Witte Huis keert zich tegen voorganger die homoseksualiteit afwijst

Spread the love

Dat er in de V.S. vreemde dingen gebeuren is al langer duidelijk en dat de V.S. God los hebben gelaten ook, met alle maatschappelijke gevolgen die we regelmatig in het nieuws zien. Dit artikel kwamen wij in ons mailarchief tegen.

Het is een al wat ouder artikel, maar ach, het betreft ook een nieuw standpunt van het Witte Huis over een zaak die meer dan 20 jaar geleden speelde.

De kwestie-Giglio maakt dat iedere voorganger in de VS die op grond van de Schrift homoseksuele relaties afwijst, ongewenst is. Een uiterst zorgelijke ontwikkeling, reageert 
dr. Albert Mohler.

Louie Giglio, voorganger van de Atlanta’s City Church, zal, hoewel eerder daarom gevraagd, geen gebed uitspreken bij de inauguratie van president Obama, die op 21 januari plaatsvindt. De organisatie liet deze week weten hiertoe te hebben besloten omdat een liberale groepering ontdekte dat Giglio bijna twintig jaar geleden in een preek stelde dat homoseksualiteit zonde is.

Addie Whisenant, lid van de presidentiële inauguratiecommissie, motiveerde het besluit afgelopen week als volgt: „We waren, toen we Giglio selecteerden, niet op de hoogte van zijn uitspraken in het verleden. Datgene wat Giglio stelde, komt niet overeen met onze wens om te staan voor de kracht en diversiteit van ons land. (…) We verzekeren u dat we hard op zoek zijn naar een ander die deze overtuiging van de regering deelt en alle Amerikanen accepteert.”

De gang van zaken is een duidelijk bewijs voor het nieuwe morele mccarthyisme van onze ‘tolerante’ tijd. De communistenjager Joseph McCarthy vroeg in de jaren vijftig aan verdachten of ze ooit lid zijn geweest van een communistische partij. In de hedendaagse morele versie luidt de veroordelende vraag: bent u ooit van mening geweest dat homoseksualiteit (of biseksualiteit of transseksualiteit etc.) moreel verwerpelijk is?

Het is overigens niet eenvoudig om Louie Giglio te betrappen op recente uitspraken over homoseksualiteit. Hij verklaart zelf hoe dat komt. „Het had de afgelopen vijftien jaar niet mijn prioriteit.” Giglio heeft het onderwerp de laatste tijd kennelijk om strategische redenen vermeden.

Een lastige strategie, een strategie die ook is mislukt. Immers, een groepering heeft een preek gevonden van meer dan twintig jaar oud. Een prediker kan twintig jaar na dato nog worden ontmaskerd als homohater. Iedereen die op welk moment dan ook uitspreekt dat homoseksualiteit een zonde is, is de gebeten hond. Nu of anders in de toekomst.

We mogen verwachten dat de preek van Giglio vol was van genade en hoop. Giglio zal niet hebben verkondigd dat alléén homoseksuelen zondaars zijn, maar dat ieder mens een zondaar is en verlossing nodig heeft. Het is hierom dat hij al zijn toehoorders opriep om zich te bekeren en te geloven in Jezus Christus.

De oproep tot geloof en bekering van zonden behoort tot het kern van het christelijk geloof. Het is een Bijbelse waarheid. Hierover bestaat al meer dan 2000 jaar consensus in de kerk. Het is de vaste overtuiging van het overgrote deel van de christenen wereldwijd. De presidentiële inauguratiecommissie en het Witte Huis hebben nu echter verklaard dat deze Bijbelse gedachte bepaalde grenzen overschrijdt. Homoseksuelen mogen niet meer worden opgeroepen om zich te bekeren. Immers, Giglio is hierom afgeserveerd.

Deze nieuwe standaard maakt dat iedere voorganger die vasthoudt aan het geloof en aan de overtuiging van de kerk van alle eeuwen tot persona non grata wordt verklaard. Het overgrote deel van de christenen wereldwijd wordt uitgesloten. Dat geldt eveneens voor joden en islamieten.

Billy Graham, die zijn medewerking verleende aan tenminste tien presidentiële inauguraties, is niet langer welkom. Rick Warren, die een gebed deed tijdens Obama’s eerste inauguratie, is ook verdacht. In slechts vier jaar is het Witte Huis compleet van mening veranderd.

Wyane Besen, oprichter van Truth Wins Out, een organisatie die opkomt voor homorechten, zei gisteren in The New York Times:

Giglio is verplicht zich uit te spreken over de kwestie en duidelijk te maken of hij, evenals veel voorgangers en politici, van mening is veranderd wat betreft homorechten.

Hier heb je exact het punt: iedereen die ooit stelde dat homoseksualiteit moreel niet door de beugel kan, moet nu publiekelijk zijn verontschuldigingen aanbieden en bewijzen dat hij op dit terrein van mening is veranderd. Wil je niet evenals Giglio aan de kant worden gezet, dan dien je je ‘schuld’ te belijden.

Dit is echter exact wat Bijbelgetrouwe christenen niet kunnen doen. We dienen zondaren vol mededogen te benaderen en mogen hun wijzen op Gods genade, maar kunnen zonde niet goedpraten. Wanneer we dat doen, ontkennen we het gezag van de Schrift, verwerpen we de overtuiging van vele broeders en zusters en ondermijnen we het Evangelie. Het Evangelie wordt immers beroofd van zijn reddende kracht als zonde geen zonde meer is.

De consternatie die is ontstaan rondom Louie Giglio is niet alleen pijnlijk, maar ook uiterst ontdekkend. Het maakt onverbloemd duidelijk waar het nieuwe morele mccarthyisme op uit is. Bereid je als christen voor op de vraag die je ongetwijfeld in de toekomst krijgt voorgelegd: Was je ooit van mening dat homoseksualiteit een zonde is? Je kunt je nergens meer achter verschuilen.

De auteur is president van Southern Baptist Theological Seminary in Louisville (VS). Dit artikel is een bewerking van een bijdrage op zijn weblog www.albertmohler.com.

Bron: RD

Eén antwoord op “Witte Huis keert zich tegen voorganger die homoseksualiteit afwijst”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *