Meer dan 1000 juristen tekenen petitie

Spread the love

Een petitie ondertekend door meer dan 1000 juristen wereldwijd is onlangs aangeboden aan minister van Buitenlandse Zaken van de EU: Catherine Ashton.

Zij verklaren op basis van het internationaal recht dat de EU fout zit in haar standpunt dat de nederzettingen in Judea en Samaria illegaal zouden zijn en de ‘grenzen van 1697’ niet bestaan.

Een massaal door juristen ondertekende petitie, overhandigd aan de minister van Buitenlandse Zaken van de EU, Catherine Ashton, stelt dat de EU fout zit door vast te houden aan haar standpunt dat de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria illegaal zijn, en dat de term ‘grenzen van 1967’ in het internationale recht helemaal niet bestaan.

De petitie is door meer dan 1000 juristen van over de hele wereld ondertekend.

De man achter het initiatief is Dr. Alab Baker, voormalig ambassadeur van Israël in Canada en juridisch adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en op dit moment hoofd van de “International Action Division of the Legal Forum for Israel”.

Baker was ook lid van het driemans comité, voorgezeten door de rechter van de ‘Supreme Court’,  Edmond Levy, ook bekend als het Levy-comité, dat stelde dat Judea en Samaria geen bezette gebieden zijn.

Dr. Baker legt uit dat er niet zoiets is als de ‘grens van 1967’.

Zoiets is er ook nooit geweest. De zaak van de grenzen staat op de agenda van de onderhandelingen. De EU kan een onderwerp wat op de agenda van onderhandelingen staat niet afdwingen. De grenzen van voor 1967 zijn de grenzen uit 1949 van de wapenstilstand. Deze worden niet erkend als veiligheidsgrenzen. In de Oslo akkoorden is afgesproken dat de kwestie van de grenzen onderhandelt zal worden. De term ‘grenzen van 1967’ staat nergens in onze overeenkomst met de Palestijnen, daarom is het juridisch fout om te stellen dat deze grenzen bestaan.

Het tweede punt is de vaststelling dat de nederzettingen ‘illegaal zijn volgens het internationaal recht’. Het is waar dat de meerderheid van de wereld denkt dat dit zo is, maar dat maakt het niet legaal. Juridisch gezien misbruiken ze de clausule in de Geneefse Conventie om te stellen dat de nederzettingen illegaal zijn, omdat deze clausule nooit bedoeld was om te verwijzen naar de situatie rond onze nederzettingen, maar om gedwongen verhuizing van bevolkingen door de Nazi’s te voorkomen. Dit is totaal niet aan de orde bij de Israëlische nederzettingen

Bron: Israel National News

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *