Stromingen binnen de islam

Spread the love

Wat een verschillende denkrichtingen zijn er in de islam! Belangrijke stromingen zijn: soennieten, sjiieten, alawieten, wahhabieten, salafisme en soefisme. Een korte uitleg:

Soennieten: de geloofsrichting die ook niet-bloedverwanten van Mohammed  als haar leiders erkent. Soennieten: ca. 85% van alle moslims.

Sjiieten: de geloofsrichting die alleen de nakomelingen van Ali ibn Aboe Talib (schoonzoon van Mohammed) als Mohammeds opvolger erkennen. Vooral in Iran.

Alawieten: volgelingen van Ali, neef en schoonzoon van Mohammed die de leden van deze tak als diens opvolger beschouwen. Ze zijn aanhangers van een liberale stroming in de islam. Vooral in Turkije en Syrië.

Wahhabieten: een streng orthodoxe, militante stroming gebaseerd op de orthodoxe ideeën van Mohammed ibn Abd al-Wahhab (1703-1791) om de zuiverheid van de islam te bewaren. Veel aanhangers in Saoedi Arabië.
Salafisme: een ultraorthodoxe, radicale en anti-Westerse stroming die de pure interpretatie van de Koran voorstaat en een islamitische rechtsorde nastreeft.
Soefisme: een ascetisch-mystieke stroming ontstaan in het oostelijke deel van de Arabische wereld.

Bron: Nieuwsbrief Bijbel & Onderwijs 3-10-2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *