Christenvervolging vooral door moslimextremisten

Spread the love

ERMELO – Nergens worden christenen zo zwaar vervolgd als in het communistische Noord-Korea. Islamitisch extremisme is echter de belangrijkste oorzaak van christenvervolging wereldwijd.

Christenvervolging vooral door moslimextremisten

Dat meldt stichting Open Doors, die vandaag haar nieuwe ranglijst christenvervolging publiceerde. Daarop staan vijftig landen waarin christenen in 2011 het zwaarst werden vervolgd.

Noord-Korea voert voor het tiende jaar op een rij de ranglijst aan. Onder het communistische regime is alleen al het bezit van een Bijbel voldoende om geëxecuteerd te worden of in een strafkamp terecht te komen.

De christelijke kerk in het Aziatische land is al decennialang volledig ondergronds. „Er zijn zogenaamde showkerken, die toeristen moeten laten zien dat

het land godsdienstvrijheid heeft”, zegt Klaas Muurling, woordvoerder van Open Doors. „In werkelijkheid zitten er tussen de 50.000 en 70.000 christenen gevangen in helse strafkampen, omdat ze christen zijn en weigeren de leiders van het land als goden te aanbidden.”

Open Doors constateerde vorig jaar dat Noord-Korea ook in het Chinese grensgebied de jacht op gevluchte christenen opvoert. Er zijn enkele tientallen spionnen extra naar China gestuurd om daar christelijke netwerken te ontmantelen. In september werd een Zuid-Koreaanse christen vermoord in de Chinese stad Dandong. Hij bood hulp aan Noord-Koreaanse vluchtelingen.

De onlangs overleden dictator Kim Jong-Il hield de touwtjes al strak in handen, de verwachting is dat zijn zoon Kim Jong-Un die lijn doorzet. „Hij is jong en onervaren. Dat zal er waarschijnlijk toe leiden dat hij de bevolking weinig ruimte gaat geven en dat het er ook voor de christenen niet beter op wordt”, aldus Muurling.

Volgens Open Doors vormt islamitisch extremisme de voornaamste bron van vervolging van christenen. Negen van de tien landen uit de top-10 van de ranglij

st zijn moslimlanden; in totaal is in bijna tweederde van de 50 landen op de lijst islamitisch extremisme aan te wijzen als voornaamste reden van de vervolging van christenen.

Noord-Nigeria kende vorig jaar de meeste christelijke martelaren. Er kwamen zeker 300 christenen om het leven vanwege hun geloof. Noord-Nigeria is na Soedan de grootste stijger op de ranglijst christenvervolging. De regio klom van de 23e naar de 13e plek in de top-50 van landen waarin christenen het zwaarst worden vervolgd. In Noord-Nigeria is de islamitische terreurbeweging Boko Haram actief om christenen uit te roeien.

Soedan klom negentien plekken en staat nu op de 16e plaats. In 2011, het jaar dat het overwegend christelijke Zuid-Soedan zich van het islamitische Soedan afscheidde, is de vervolging van christenen daar flink toegenomen.

De ranglijst christenvervolging heeft ook een nieuwe nummer 2: Afghanistan. Daar zaten vorig jaar twee christenen met een moslimachtergrond, Said Musa en Shoib Assadullah, gevangen. In beide gevallen werd met de doodstraf gedreigd. „Gelukkig is het zo ver niet gekomen”, zegt Muurling. „Musa kwam in februari vrij, Assadullah in mei. Beiden hebben het land moeten ontvluchten.”

Volgens Muurling is de Afghaanse overheid niet in staat een klimaat van tolerantie te creëren. „Ook zagen we in het afgelopen jaar dat de taliban na een periode van ogenschijnlijke stilte weer aan terrein wint. Zo circuleert een lijst van 200 organisaties die rekening moeten houden met aanvallen. Daar staat een aantal christelijke organisaties tussen.”

Open Doors brengt christenvervolging in kaart aan de hand van uitgebreid onderzoek, waarin wordt gekeken naar onder meer de wetgeving in een land, de vrijheid van de kerk, de houding van de maatschappij ten opzichte van christenen en het aantal christenen dat wordt gediscrimineerd, gemarteld en vermoord. Uit dit onderzoek wordt sinds 2002 jaarlijks de ranglijst christenvervolging samengesteld.

Open Doors startte maandag via social media de campagne ”Geloof dat alles mogelijk is”. Daarmee wil de stichting aandacht vragen voor christenvervolging wereldwijd en voor de nieuwe ranglijst christenvervolging.

In de berichten die Open Doors via Twitter en Facebook verspreidt, staan koppen als ”Saoedi-Arabië krijgt eerste kerkgebouw” en ”Eritrea laat 1.500 christenen vrij”. Muurling: „Daarmee willen we laten zien dat we geloven dat alle dingen mogelijk zijn bij God, zoals Lucas 18:27 staat. Ja, er is vervolging en ja, vervolgde christenen worden gediscrimineerd, gemarteld en soms zelfs gedood om hun geloof. Toch houden vervolgde christenen hoop dat er verandering kan komen in hun situatie en in die van hun land. Naast alle verschrikkelijke nieuwsberichten over de vervolgde kerk willen we deze hoop delen.”

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *