Burgers misbruiken voor oorlog

Spread the love

Het voor ons in het westen onvoorstelbaar, maar het gebeurt dagelijks: burgers die worden misbruikt als menselijk schild in een oorlog waar zij zelf helemaal niet om hebben gevraagd.

Deze misbruik werkt tweeledig, of misschien wel drieledig. Op de eerste plaats zal een beschaafde vijand zijn missie eerder afbreken. Op de tweede plaats lopen de eigen ’troepen’ en wapenvoorraden minder risico en tot slot is het natuurlijk prima propaganda als de vijand wel een keer een missie uitvoert en er vallen burgerslachtoffers.

Waarschijnlijk heeft u allang door over welke strijd we het met name hebben in dit geval. Er is nu een filmpje gevonden waarin een woordvoerder van Hamas de inzet van menselijke schilden propagandeert.

Nu is dus ook duidelijk dat er geen vraag meer hoeft te zijn over wie schuldig is aan de relatief grote aantallen burgerslachtoffers in Gaza. Al moeten we daar als kanttekening wel bij plaatsen dat de meeste zogenaamde burgerslachtoffers feitelijk militanten zijn. Terroristen lopen echter zelden in een militair uniform en worden dus heel makkelijk als zogenaamd burgerslachtoffer te boek gesteld.

Overigens is het nog maar de vraag of mensen werkelijk bereid zijn om zich in te zetten als menselijk schild. Feitelijk hebben zij geen keuze. Politieke tegenstanders worden bij ons belaagd door woorden, Hamas lost het iets anders op:

Politieke tegenstanders vermoord en publiekelijk ten toon gesteld
Politieke tegenstanders vermoord en publiekelijk ten toon gesteld

Deze beelden schokten de wereld. Er is te zien hoe politieke tegenstanders werden vermoord en hun lijken achter motoren door de straten van Gaza werden gesleurd. Volgens de internationale media zou zich in Gaza een humanitaire ramp voltrekken. Miljoenen zouden onder erbarmelijke omstandigheden leven (nu.nl heeft de tekst kort na onze publicatie aangepast, hier is de originele tekst te lezen) en er zou niets te krijgen zijn. Heeft u zich weleens afgevraagd waar die motoren dan vandaan komen? Of de brandstof er voor? En de raketten? Hoe komen deze motoren en andere spullen Gaza binnen voor de overvolle markten als het zogenaamd van de buitenwereld afgesneden zou zijn?

Dat kan niet nu.nl! Als een gebied van de buitenwereld afgesloten zou zijn, kunnen er geen goederen in of uit. Kunnen er geen winkelcentra en vakantieresorts gebouwd worden, liggen de markten niet overvol.

Er zijn duizenden raketten gekocht en afgevuurd door Hamas. Waarom hoort u de internationale media zich nooit afvragen waarom daar blijkbaar wel geld voor is, terwijl de burgers van Gaza zogenaamd onder erbarmelijke omstandigheden zouden moeten leven? Wij hebben al vaker laten zien dat er in Gaza geen spraken is van een humanitaire ramp.

Een laatste bewijs dat sites als nu.nl liegen alsof het gedrukt staan is het feit dat bij een recente beschieting vanuit Gaza op Israël een electriciteits-station geraakt werd. Als resultaat viel de stroom in delen van Gaza uit. Israël exporteert dus, ondanks de aanhoudende beschietingen, gewoon stroom voor burgers van Gaza. Is dat “afgesloten van de buitenwereld”?
Onderstaand filmpje laat zien hoe Hamas oorlog voert. De IAF voert een aanval uit op een opslagplaats voor geavanceerde middellangeafstandsraketten waar steden als Tel-Aviv mee aangevallen kunnen worden. In normale landen zou zo’n opslagplaats op een militaire basis liggen, of opslagplaatsen ver van de bewoonde wereld, maar Hamas legt dergelijke opslagplaatsen midden in woonwijken direct naast woningen, omdat ze dan automatisch beschermd worden door een menselijk schild.

De IAF kondigt haar aanvallen altijd vooraf aan, zodat de burgers ruimschoots de kans hebben om zichzelf in veiligheid te brengen.

Duidelijk is dat de grootste explosie niet ontstaat door de aanval, maar door de opgeslagen wapens. Deze explosie doet de vuurwerkramp in Enschede verbleken en is het directe gevolg van het beleid en de strategie van Hamas.

De vraag is nu of zo’n menselijk schild werkt. Als je tegenstander een beschaafd land is, wat de verdediging van burgers hoog in het vaandel heeft, betreft wel ja. Het laatste filmpje laat zien hoe een Israëlische piloot een missie afbreekt omdat hij kinderen ziet in de buurt van het doel wat hij aan moet vallen.

Laat Israël zich vooral geen illusies maken als hun vijand voor een dergelijke keuze kwam te staan. Opnamen van de Palestijnse TV, gesponsord door uw belastinggeld via de EU en onze eigen regering, maken wel duidelijk wat zij dan mogen verwachten.

Eén antwoord op “Burgers misbruiken voor oorlog”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *