Politiek incorrecte ijsberen

Spread the love

Politiek incorrecte ijsbeerIedereen kent het plaatje van zielige ijsberen op een smeltende ijsschots, Daardoor denk je waarschijnlijk dat het heel slecht gaat met dit dier. Maar is dat zo?

Lees een kort artikel (met link naar meer informatie!) over het werkelijke verhaal en hoe dat een onderzoekster mogelijk haar baan kost! En we schreven er in 2012 ook al over…

Zoöloge Susan Crockford merkte dat ijsberen ondanks klimaatverandering gedijen – en die ontdekking kostte haar mogelijk haar baan!

Susan Crockford werkte 15 jaar als universitair docente aan de universiteit van Victoria (Canada). Eerder dit jaar werd haar contract zonder enige opgaaf van reden niet vernieuwd. Maar ‘ijsberenprof’ Crockford heeft zelf wel een idee hoe het komt.

Op haar blog schrijft ze:

Tot april 2017 droegen de universiteit en de antropologiefaculteit mijn werk met trots uit, inclusief mijn kritische verhandelingen over ijsberen. Dit suggereert dat iemand met invloed (en mogelijk een vinger in de politieke pap) tussenbeide kwam om mij, met mijn wetenschappelijke kritiek, de mond te snoeren.

Het onderzoek waarnaar Crockford verwijst heeft ze in boekvorm uitgegeven: The polar bear catastrophe that never happened. (De ijsbeerramp die nooit plaatsvond)

Daarin zegt ze dat ijsberen helemaal niet zo bedreigd zijn als men je wil doen laten geloven.

Bron: Weet Magazine (meer info onder de link!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *