‘Vergrijzing niet oorzaak kostenstijging zorg’

Spread the love

AMSTERDAM De vergrijzing is niet de oorzaak van de explosieve stijging van de kosten in de zorg. Deze ontwikkeling verklaart maar 15 procent van de kostentoename.

Op twitter reageerde al iemand dat Marcel van Dam’s pro-euthanasie betoog nu overboord kan, en we weer lekker oud mogen worden. Marcel van Dam betoogde dat ouderen de morele plicht zouden (moeten) voelen om euthanasie te laten plegen omdat ze een last voor de maatschappij zouden zijn. Dat blijkt dus een leugen, maar daar kunnen we de kringen waar van Dam in verkeert helaas vaker op betrappen.

Het artikel:

AMSTERDAM De vergrijzing is niet de oorzaak van de explosieve stijging van de kosten in de zorg. Deze ontwikkeling verklaart maar 15 procent van de kostentoename.

Dit stelt wetenschappelijk onderzoeksbureau Nyfer in het onderzoek ‘Integrale zorg in de buurt’. In 2012 liggen volgens de onderzoekers de zorguitgaven per Nederland gemiddeld op 5600 euro. In 2000 lagen deze kosten nog op de helft.

Maar waar vaak gesproken wordt over vergrijzing als oorzaak van deze kostenstijging, moet volgens Nyfer de oorzaak eerder gevonden worden in het huidige zorgstelsel dat zorgaanbieders zou aanzetten tot het maximaliseren van omzet en productie.

Prikkels

Er zou momenteel sprake zijn van ‘verkeerde prikkels’. Aanbieders van zorg hebben op dit moment te weinig belang bij doelmatigheid, omdat de inkomsten afhangen van de zorg die zij leveren in plaats van een bijdrage aan gezondheid of kwaliteit van leven, zo stellen ze.

“Hierdoor blijven investeringen in preventie, verbetering van de leefstijl en ondersteuning van mensen om zelf hun gezondheid te managen achter. De focus ligt op omzet en verrichtingen”, aldus de onderzoekers.

Opknippen

De onderzoekers waarschuwen voor het te veel ‘opknippen’ van de zorg. Als voorbeeld wordt de thuiszorg genoemd, waar als tegenreactie de wijkverpleegkundige bezig is met een comeback.

Een wijkverpleegkundige kan voor een patiënt de rol van verpleegkundige op zich nemen maar ook organisatorische taken vervullen.

De onderzoekers roepen dan ook op werknemers in de zorg ‘meer invloed te geven op lokale zorgprocessen en hen verantwoordelijk te maken voor resultaten in plaats van verrichtingen.’

Bron

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *