Rutte en Beatrix weigeren excuus aan te bieden

Spread the love

Actie 18 jan. Amsterdam 18 uur bij Portugese Esnoge (sjoel): “Israel, vergeef a.u.b. het Nederlandse volk”

Rutte en Beatrix, minister-president en staatshoofd, die overigens volgende week Nathanyahu op staatsbezoek ontvangen, wensen het verleden ook niet een heel klein beetje goed te maken; ze weigeren alsnog excuses aan te bieden voor het ontbreken van protest door de Nederlandse regering toen voor het uitmoorden van de Joden door de Nazi’s met hulp van de  NSB c.s.
Zie ook  http://tora-yeshua.nl/2012/01/de-nederlandse-regering-met-grote-schande-overladen/   met een artikel in de  media in Israel, ik schaam me diep voor deze regering, die ons in Israel te schande maakt.

Het is meer dan schandalig en mijn oproep is dan ook om  woensdag a.s. daar te staan, om 18 uur bij de Portugeese Esnoge (sjoel) , met Israelvlaggen en spandoeken:
“Israel, vergeef a.u.b. het Nederlandse volk” of  woorden van die strekking, (“voor het niet protesteren van onze regering tegen het uitmoorden van de Joden in ons land.”)
Als de “elite” er te hooghartig voor is, doen we dat zelf wel, daar hebben we Rutte en Trix niet voor nodig en bij ons is het ook nog een keer van harte gemeend, niet afgedwongen en formeel.
O ja,  de reden dat  de regering geen excuses aanbiedt, is dat de Joden het niet gevraagd hebben! Hoe bot en hypocriet kun je wezen. Wij willen er met zoveel mogelijk Israelvrienden staan, vergunning is aangevraagd en het was mondeling in principe akkoord dat we op het Mr. Visserplein gaan staan.

Actuele info op tora-yeshua.nl, kijk elke dag even bij het artikel “Israel , vergeef a.u.b. het Nederlandse volk” en reageer ook hieronder met je mening, of je komt e.d.
Wie verhinderd is om welke reden dan ook, kan ons helpen met het doorsturen van dit bericht, met gebed, met fin. steun,
zie http://tora-yeshua.nl/steun-ons-met-uw-gaven/

Shalom,
Ben Kok (joods-chr. pastor)

PS: vergunning is overlegd met Stadsdeel centrum , was in principe telefonisch akkoord , aanvraag is opgestuurd, zie alle actuele info onder dit artikel t/m woe. 18 jan.

Nader commentaar:

Nederland moet excuses maken voor de passieve houding tov de Jodenvervolging, ja of nee,  als stelling op stand.nl

In zijn commentaar gaat David Barnouw, historicus/voorlichter NIOD  op dit punt in tijdens de radiouitzending 4 jan., Stand.nl, zie hier de link
http://www.radio1.nl/terugluisteren/programma?programme=standnl&day=2012-01-04  , begin bij 32 min.26 sec.
Hij schildert de context van toen, het komt er op neer, zoals hij me telefonisch meedeelde, dat Wilhelmina wel een paar keer uitspraken heeft gedaan, in de zin van “onze Joodse bevolking heeft het moeilijk en die moet je helpen”, maar dat was het dan ook wel.
Het boek  “judging The Netherlands” van Manfred Gerstenfeld openbaart het tekort van onze regering en van de hele bevolking heel duidelijk.

Boek van Nanne vd Zee in 1997 was ook vol kritiek   titel “Om erger te voorkomen”, toen riep niemand op tot excuses. Barnouw:” we zijn niet zo’n volk van excuses”
(Dat vind ik een kwalijke opmerking, want  Barnouw bedoelt dat begripvol en het is natuurlijk heel onvolwassen en zwak, dat een mens geen excuses kan maken.)

David Barnouw vind overigens, dat de Joodse gemeenschap alvorens herstelbetalingen te accepteren, eerst die excuses had moeten vragen. Ruben Vis van het CJO vind dat dit uit de regering had moeten komen en dat laatste lijkt me ook helemaal terecht.

Andere landen hebben wel excuses aangeboden voor hun tekort en het is een feit, dat geen van de geallieerden destijds zich veel te weinig heeft ingezet om de Joden te redden, het ging hen er om , om de oorlog te winnen en de Joden waren in dat verhaal ondergeschikt, aldus Barnouw.

Diverse reacties in dit programma zijn schokkend:”moeten we ons daar nu nog weer druk om maken” e.d. , geen excuses nodig. Ziek. Het laat me alleen maar zien, dat we die excuses wel moeten maken.

Barnouw:  de regering wist het inderdaad en er is nauwelijks of niet geprotesteerd door de regering in London. De NS hebben later wel excuses aangeboden, maar erg laat.
Maar als de regering had geprotesteerd, dan had niemand zich er verder wat van aangetrokken.
(NB: dat is dan voor mij nog geen enkele reden om niet zo’n protest uit te spreken!!)

Uitslag van de stemming onder de luisteraars zou 45% voor excuses zijn en 55% er tegen. Ook Barnouw is tegen excuses, tot mijn verbijstering.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *