Hirsi Ali:”islam-oorlog tegen christenen”

Spread the love

Het is Ayaan Hirsi Ali een doorn in het oog: westerse media overdrijven de omvang van islamofobie, maar zwijgen over islamitisch geweld tegen christenen. In het coververhaal van het Amerikaanse tijdschrift Newsweek waarschuwt ze deze week voor de ‘oorlog tegen christenen’.

Cover Newsweek

In overwegend islamitische landen, schrijft Hirsi Ali, is gewelddadige onderdrukking van christelijke minderheden sinds enkele jaren de norm. De islamitische wereld is volgens haar het toneel van een ‘oprukkende genocide’.

Aan aandacht heeft de ex-moslima geen gebrek. De dame die zeven jaar geleden de Tweede Kamer verruilde voor een Amerikaanse neo-conservatieve denktank mag zich al een paar uur na publicatie tot de meest gelezen schrijvers van de Newsweek-website rekenen.

Ook op blogs wordt haar betoog veel besproken. Opinietijdschrift Newsweek heeft een oplage van ongeveer 1,5 miljoen exemplaren.

Overheden verantwoordelijk
In het artikel vertelt ze hoe sommige overheden direct of indirect verantwoordelijk zijn voor kerkbranden. ‘Elders nemen rebellengroepen het recht in eigen handen. Ze vermoorden christenen en verdrijven hen uit regio’s waar ze al jaren verblijven.’

In het westen heet iedere onsympathieke daad tegenover moslims islamofobie. Maar de afkeer van moslims, vindt Hirsi Ali, verbleekt bij de ‘bloederige christofobie’ die momenteel in de moslimlanden welig tiert.

Vogelvrij
Tot voor enkele jaren geleden werden christenen beschermd door hun maatschappij. Nu zijn ze volgens haar min of meer vogelvrij. ‘Dat geldt vooral in landen waar radicale islamistische bewegingen aan populariteit winnen. Kwaadwillenden kunnen daar straffeloos toeslaan, zonder dat de overheid hen tegenhoudt.’

Als voorbeelden noemt Hirsi Ali de radicale groep Boko Haram in Nigeria die steeds meer slachtoffers maakt. In Egypte hebben inmiddels meer dan 200 duizend koptische christenen hun huizen moeten verlaten. Ook in Irak zijn christenen veelvuldig het slachtoffer van terrorisme – een ‘beginnende genocide’.
Christenvervolging door de Soedanese overheid gaat volgens Hirsi Ali al jaren door voor burgeroorlog. ‘Deze vervolging mondde in 2003 uit in de beruchte genocide in Darfur.’

De bronnen waarop Hirsi Ali haar voorbeelden baseert zijn soms van twijfelachtige kwaliteit. Zo maakt ze bijvoorbeeld gebruik van berekeningen van de (mogelijk bevooroordeelde) evangelicale nieuwssite The Christian Post.

Spontane uiting
Het totaalplaatje is geen oorlog in de traditionele zin des woords, merkt ze op. De strijd wordt niet gecoördineerd door een soort ‘internationale islamistische beweging’. ‘Het zijn eerder spontane uitingen van anti-christelijke sentimenten door moslims, die culturen, gebieden en etniciteiten overstijgt.’

Het is tijd voor de Westerse landen om prioriteiten stellen, vindt Hirsi Ali. ‘Overheden moeten moslims beschermen tegen intolerantie. Maar we moeten ook perspectief houden op de schaal en ernst van die intolerantie. Cartoons, films en geschreven werken zijn één ding; messen, pistolen en granaten iets heel anders.’

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *