Nog nooit zo weinig tienermoeders

Spread the love

Ik kan het niet laten om op dit artikel te reageren. Met name de reacties van lezers zijn verbijsterend.

In het hoofdartikel op nu.nl wordt gesproken over een heuglijk feit: Het aantal nieuwe tienermoeders was in 2012 in Nederland lager dan ooit.

Een en ander wordt onderbouwd met een leuk grafiekje en het geheel ziet er uit dat de Nederlandse samenleving op de goede weg zit richting het paradijs. Dit soort berichten maakt mij altijd echter argwanend en mijn eerste vraag was

Hoeveel abortussen worden er gepleegd

omdat het aantal tienermoeders namelijk helemaal niets zegt over het aantal tienerzwangerschappen.

Deze vraag werd met name opgeroepen door de eerste van ene Tosha:

Een mooi gevolg van het nederlandse beleid van goede voorlichting en makkelijk verkrijgbare anticonceptie. Kunnen ze in de USA wat van leren.

En aantal plusjes wat deze reactie krijgt.

Een en ander is heel snel uit te zoeken, dus ik kan dit artikel lekker kort houden.

Het CBS publiceert veel informatie in Nederland, en daar kom je onder meer dit verbijsterende grafiekje tegen:

Abortussen en levendgeborenen per duizend meisjes van 15-19 jaar
Abortussen en levendgeborenen per duizend meisjes van 15-19 jaar

 

Dit grafiekje toont een heel andere werkelijkheid dan het artikel op nu.nl probeert op te roepen. Een rauwe werkelijk, een trieste werkelijkheid. Sinds 1999 is het aantal abortussen (blauwe lijn) onder 15 – 19 jarigen namelijk hoger dan het aantal levendgeborenen (zwarte lijn).

Dat betekent dus dat het aantal tienerzwangerschappen meer dan het dubbele is dan het aantal daadwerkelijke tienermoeders, een feit wat nu.nl ‘vergeet’ te vermelden.

De verdere reacties op nujij.nl zijn schokkend en ene John verwoord het heel goed:

De plusjes en minnetjes bekijken wordt één ding duidelijk: Mensen plussen niet op basis van feiten, maar op wat ze wel en niet willen horen. Reacties die op basis van feiten gelijk hebben worden massaal gemind omdat het een niet-politiek-correct boodschap is.

Uit de plusjes en minnetjes die worden gegeven kan niet anders dan geconcludeerd worden dat de mensen die reageren dat doen vanuit hun onderbuik, hun levensovertuiging, of wat politiek correct is, maar de werkelijke feiten totaal negeren.

We moeten dus helaas constateren dat de werkelijkheid nog niet half zo rooskleurig is als nu.nl probeert af te schilderen en dat het grote aantal plusjes op de eerste reactie getuige is van een verbijsterend gebrek aan feitenkennis van degenen die reageren.

Bronnen:
nu.nl – Aantal nieuwe tienermoeders vorig jaar lager dan ooit

cbs.nl – abortuscijfer vrijwel stabiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *