Wat is de Sagrada Familia eigenlijk?

Spread the love

De Sagrada Familia in Barcelona is een uniek en wonderlijk gebouw in de Neocatalaanse stijl, vol kronkelend gevormde torentjes en ornamentjes, waar al vanaf 1883 aan gewerkt wordt. De Sagrada Família is hét meesterwerk van Gaudi.

De Sagrada Familia, Gaudi’s meesterwerk

De kathedraal was nog niet voltooid toen de ontwerper Antonio Gaudi stierf. De bouw van de kerk begon in 1883 en werd abrupt gestopt in 1926, toen Gaudi overleed door een tram-ongeluk. Hij is in de crypte onder de kerk begraven. Als leidende kracht binnen de Art- Nouveau stroming, koos Gaudi ervoor een expressionistische kerk te ontwerpen.

Een groot gedeelte van de Sagrada Familia is vandaag de dag nog steeds onder constructie. De bouwvakkers schijnen bezoek niet erg te vinden. Ze hebben zelfs plankieren voor de bezoekers gebouwd, waarmee ze bijna alle gedeelten die nog steeds in aanbouw zijn door kunnen lopen, om daarmee zelf ook een deel van de bouwgeschiedenis te worden.

De imposante Sagrada Familia blijft het onvoltooide, dakloze meesterwerk van het excentrieke genie Antoni Gaudi. Gaudi wilde een 20e eeuwse kathedraal creëren waarin symboliek en visuele interpretaties van het geloof een grote rol speelden. De bouw van de Sagrada Familia startte in 1883. Gaudi werd gevraagd als architect, maar hij slaagde er niet in zijn meesterwerk te voltooien. De Catalaanse architect, een nationale held, werd in 1926 overreden door een tram en stierf voor hij zijn meest bizarre en controversiële schepping kon voltooien.

Zijn unieke en zeer individualistische bouwwerken, waarin zowel Moorse als Gothische invloeden te zien zijn, zijn grillig van vorm, rijk versierd met kleurige mozaïek van glas en gebroken tegeltjes, in prachtig welvend stucwerk, met origineel smeedwerk. Gaudi toont over dezelfde speelse Catalaanse geest te beschikken die je ook kunt zien in het werk van Picasso, Miró en Dalí.

De bouw van de Sagrada Familia

La Sagrada Família (de Heilige Familie) is een grote Rooms-Katholieke basiliek in aanbouw. De Rooms-katholieke kerk wilde, door de bouw van een indrukwekkende kathedraal de ontkerkelijking, die door de industrialisatie in gang was gezet, een halt toe roepen. Villar, de oorspronkelijke architect van de kathedraal, begon in 1883 met de bouw. Toen hij stierf was pas een klein gedeelte klaar, namelijk de ingang van de crypte. Toen Gaudi de bouw overnam, wees hij het hele ontwerp af, behield de gotische invloed, maar verwijderde pilaren en luchtbogen.

Antoni Gaudi werkte meer dan 40 jaar aan het project, maar wijdde de laatste 15 jaar van zijn leven volledig aan het voltooien van de kathedraal. Gaudi stak al zijn geld in dit kunstwerk, maar slaagde er niet in zijn levenswerk af te maken. Na zijn dood vielen de werkzaamheden stil, pas in 1952 werd er verder gebouwd.

De kathedraal is opgebouwd uit drie gevels:
·de glorie van Christus
·de passie en de dood
·de dood en geboorte

De kathedraal heeft achttien torens, waarvan er twaalf naar de apostelen verwijzen. Vier torens zijn voor de evangelisten, de laatste twee voor Maria en Christus. Op, aan en in de kerk is heel veel beeldhouwwerk te vinden. De beelden illustreren bijbelse taferelen, vooral de geboortefaçade, welke aan het eind van de 19e eeuw gemaakt zijn. Als de bouw af is, zal de basiliek de grootste ter wereld zijn. De autoriteiten zeggen dat de kerk pas ver in de 21e eeuw voltooid zal zijn – als het ooit zover komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *