Fatah erkend Israël niet

Spread the love

In het weekend van 28 november 2010 hield Fatah een conventie in Ramallah. De eindconclusie was weinig verbazingwekkend: Fatah weigert Israël te erkennen als Joodse staat.

Ook niet verbazingwekkend was dat de Palestijnen tegenstander zullen zijn van elke overeenkomst tussen Israël en de VS die hun belangen zal schaden. Grote vraag is dan alleen in hoeverre dit strekt, want deze opstelling is wel heel vaag, breed uit te leggen, en door iedereen anders te interpreteren. Met andere woorden: Met zo’n verklaring kun je in de praktijk niets.

Opmerkelijk is er in het artikel vervolgens twee quotes onder elkaar worden geplaatst:

The council affirms its rejection of the so-called Jewish state or any other formula that could achieve this goal

en

The council also renews its refusal for the establishment of any racist state based on religion in accordance with international law and human rights conventions

Waarom deze zo opmerkelijk zijn? In feite staat er niets nieuws. Het enige wat opmerkelijk is, is dat men zich in de tweede quote op het internationaal recht beroept en in de eerste niet. De reden daarvan is simpel: Men weet drommels goed dat de eerste quote lijnrecht tegen het internationaal recht ingaat.

De tweede quote is wat dat betreft nog opmerkelijker. Fatah streeft zelf een racistische staat na, waarin geen plaats voor Joden is. Echter, de Joodse staat is geen racistische staat, er is volkomen vrijheid van godsdienst, en daarmee één van de weinige staten in die regio die aan het internationale recht voldoen en zich houden aan mensenrechtenconventies.

Fatah suggereert hier iets wat feitelijk en aantoonbaar niet klopt. Verbazingwekkende is alleen het gemak waarmee men er mee weg komt. Wie de situatie in Israël een beetje kent weet hoe de praktijk is. Joodse inwoners moeten aan strenge eisen voldoen om een bouwvergunning te krijgen, terwijl Arabische inwoners gewoon ongestoord hun gang gaan. De Israëlische overheid treedt op vanwege de simpele reden dat dat door de (niet bestaande!) “internationale gemeenschap” zou worden gezien als racistische daad tegen islamieten, en door vele media breed uitgemeten en uitvergroot zou worden weergegeven.

Verder ga ik hier niet het hele artikel aanhalen, dat kunt u verder lezen onder de link onderaan dit artikel.

Een laatste opmerking wil ik nog wel aanhalen:

Journalist Yair Lapid, who is expected to run for the next Knesset, wrote in his Yediot Aharonot column last week that Israel should forget about trying to achieve peace and instead focus on creating a Palestinian state as soon as possible

Het is vreemd dat iemand zo’n opmerking nog maakt. Er is aan de Palestijnen meerdere keren zo’n eigen staat aangeboden, en die is pertinent geweigerd. De enige ‘vreedzame’ oplossing in de ogen van Palestijnen is de volledige uitroeiing van het Joodse volk en de gewelddadige inname van Israël. Dat staat zwart op wit in de handvesten van onder meer de Hamas en PLO. Het voorstellen dat uitgerekend Israël zich in zou moeten zetten voor de oprichting van een vijandige staat is dan wel wat vreemd, om het even voorzichtig te zeggen.

Bron: JPost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *