen

Conclusie

We kunnen dus rustig concluderen dat de NOS weer eens zeer voorbarig was met haar berichtgeving en helaas met haar <copy>-<paste>-journalistiek ook in dit geval de plank weer finaal missloeg!

Een schande voor een nieuwsomroep die zichzelf “objectief” zou moeten kunnen noemen.

De berichtgeving is inmiddels wel iets aangepast, maar de NOS noemt nog steeds de cijfers afkomstig uit bewezen onbetrouwbare bronnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *