Een enorme Opwekking in stilte

Spread the love

Zonder dat het de aandacht in kerken (en de media – red.) heeft getrokken, is er een enorme omwenteling geweest in de provincie Maniema in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

Dat was de enige provincie die hoofdzakelijk islamitisch was, in 1990 voor meer dan 80 procent. Nu minder dan 33 procent. De provincie telt tegen de drie miljoen inwoners.

De krachtige boodschap

Sinds 1990 is er een grote toestroom ontstaan naar de kerken. Tussen de anderhalf en twee miljoen moslims zijn christen geworden. De twee grootste geestelijke stromingen in het land zijn twee grote Pinksterdenominaties. En de derde is mogelijk een onafhankelijke groep kerken gesticht door ds. Ponyo.

Hij is een soort nestor van deze enorme geestelijke beweging en wordt alom gerespecteerd. Hij begon in 1990 en heeft sindsdien in zijn eigen provincie 800 Gemeenten gesticht en nog 100 daar buiten. Bijna alle 300.000 leden van zijn Gemeenten hebben, net als hijzelf, een islamitische achtergrond. De grootste Gemeente door Ponyo gesticht, staat in Kindu en telt meer dan 4.000 mensen.

Een bijzonder detail hierin is, dat ds. Ponyo afkomstig is uit een streek die als orthodox-islamitisch bekend staat. Je zou verwachten dat een dergelijke verschuiving (bijna een volksverhuizing) plaats vindt in kringen met een verwaterde overtuiging. De motor in deze zaak is niet de zwakte van de lokale islam, maar de krachtige boodschap van de christenen.

Ze beginnen vaak hun gesprek met de vraag naar de zekerheid (die is er namelijk niet), om daarna te laten zien dat de boodschap van Jezus en alle profeten juist wel die zekerheid biedt. Dat overtuigt tallozen.

Christus of Mohammed?

In het westen is dit fenomeen niet of nauwelijks bekend. Heel anders ligt dat in de islamitische wereld. Er is al een grote conferentie geweest, waarin zowel de soennitische als de sjitische moslims deelnamen en waarin beloofd werd miljoenen bijeen te brengen voor de re-islamisering van de provincie Maniema.

Wij, van onze kant (St. Facilite) proberen de christenen daar te helpen aan Bijbels (via City Bibles) en nazorgmaterialen. Er is een strijd gaande in Maniema. Wordt het Christus of Mohammed?

Bron: Het Zoeklicht maart 2022

Maniema in Congo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *