Velen tijdens Arabische Lente verdreven

Spread the love

GENEVE –  Door de gevechten tijdens de Arabische Lente, waarbij dictatoriale regimes in de Arabische wereld werden verdreven, zijn circa 830.000 mensen op de vlucht geslagen. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde gegevens van de Verenigde Naties.

De meeste ontheemden zijn in Libië. Door de strijd vorig jaar tegen de Libische dictator Muammar Kaddafi sloegen een half miljoen mensen op de vlucht. De Arabische Lente begon eind 2010 in Tunesië en sloeg daarna naar andere landen over.

Wereldwijd leefden eind vorig jaar 26,4 miljoen mensen als vluchteling binnen de grenzen van hun eigen staat, meldde de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr op basis van de cijfers van een Noors onderzoeksbureau. Alleen al vorig jaar sloegen 3,5 miljoen mensen op de vlucht voor geweld. Dat is 20 procent meer dan in 2010.

In de landen waar de Arabische Lente heerste, steeg het aantal vluchtelingen met een factor zes. Ook in conflictlanden als Afghanistan, Colombia en Somalië steeg het aantal ontheemden. In Afrika als geheel nam het aantal vluchtelingen af van 11,1 miljoen naar 9,7 miljoen.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *