Kort nieuws maart 2022

Spread the love

4 korte nieuwsberichten uit Israël

Israëlische overheid keurt plan voor Golan Hoogvlakte goed

De Israëlische overheid heeft groen licht gegeven voor een plan om de ontwikkeling van de Golan Hoogvlakte, het noordelijkste regio van Israël, te helpen ontwikkelen. Het plan stelt een budget van 1 miljard sjekels beschikbaar om de Joodse bevolking in de regio te verdubbelen.

De Golan Hoogvlakten kwamen terug onder Joods bestuur na de Zesdaagse Oorlog in 1967. Maar pas in 2019 waren de VS het eerste land dat de Israëlische soevereiniteit over het gebied erkenden. Dit plan laat de wereld zien hoe sterk de banden tussen het Joodse volk en hun thuisland is.

Kijkend naar het belang van het dit plan, zei de Israëlische premier Naftali Bennett

We schrijven geschiedenis in de Golan

Israël helpt de Filipijnen

Israël heeft de provincie Cebu in de Filipijnen geholpen nadat deze werd getroffen door een dodelijke tyfoon. Cebu is centraal gelegen in de Filipijnen, en bestaat uit een groot eiland, omringd door kleinere eilandjes.

Het gebied leed onder de effecten van een tyfoon die grote schade veroorzaakte, en waardoor meer dan 500.000 mensen moesten verhuizen. De tyfoon kostte 400 mensen het leven.

Toen de Israëlische overheid over deze tragedie hoorde, reageerden zij door de hulp die hard nodig was te sturen. Onder meer voedselpakketten, hygiëne sets, en waterreinigers, die naar de slachtoffers van de tyfoon gingen.

Ondanks de problemen waar Israël zelf voor staat, zijn Israëlieten altijd trots als zij in staat zijn om op noodsituaties te kunnen reageren en een helpende hand naar anderen uit te kunnen steken.

IDF viert haar inclusiviteit

Onlangs vond een ceremonie plaats waarbij 10 jonge mannen en vrouwen met beperkingen toe traden tot de IDF. Een moeder onder de aanwezigen, Tammy Isaac-Schiffman, was bijzonder trots. Haar zoon, Ittai, was één van de nieuwe soldaten.

Omdat hij autisme heeft, staat hij voor een aantal uitdagingen, maar hij was de tweede zoon met beperkingen van Tammy die in dienst trad bij de IDF. De oudere broet van Ittai, Roi, trad vijf jaar geleden toe tot de IDF. Door complicaties tijdens de geboorte zit hij in een rolstoel.

De zonen van Tammy zijn het levende bewijs van de toewijding van jonge Israëlieten om het heilige land te verdedigen, maar ook voor drive van Israël om inclusiviteit realiteit te maken.

Ontdekking van een oude Joodse synagoge

Recentelijk hebben archeologen een oude Joodse synagoge ontdekt in de stad Migdal, gelegen aan de noordwestelijke rand van het Meer van Galilea. Men denkt dat de synagoge circa 2000 jaar geleden gebouwd is, en valt daardoor in de periode van de Tweede Tempel.

Het is de tweede synagoge die in Migdal wordt ontdekt, waardoor dit de enige plaats is waarvan bekend is dat hij twee synagogen had in hetzelfde tijdperk dat de heilige Tempel in Jeruzalem stond.

Deze ontdekking dwingt onderzoekers ertoe om hun begrip over het religieuze leven uit die tijd te herzien. Daarnaast zijn deze beide synagogen een herinnering aan de diepe wortels die de Joodse mensen met het heilige land hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *