De Ark van Noach en pek

Spread the love

Door facebook leer je zelf ook meer over de Bijbel en de feiten die daar in vermeld staan. Nu heb ik weer iets over de Ark geleerd.


Eerst was er op facebook een reactie dat de Ark niet kon hebben bestaan omdat hij van hout was. Dus hij zou worden opgegeten door houtetende insecten die op de Ark zaten.

Dat klinkt logisch, maar insecten kunnen veelal in water overleven. Ook bevers, bekende houtslopers, dus die zaten helemaal niet op de Ark en hadden hout genoeg om dat jaar door te komen.

Maar lezen we wat de Bijbel schrijft over de bouw van Ark, dan staat er beschreven dat Noach de Ark van BINNEN en van BUITEN met pek moest bestrijken. Zoals ik op facebook ook al schreef, zal hij dat ongetwijfeld heel goed gedaan hebben om twee, of eigenlijk (zoals geleerd uit een reactie), drie redenen.

  1. Het was een opdracht van God. Noach hield zich strikt aan de bouwvoorschriften, dus ook deze klus zal hij met de nodige zorg aan hebben gepakt.
  2. Het leven van zijn familie, en hem zelf, hing er van af. Dan zijn de meesten toch geneigd om niet al te veel te gokken, dus waarom zou Noach dat wel doen?
  3. Het Goferhout waar de Ark van gemaakt werd schijnt (zie reactie facebook) “waaibomenhout” te zijn. Dus kwalitatief niet erg goed. Dan is extra bescherming als je er een jaar of langer het water mee op moet, natuurlijk extra belangrijk!

Dat laatste is mogelijk ook de reden dat er zo weinig van de Ark terug kan worden gevonden. Dat hout is natuurlijk allang vergaan Er zijn wel vermoedens waar de Ark ligt. Onderzoek wordt echter steevast geweigerd door de Turkse overheid.


Pek

De dikke laag pek zal veel houteters ongetwijfeld van hun eetlust beroven. Er zal ongetwijfeld voldoende hout zonder pek aanwezig zijn geweest om spechten bezig te houden.

Maar op mijn beschrijving dat de Ark van binnen en van buiten ingesmeerd was met pek, kwam de vraag wanneer Genesis dan geschreven zou zijn, en of pek toen al bestond. Dus wanneer was Genesis geschreven, was de vraag.

Over de datering van Genesis heb ik niet echt onderzoek gedaan. Wel kwam tegen dat het taalgebruik een hogere leeftijd suggereert. Taal is, net als in onze tijd, altijd in ontwikkeling. Dus aan de hand van het gebruik van bepaalde woorden en “modewoorden” kun je redelijk nauwkeurig bepalen uit welke periode een tekst komt. Een woord als “smartphone” komt bijvoorbeeld tot het jaar 2000 niet voor.

Maar “pek” is een ander verhaal. Daar heb ik wel wat onderzoek naar gedaan. Het pek wat tegenwoordig het meest gebruikt wordt is een restproduct van raffinage van olie. Het werd vroeger ook uit steenkool gewonnen, maar dat is kankerverwekkend.

Maar pek kan ook op twee andere manieren worden gewonnen.

  1. Hout. Pek kan gewonnen worden uit hout, en dan met name uit harshoudende boomsoorten als naaldbomen.
  2. Mineraal pek komt als natuurproduct aan de oppervlakte voor.

“Er zijn plaatsen waar minerale pek (op basis van aardolie) aan de oppervlakte dagzoomt: daar kan je pek als het ware eenvoudigweg inzamelen aan de oppervlakte.”

Deze tekst komt van een Belgische site, maar de strekking is wel duidelijk. Pek kan als natuurproduct ook gewoon in de natuur gevonden worden.

Dus de conclusie is duidelijk: Pek bestond in de tijd va Noach al. In ieder geval als natuurproduct, maar mogelijk was Noach ook op de hoogte van het winnen van pek uit hout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *