Neemt het verval toe met de toename van atheïsme?

Spread the love

Deze vraag stellen we naar aanleiding van een tweet, waarin deze bewering werd gedaan.

In de tweet werd verwezen naar dit krantenartikel.

LONDEN – Steeds minder mensen in Engeland en Wales noemen zich christen. Hoewel het christendom er nog steeds de grootste godsdienst is, nam het aantal christenen in vijf jaar tijd met bijna 10 procent af.

Dat blijkt uit onderzoek van de Britse regering, waarover de krant The Telegraph vrijdag berichtte.

Het percentage christenen daalde tussen 2005 en 2010 van 77 tot 70. In deze periode steeg het aantal mensen dat zegt geen godsdienst te hebben van 15 naar 21 procent.

Uit het Britse onderzoek blijkt ook dat christenen veel minder vaak een dienst bezoeken dan aanhangers van andere godsdiensten. Ondanks dat, nam het aantal christenen dat zegt regelmatig naar de kerk te gaan toe van 31 naar 33 procent.

Het onderzoek van de Britse regering naar godsdienst en etnische afkomst heeft sinds 2001 ieder jaar plaats. Vanwege de hoge kosten –bijna 5 miljoen euro– was dit de laatste keer.

Het onderzoek verscheen kort nadat de Britse premier David Cameron aangaf dat christelijke leiders en geestelijken van andere religies een belangrijke rol kunnen spelen bij het keren van het moreel verval waarmee Groot-Brittannië te maken heeft.

In de Verenigde Staten noemt 78 procent van de bevolking zich christen, zo blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup. Minder dan 2 procent noemt zich joods. Zo’n 15 procent van de Amerikanen geeft aan geen „religieuze identiteit” te hebben.

Het aantal mensen dat aangeeft geen religie te hebben neemt ieder jaar toe. Op dit moment noemt 82,5 procent van de Amerikanen zich religieus. In 1951 bijvoorbeeld, was dat nog 99 procent.

Bron

Het is opmerkelijk, maar er lijkt dus inderdaad een link te zijn tussen de ontkerstening en de toename van het moreel verval en tegelijk  de toename van atheïsme. Een dergelijke ontwikkeling blijkt zich ook voor te doen in de Verenigde Staten.

Blijkbaar laten mensen dus op een gegeven moment het christelijk geloof, en de daarbij horende normen en waarden, los en worden hun eigen rechter. De doorlopende signalen van moreel verval geven wel aan dat de Bijbel op het punt van menselijke goedheid beter door heeft hoe de mens in elkaar steekt dan alle postmoderne, politiek correcte filosofen en politici bij elkaar.

Wat nog wel het meest opmerkelijk is, is dat onderzoeken de Bijbel op dit punt bevestigen. Iedereen kan het lezen, iedereen kan het zien, en toch zet het moreel verval zich door. Toch blijven we politiek correct om de hete brij heendraaien. Helaas ook steeds vaker binnen de christelijke kerk. Terwijl juist op dit punt de kerk een lichtend baken zou kunnen zijn wat mensen naar de echte vrijheid leidt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *