Vrijheid in China

Spread the love

Bejing – 10 April 2011. De politie van Peking heeft met geweld gereageerd op de plannen van een van de grootste kerken van de hoofdstad om een openlucht meeting te houden, en heeft 24 oudsten van de Shouwang Kerk en leken onder informeel huisarrest geplaatst en meer dan 100 Christenen die naar de openlucht meeting kwamen opgepakt, volgens bronnen van ChinaAid.

De politie was in grote getale aanwezig en sloot de plaats van de samenkomst in het Haidin district, in het westen van Peking, volledig af en stonden met politievoertuigen te wachten toen een aantal van de meer dan 1000 leden van de Shouwang kerk aankwamen. De autoriteiten hadden de mobiele telefoonverbindingen in het gebied afgesloten in een poging om te voorkomen dat dit nieuws uit zou lekken. Ooggetuigen verklaarden dat ze gezien hadden hoe meer dan 100 kerkleden in politiebusjes werden afgevoerd.

Anderen gingen in kleinere groepen naar lokaties in de buurt en hielden hun gebruikelijke zondagse samenkomst gebruik makend van blaadjes die eerder waren uitgedeeld. De politie verjoeg in ieder geval een groep die samenkwam in een nabij gelegen restaurant. Een tweet van een Christen omschreef de politie “als wolven en tijgers” in het uiteendrijven van de groep en oppakken van één of twee leden van deze groep.

Een aantal opgepakte mensen werden naar een vlakbij gelegen basisschool gebracht, waar de autoriteiten hun namen en andere gegevens opnamen. Ondertussen, terwijl zij door de politie werden vastgehouden, zongen de Christenen hymnes en gingen door met hun aanbidding.

Een aantal leiders werden op zaterdagavond op hun lokale politiebureau’s ontboden. Sommigen brachten de nacht in gevangenschap door, anderen werden vrijgelaten en mochten naar huis gaan, maar werden verboden om hun huis op zondagmorgen te verlaten.

De Shouwang Kerk had zijn leden opgeroepen om op zondagmorgen 8:30 samen te komen op een openlucht platform op de derde etage tussen twee gebouwen in het Zhongguancun gebied in Haidin, vlakbij het universiteitsgebied van Peking. De gebouwen waren het gebouw van SinoSteel en het Zuid Chinese Poetische Restaurant.

Middagdiensten waren gepland voor 14:00 uur en leden van de Shouwang kerk namen een afwachtende houding aan ten aanzien van deze plannen. Onder aan het artikel staan foto’s van de aankondigingen van de samenkomst en foto’s over de plaats van samenkomst en de tijd.

“Door het gebruik van geweld vandaag in de hoofdstad van China om te voorkomen dat leden van de Shouwang Kerk hun geweten volgden in het door laten gaan van hun wekelijkse zondagse samenkomsten in het volle besef dat zij het risico liepen, hebben de autoriteiten van Peking opnieuw hun totale disrespect laten zien voor het constitutionele fundamentele recht van hun stadsgenoten op vrijheid van religie.”, zei oprichter en president van ChinaAid, Bob Fu. “Wij betreuren het gebruik van geweld door de Pekingse autoriteiten tegenover vreedzame Christenen en doen een oproep aan de internationale gemeenschap om maximale druk uit te oefenen op de Chinese overheid om zijn internationale verplichtingen na te komen om de rechten en vrijheden van haar burgers te garanderen.”

De Shouwang Kerk heeft de controversiële beslissing genomen om in de open lucht samen te komen nadat zij uit hun laatste ontmoetingsplaats zijn gezet, een gehuurde ruimte in een restaurant. De kerk was in november 2009 al eerder in de open lucht samengekomen, tijdens een vroege winterstorm, toen hen belet werd om het gebouw wat ze hadden gekocht in te gaan omdat de verkoper, onder druk van de overheid, weigerde de sleutels te overhandigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *