“On Germany’s autobahns, ‘Geschwindigkeitsbeschraenkung’ is a four-letter word to many” een reactie

Spread the love

Wat zit de mens toch eigenlijk belachelijk in elkaar. In de categorie “betweterigheid van links” vandaag een artikel uit de Los Angelos Times over het gebrek aan snelheidslimieten op de Duitse Autobahnen. Waar bemoeit een of ander lokaal krantje uit L.A. zich eigenlijk mee?

De heel toonzetting van het artikel is er één van betweterigheid, veroordeling en een bijeenraapsel van tegenstanders en angsthazen die de Autobahn misschien maar beter zouden moeten vermijden. En waarom komen er geen voorstanders aan het woord? En als angsthazerij een reden tot aanpassing zou zijn, waarom verbieden we vliegen dan niet omdat er mensen met vliegangst zijn?

Uiteraard wordt als eerste de CO2-kaart getrokken, alleen… nu de auto’s steeds schoner zouden zijn geworden en zuiniger is het natuurlijk complete onzin om naar de auto te wijzen als oorzaak van de stijgende CO2-uitstoot van Duitsland. Die oorzaak zul je toch echt elders moeten zoeken.

In de derde alinea wordt ook de standaard gevaar-kaart weer getrokken, maar statistieken wijzen uit de Duitse Autobahn juist tot de veiligste wegen ter wereld behoort, dus de feiten spreken ook deze standaardleugen tegen, dus dat de autolobby vervolgens een veeg uit de pan krijgt, is al op twee punten onjuist.

En ja, zelf kunnen bepalen hoe hard je rijdt is geen heilig iets, maar wel een vrijheid, net zoals het recht in de V.S. om een vuurwapen te mogen dragen om jezelf en je gezin te beschermen dat is.

Uiteraard noemen de “groenen” het debat volkomen irrationeel, maar is dat wel zo? Natuurlijk is het opleggen van een snelheidslimiet een inperking van je vrijheid. Ik snap er ook niets van dat de burgers dit wereldwijd zo makkelijk accepteren.

Maar laten we even aannemen dat het autoverkeer een oorzaak is, en dat het klimaatprobleem werkelijk zo groot is als de doemprofeten van links en groen ons willen laten geloven. Waarom wordt dan uit het hele gedrag van de samenleving, inclusief “groen” (En Nijpels met een energieslurpende boerderij, Femke Halsema en Yasser Klaver met woningen met labels F en G) duidelijk dat de samenleving er geen bal van gelooft?

Als mensen het zouden geloven, dan zouden zij zich wel aanpassen, en aangezien niemand dat doet, staan een paar enkelingen hier volledig alleen in. Blijkbaar is de boodschap niet duidelijk? Of beseffen normale mensen wel dat het nergens op slaat, maar laten ze die gesubsidieerde geitewollen sokken maar in hun sop gaar koken.

De hoge snelheden krijgen nu deels de schuld van de stijgende CO2 uitstoot van het verkeer sinds 2010. Maar hoe kan dat nou met al die elektrische auto’s die zo schoon zouden zijn? En al die nieuwe technieken en motoren en hybrides die zo schoon zouden zijn? Hebben die in 8 jaar dan helemaal niets opgeleverd (behalve kindslaven die aan het werk moeten in Congo en een heleboel CO2-uitstoot bij de bouw van al die schone auto’s)?

En een halvering van de snelheid, zou een reductie opleveren van 9%? Dat lijkt me bepaald niet in verhouding, of het jubelverhaal dat heel Duitsland niet onder de 250 km/h rijdt is zwaar overdreven (en dat is het natuurlijk ook!)

Vervolgens wordt er een voorbeeld van een ongeluk uit 2004 aangehaald. 2004!! Dat is 15 jaar geleden. Hoeveel voorbeelden van dramatische ongevallen kunnen we vanuit de VS vinden? En daar hebben ze een snelheidslimiet van 90, en per gereden kilometer veel meer dodelijke ongevallen dan op de Duitse Autobahn, dus die voorbeeld is echt totaal uit zijn verband getrokken!

Veel mensen krijgen paniekaanvallen op de Autobahn? Maar niemand verplicht je toch op de Autobahn te rijden? Duitsland kent prachtige alternatieven en op de provinciale wegen mag je 100 rijden, dus ideaal als je niet op de Autobahn wilt komen of durft te komen. Die paniekaanvallen lijken me overigens overdreven, want Duitse rijscholen nemen hun leerlingen ook mee de Autobahn op, maar het is weer zo’n typische linkse dooddoener.

Ook in Nederland zijn namelijk mensen die de rijksweg niet op durven, zoals die ene deelneemster aan het programma “De slechtste chauffeur van Nederland”. Compleet in paniek, met snelheidslimiet, dus ook dit argument slaat werkelijk nergens op!

Het gedrag van de chauffeurs heeft ook niets met de snelheid te maken, want deze dingen zie ik ook geregeld in Nederland gebeuren en ook in de VS heb je zulke chauffeurs, dus het volgende argument dat de prullenbak in kan!

“Even Tom Hanks”? “Zelfs Tom Hanks”? Sinds wanneer is hij een of andere superheld? Er zijn vanuit de VS veel mensen die juist naar Europa op vakantie gaan, of daar zelf hun nieuwe auto bij de fabriek op komen halen, om juist eens lekker legaal plankgas te kunnen rijden. Dus Tom Hanks is wel het slechtste Amerikaanse voorbeeld wat je kunt verzinnen!

En de vergelijking van wapengeweld gaat natuurlijk volledig mank. Een illegaal wapen blijft een illegaal wapen in de VS. Een crimineel blijft een crimineel.

Maar de hele sfeer van het artikel is wel duidelijk: controle, controle, controle. De overheid wil bepalen wat we mogen doen, denken, eten, drinken, roken, geloven, en wat voor vrijheden we ook nog hebben: Ze zullen ons allemaal worden afgenomen, en correspondenten als Kirschbaum, die er geen probleem mee hebben om met valse en non-argumenten hun standpunten op te blijven dringen zullen op een gegeven moment hun gelijk halen.

Zoals Hitler al zei:”Hoe groter de leugen, hoe eerder men geneigd is deze te geloven!”

En dat is helaas de realiteit die we dagelijks om ons heen zien. De vraagtekens rond het hele klimaatdebat groeien met de dag, maar niemand heeft de ballen om met zijn vuist op tafel te slaan en te eisen dat er nu eerst eens goed onderzoek gedaan gaat worden, voordat mensen een molensteen om hun nek krijgen.

Als een stel lemmingen rent de goegemeente achter de fluit van de rattenvanger aan, recht op de afgrond af en alle waarschuwingen worden in de wind geslagen.

 

Link naar het artikel: LA Times

 Het onbewerkte artikel in kwestie:

On Germany's autobahns, ‘Geschwindigkeitsbeschraenkung’ is a four-letter word to many
With no upper speed limits in most areas, German autobahns are veritable racetracks for some who whoosh by on the runway-like freeways at 150 mph — or faster. (Getty Images)

With no upper speed limits in most of the country, German autobahns are veritable racetracks for some who whoosh by on the runway-like freeways as fast — or faster — than a jetliner at takeoff.

They are also a troubling source of rising carbon emissions for a country that fancies itself a leader in the fight against climate change.

Some Germans opposed to the freeway free-for-all have been putting a spotlight on the higher carbon emissions, the inherent dangers and the powerful car lobbies that quietly and efficiently manage to maintain the status quo.

But the right to drive as fast as cars can go is considered sacred by many Germans, and talk of taking away that entitlement with speed limits is seen as blasphemy.

Tensions between the two sides flared again in recent weeks after the preliminary findings of a low-level government panel exploring ideas to cut carbon emissions were leaked. One of the proposals — to introduce an 80-mph motorway speed limit, or Geschwindigkeitsbeschraenkung — was immediately condemned by the omnipresent opponents of a limit.

“The debate in Germany is totally irrational,” said Cem Oezdemir, a leader in the pro-environment Green Party and regular target of wrath. “For some people, calling for a speed limit in Germany seems to feel like the state is calling for some kind of official decree to limit your virility.”

In part because of the high speeds, Germany’s motor vehicle carbon emissions have risen by 6% since 2010. The nation had promised in the Paris Climate Accord that by 2020 it would cut its overall carbon dioxide emissions by 40% from 1990.

Germany will miss that target, in part because of the lack of progress in cutting transportation emissions.

The German Federal Environment Agency has forecast that reducing speeds to a maximum of 75 mph would cut carbon dioxide emissions from cars on motorways by 9% — or by 3 million tons per year.

The widespread belief that everyone in Germany should be allowed to put their pedal to the metal on the autobahn — without any government interference — has been impervious to arguments about carbon emissions, or about crashes.

About 400 people are killed every year in freeway crashes that, while occurring at a comparatively low rate considering the numbers of miles driven and in contrast to other countries in Europe, are often more ghastly. In one horrific 2004 crash, an off-duty Mercedes test driver going 135 mph tailgated a 21-year-old single mother who lost control of her Kia; the woman and her 2-year-old daughter were killed.

Police leaders have said that about one in four deaths and some of the 5,000 severe injuries suffered each year could be prevented with a speed limit.

“Some people legally drive 120 mph to 150 mph in this country,” Michael Mertens, deputy leader of the national police union, said in a recent interview with Suddeutsche Zeitung newspaper. “That’s simply insane. At those high speeds no one can stay in control of their car if something unexpected happens.”

Because of the high speeds, fear is a constant for many Autobahn drivers.

“Lots of people get panic attacks on the Autobahn,” said Alexandra Baerike, a psychologist and driving instructor in Cologne. “The enormous differences in speed can be intimidating.”

“There are some nasty drivers who behave badly — tailgating and trying to force others out of their lanes by flashing their lights and getting too close,” said Baerike, whose thriving specialized practice has helped about 3,000 German drivers overcome their freeway phobia. “You need a thick skin to survive.”

Even Tom Hanks found the German motorway speeds daunting, as he once famously explained. “No matter how fast you’re driving in Germany, someone is driving faster than you,” Hanks told David Letterman in 2012.

But for some, that’s the whole idea.

“The principle of freedom has proven its worth. Anyone who wants to drive 75 mph can drive 75 mph. Those who want to drive faster should be allowed to drive faster,” Transport Minister Andreas Scheuer said in a recent interview in the Bild am Sonntag newspaper. “What’s the point of telling people what to do all the time? German freeways are the safest in the world. We’ve already got speed limits on a third of the autobahn. The system we’ve got in place now works just fine.”

The General German Auto Club, known by its initials ADAC, Europe’s largest national motor club, has thrown its influence behind the issue. And with ADAC’s membership of more than 20 million, a number that’s nearly a quarter of Germany’s population and covers most car owners, that influence is considerable.


The ADAC battle cry, “Free travel for free people,” first appeared in West German election campaigns during the Cold War era to try to intimidate any politicians from calling for speed limits. But it still resonates among hard-liners viscerally opposed to the government telling them how fast they can drive.

Defending the freedom to drive at blinding speeds on highways first built in the 1930s — ostensibly for the coming age of mass car travel, but in reality more for Hitler’s army — is fraught with historical baggage.

“It’s been a very emotional issue in Germany for a long time,” said Claudia Kemfert, professor for energy economics at the DIW Berlin, the German Institute for Economic Research. “We’re pretty much the only country in the world without a speed limit.”

About two-thirds of Germany’s 8,100 miles of freeways have no speed limits; opinion polls show that about half of Germans, and most political parties, want to keep it that way. A recent poll by the ARD TV network found 51% of those surveyed wanted an 80-mph limit, and 47% opposed it.

Those who oppose the limits have generally been more vocal.

“There are very powerful lobbying forces against speed limits,” said Carsten Brzeski, chief economist at Ing Diba bank in Frankfurt. “It’s like gun control in the United States because hardly any politician dares get near the subject of speed limits.”

Germans wonder why the United States cannot make progress on curtailing gun violence, Oezdemir said, while foreigners wonder why Germans cannot make any progress on getting freeway speed limits.

“Every country has their blind spot,” Oezdemir said. “And it makes people lose their minds.”

The freeways are seen as a hallowed proving ground for car makers such as Porsche, BMW, Mercedes and Volkswagen, which build their cars for the high-speed pressures in Germany and count on that image of performance to help sell the vehicles abroad.

Managers and unions of those blue-chip companies fear freeway speed limits would tarnish their reputation and cost jobs. There are tourist groups from as far afield as China and the United States that travel to Germany just to drive at top speeds.

“We’ve talked ourselves into believing this idea that people won’t buy German cars if there’s a speed limit here. It’s not true,” said Ferdinand Dudenhoeffer, a German car industry analyst at the Center for Automotive Research at the University of Duisburg-Essen.

He noted that he once worked as a manager at Porsche, where many wondered why so many Americans bought the sports car despite the 55-mph speed limits in the United States.

“It’s like people in America saying they won’t feel free without guns,” he said. “Everyone knows that doesn’t make any sense. It’s the same thing in Germany with speed limits. It’s a myth.”

But the argument that’s spanned decades shows no signs of abating.

In an unsuccessful attempt to stop the debate recently, Chancellor Angela Merkel’s spokesman Steffen Seibert said there were better ways to combat climate change through the transportation sector than limiting drivers on Germany’s freeways.

“The government,” he said, “is not planning to introduce a general speed limit.”

Kirschbaum is a special correspondent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *