nujij.nl

Spread the love

Na een aantal negatieve ervaringen op de site nujij.nl hebben we eens een onderzoekje ingesteld. De resultaten lees je hier

Naast onze eigen ervaringen hebben wij ook aan anderen om hun mening gevraagd en een paar tests uit laten voeren. Daarnaast hebben we ook gekeken of er meer mensen op internet zijn die hun ervaringen delen.

Eén van de eerste reacties die gevonden werd staat op nujij.nl zelf

Na een poos actief geweest te zijn op nujij.nl heb ik aantal ontdekkingen gedaan. Ten eerste er zijn een heel stel 1e klas zeikers actief. Die overal over klagen nergens tevreden mee zijn en overal op en aanmerkingen over hebben. Die staan vast heel vrolijk in ’t leven en hebben vast veel plezier. Dan dan ook nog de “verlichte denkers” die zo verlicht zijn in hun denken dat zij alleen hun manier van denken en zijnswijze als juist zien. Mensen die anders denken zijn of compleet geindoctrineerd of liegen. Men heeft moeite om out of the box te denken of buiten zijn of haar eigen referentiekader. Terwijl het een kleine moeite is om de ander op zijn woord te geloven. Dan ook nog de haters. Dit heeft mij werkelijk verbaast. Er zijn enkelen met een Amerika haat. Alles wordt met Amerika in verband gebracht, George W Bush is de duivel in hoogst eigen persoon. En alles en iedereen wat uit Amerika komt en doet is slecht en verkeerd. Sommigen hebben dat t.a.v. moslims, ook dat is hier te merken. En wat mij het meeste heeft verbaast is de haat tegen Nederland wat je hier ook zo nu en dan leest. Heel frappant. En tot slot zijn er gelukkig ook nog gewone normale mensen die wel normaal in ’t leven staan. Daarmee bedoel ik mensen die met een gezonde blik naar de wereld kijken zonder te vervallen in rancune. Problemen durfen te bespreken, niet onder het tapijt schuiven. Openstaan voor iemand anders mening. Deze niet direct als onjuist bestempelen. Gelukkig maar.
Wij delen deze ervaringen unaniem. Er wordt op nujij.nl veel geklaagd en gezeurd en iedereen meent een mening te moeten hebben, vooral als men totaal geen verstand blijkt te hebben van het onderwerp. Grappig is te zien dat sanoma, uitgever van nujij.nl, blijkbaar van mening is dat dat een positief punt is, getuige hun omschrijving in het ‘Merk profiel
De meeste NUjij’ers zijn ervaren en actieve internetters die bijna overal een mening over hebben. Dit maakt NUjij.nl ook geschikt voor het introduceren van viral- en brandingcampagnes
Uiteraard verteld men er gemakshalve, of verkooptechnisch bezien, liever niet bij dat dit ook een risico inhoudt. Het hebben van een mening over bijna alles leidt automatisch tot vervlakking en al heel snel tot het trekken van verkeerde conclusies. Valt een viral- of brandingcampagne verkeerd, dan zal de NUjij-er geneigd zijn als een mak schaap achter de massa aan te hobbelen, gezien de ervaringen die meerdere mensen uit meerdere bronnen delen over nujij.nl.
De redactie selecteert actief een bepaalde groep die welkom is op nujij.nl door het blokkeren van mensen met afwijkende meningen, hoe netjes die hun ook verwoorden. Op een gegeven moment volgt de onvermijdelijke blokkade.
De “verlichte denkers” zijn inderdaad een groep apart, maar niet alleen op nujij.nl. De conclusie dat met name degenen die zich tot die groep rekenen niet open staan voor andere zienswijzen, delen wij ook.
Maar een van de tests die wij gedaan hebben is om te kijken in hoeverre men bij nujij.nl zelf open staat voor andere meningen en dat blijkt bepaald niet het geval te zijn. Alle testers zijn na het plaatsen van reacties die volledig binnen de volgens nujij.nl gehanteerde criteria vallen, maar afwijken van de algemeen gangbare politiek correcte mening, van nujij.nl verwijdert. Hieruit kan maar één conclusie getrokken worden:
Nujij.nl wordt gebruikt als propagandamiddel om bepaalde meningen en zienswijzen te promoten en tegenspraak wordt niet geduld.
Dat dit een kwalijke zaak is in een zogenaamd vrije samenleving waar iedereen het recht van op vrije meningsuiting heeft, mag duidelijk zijn.
Dat we bepaald niet de enige zijn blijkt ook wel uit de recensie op Start 1-2:
Bij nujij.nl twijfel ik daaraan! vaak zie ik beledigende berichten die niet verwijderd worden, ook is niet duidelijk waaruit de openheid blijkt hoe berichten worden beoordeeld. Dus de redactie handelt als een soort God zonder regels waar ze zich aan houden.
De score die nujij.nl krijgt is slechts 1 ster.
Ook deze ervaring delen onze testers.
Bronnen:

Eén antwoord op “nujij.nl”

 1. Ik deel deze ervaring volkomen! Na een eerlijke reactie mijnerzijds, die ook nog eens meer vragend dan concluderend was, kreeg ik een ban aan mijn broek. Ik zou de regels overtreden hebben, maar de regeltjes er op nalezend kon ik echt niets vinden wat ik overtreden zou hebben.

  Enige wat ik kon concluderen was dat mijn reactie misschien niet politiek correct genoeg was, maar we leven toch in een vrij land met vrijheid van meningsuiting? Ik beledigde niemand, was het alleen ergens niet mee eens en vroeg opheldering.

  De, volgens meerderen als dictatoriaal betitelde redactie van nujij.nl, eiste dat ik zou verklaren dat ik mij aan de regels zou houden, maar omdat ik mij nu al van geen kwaad bewust was, en de redactie mij ook niet duidelijk kon maken waar ik de fout in was gegaan, wilde ik eerlijkheidshalve niet verder gaan dan de belofte dat ik dat zoveel mogelijk zou doen.

  Dat was dus inderdaad niet voldoende, dus ben ik nog steeds geblokkeerd.

  Nu is het trucje om via een ander mailadres een nieuw account aan te maken natuurlijk nogal makkelijk, dus dat heb ik toen maar gedaan. Dat ging goed, totdat een eerlijke vraag over de dood van mw. Borst niet in goede aarde viel bij de redactie en ook dit account onder een ban kwam te vallen. Met de negatieve communicatie met de redactie van vorige keer in mijn gedachten heb ik me maar niet gewaagd aan het vragen van een nieuwe uitleg, maar als zelfs het stellen van vragen al verkeerd valt, dan kunnen we terecht stellen dat we met een verregaande censuur te maken hebben.

  Bezoekers van de site worden misleid, want nu lijkt het alsof iedereen in NL inderdaad binnen een paar nogal nauwe kaders denkt en reageert, en niemand kritische vragen durft te stellen. Nujij.nl is daarmee vervallen van een site waar mensen hun stem kunnen laten horen, tot een misselijk makend propagandamiddel van bepaalde politieke ideologieën en levensovertuigingen waarbij voor andersdenkenden of kritische vragenstellers geen plaats is. Dat dat een teken van zwakte is, is duidelijk voor iedereen die nog wel een eigen mening durft te vormen en zich wel verdiept in meer bronnen.

  Het gaat niet goed daar. Vandaag ook weer een opmerkelijke blunder die al uren online staat, ook nadat de redactie er op is gewezen.

  Ik zal het maar even niet over gevoelige berichtgeving gaan hebben, maar zelfs het plaatsen van een verslag over een eenvoudige aardbeving gaat mis.

  De link naar het artikel: http://www.nu.nl/buitenland/3759114/aardbeving-treft-vancouver.html (voor zolang het er nog op staat!)
  De gewraakte tekst:
  [blockquote]Vancouver, een stad in het westen van Canada, is donderdag opgeschrikt door een aardbeving … [/blockquote]
  Dit artikel is geplaatst op 24 april 2014, 5:39 uur en voor het laatst aangepast op 24 april 7:11 (op moment van dit schrijven)

  Om (11:02 uur – 4:39 geleden, dus) 7:23 uur, wordt gereageerd:
  [blockquote]Vancouver island ipv Vancouver. Big difference [/blockquote]

  Een uur twee later staat de volgende reactie online:
  [blockquote]Redactie:
  Zoals nummer 1 al opmerkte, het was Vancouver Island, niet Vancouver City. Even je facts nagaan voor je iets op het internet zet, dames en heren daar op de burelen van Nu.nl!!!!!!
  Niet klakkeloos dingen overnemen waar je totaal geen verstand van hebt!!
  Feiten, feiten en nog eens feiten natrekken voor je iets op je website slingert, of het moet je vantevoren al een rotzorg zijn of het klopt of niet natuurlijk, kan ook. Maar dan kun je dit “elektronische krantje” maar beter meteen opdoeken. [/blockquote]

  Nu zou je kunnen stellen dat die reageerders het waarschijnlijk wel fout zullen hebben, want zo’n redactie bestaat toch uit professionals die hun data onderzoeken voordat ze een bericht plaatsen? Dat de laatste aanpassing om 7:11, ruim anderhalf uur na de plaatsing, is gedaan versterkt dat vermoeden.

  Verbijsterend is het om te concluderen dat het niet zo is.
  Op [url=http://www.thecanadianpress.com/english/online/OnlineFullStory.aspx?filename=DOR-MNN-CP.b306e189fcb04575b26a168812ae9c5b.CPKEY2008111303&newsitemid=28110695&languageid=1]Canadian Press[/url] staat letterlijk:
  [blockquote]6.7 earthquake rattles area off northern Vancouver Island; no tsunami expected[/blockquote]
  Het blijkt dus inderdaad om het eiland te gaan, en niet de stad.

  Het mag duidelijk zijn dat nu.nl een enorm kwaliteitsprobleem heeft en dat dit probleem in de loop der tijd alleen maar gegroeid is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *