Turkije geeft Joods en christelijk bezit terug

Spread the love

De staat Turkije gaat honderden bezittingen die de afgelopen 75 jaar van joodse en christelijke minderheden zijn afgenomen terug geven. Daarbij gaat het onder meer om ziekenhuizen, weeshuizen, schoolgebouwen en begraafplaatsen van Griekse, Armeense en Joodse stichtingen. De rechtmatige eigenaren van eventueel doorverkochte eigendommen moeten schadeloos gesteld worden.

Het regeringsbesluit waar dit in staat is zaterdag 27 augustus 2011 gepubliceerd. De teruggave van onterecht geconfisqueerde eigendommen is een eis van de Europese Unie en werd ook behandelt in diverse zaken voor het Europese Hof voor de rechten van de mens tegen Turkije. Vorig jaar werd Turkije al veroordeeld tot het teruggeven van een weeshuis aan het Grieks-orthodoxe Patriarchaat.

Er zijn bezittingen die werden geconfisqueerd omdat zij niet meer in gebruik waren, maar vele werden onteigend toen Turkije in 1974 besloot dat niet-islamitische stichtingen geen onroerend goed mochten bezitten, tenzij dat in 1936 al op hun naam stond. Advocaat Orhan Kemel Cengiz noemt het besluit van grote betekenis.

Met de teruggave van hun bezittingen en de schadeloosstellingen zullen de minderheidsgemeenschappen zich economisch kunnen versterken en het gemakkelijker hebben.

Er zijn naar schatting 65.000 Armeens-orthodoxe Christenen, 23.000 Joden en 2.500 Grieks-orthodoxe Christenen in Turkije op een bevolking van 74.000.000 miljoen mensen.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *