Mijn volk gaat ten gronde door het gebrek aan kennis

Spread the love

Deze bekende tekst uit Hosea 4:6 over het gebrek aan kennis hoor je niet veel, maar kunnen we die niet breder trekken?

Als muziekliefhebber heb ik met enige verbazing de hele rel rond de Duitse shockrockband Rammstein van een afstandje bekeken. Voor wie het niet weet een extreem korte samenvatting.

Zanger Till Lindemann wordt door diverse vrouwelijke fans beschuldigd van seksueel misbruik en zij verklaren dat ze gedrogeerd zijn bij een bezoek aan de kleedkamers backstage. Diverse bandleden hebben op hun persoonlijke accounts afstand genomen van de aantijgingen. Die richten zich met name op zanger Till Lindemann.

De media

Eerst even een korte omweg langs de media. Het is de laatste jaren een nieuwe rol die de media zich aan hebben gemeten, maar als je naam genoemd wordt, ben je in de media feitelijk al veroordeeld, zonder dat er ooit een rechtszaak aan te pas is gekomen.

Bekend voorbeeld in deze is de hele heisa rond Donald Trump. Uiteindelijk is hij tot nu toe van alle aanklachten vrijgesproken, maar in de media is hij nog steeds de dader en in de gedachten van veel mensen dus ook. Maar er zijn inmiddels voorbeelden te over.

Hetzelfde zien we hier. Een stigmatiserend artikel in het Algemeen Dagblad, terwijl andere recensenten wat minder eigen mening in hun artikelen verwerkten en objectiever waren.

Is Lindemann schuldig? Ik heb geen idee. Ik volg de gebeurtenissen rond deze band verder niet, ben ook nooit bij hun concerten geweest en vindt de meeste van hun nummers en videoclips ronduit walgelijk. Positieve uitzondering is wat mij betreft dan het maatschappijkritische Deutschland, wat ik bekeken heb na ophef in Joodse en christelijke media omdat er nazikostuums en nazislachtoffers in voorkwamen.

En ja, ook daar komen vulgaire beelden in voor, maar die zijn of symbolisch of een weergave van decadente, verdorven maatschappij waar we nu eenmaal in leven.

Gebrek aan kennis

Terug naar “gebrek aan kennis”. Kijken we naar het gemiddelde repertoire van Rammstein, dan is dat doorspekt met seksuele vulgariteiten en bepaald niet bedekt of verborgen. Er blijkt een zogenaamde “row zero” te zijn. Vrouwelijke fans kunnen zich daar melden als zij een persoonlijke ontmoeting met idool Lindemann willen.

Dan beginnen voor mij de vraagtekens over de huidige rel. Ik moest gelijk denken aan de uitspraak van een Russische actrice over de #metoo-affaire. Zij claimde dat je als actrice wel uitermate naïef moet zijn om niet te snappen, of niet te willen snappen, wat er gaat gebeuren als een producer jou persoonlijk uitnodigt op zijn hotelkamer of bij hem thuis.

We kennen allemaal ook wel de bekende term “De Gooische matras” die aangeeft hoe veel vrouwen in de media hun weg naar boven bereikten.

Dus wat is er nou zo bijzonder aan de Rammstein-rel? Ik snap het niet. Je gaat – als vrouw – naar een band die openlijk vrije seks en de grofste perversiteiten openlijk op het podium promoot, die vrouwen vernedert in kooien, die seksslavernij expliciet uitbeeld, met de zanger in de hoofdrol, en gaat vervolgens volkomen naïef rennen naar het gebied wat bekend staat als “row zero”?

Naïviteit

We leven in een tijd waarin de seculiere muziek steeds explicieter en vulgairder wordt. Hip hop, rap en ook gewone popmuziek zijn doorspekt van seks. Het niveau van Elvis, die wat met zijn heupen stond te draaien, en gecanceled werd, zijn we allang ontgroeit. Expliciete seksscènes zijn het “nieuwe normaal”. Vrouwen die op elk moment klaarstaan om de dierlijke lusten van de hip-hop artiest te bevredigen is één van de hoofdthema’s van videoclips. Naast op criminele wijze veel geld verdienen en geweld.

Eén van de positieve uitzonderingen in deze wereld is Tom MacDonald. Een seculiere artiest (bewuste keuze!) die geen platencontract kreeg vanwege zijn nuchtere en vaak rake teksten. Hij koos er voor om zelfstandig verder te gaan en is daar heel succesvol mee.

Dus Rammstein is geen uitzondering en we kunnen wachten op het volgende schandaal. Maar ben je als vrouw niet volkomen naïef als je in deze zwaar oversekste, vulgaire cultuur verwacht dat je zonder enige consequentie in zo’n rij kunt gaan staan?

Entertainment

Conservatieve organisaties waarschuwen er al decennialang voor: Het geweld in de media, onder het mom van “entertainment”, heeft gevolgen voor onze maatschappij! En die gevolgen zien we nu keer op keer. Politici die een scheve schaats rijden, liegen en bedriegen. Artiesten die hun boekje te buiten gaan. Extreem rijken die complete kinderporno-orgies op hun eigen eiland organiseren, prominenten uitnodigen en alles wat er gebeurt op video vastleggen om vervolgens die prominenten te chanteren.

Kinderen die op steeds jongere leeftijd zware geweldsdelicten plegen, het stond van de week voor de zoveelste keer in de krant. Kinderen van groep 3 en 4 die seks met elkaar hebben op school… (video korte versie, video lange versie)

Enerzijds te wijten aan de seksuele voorlichting op scholen, waar ook David Wilkerson in zijn bekende boek Het Visioen al over schreef. Anderzijds aan de entertainment waar deze kinderen op veel te jonge leeftijd al aan blootgesteld worden.

Destijds ging de met hoongelach weggelachen kritiek vanuit conservatieve hoek met name over de overdaad aan geweld, maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat de promotie van seks geen invloed zou hebben.

Trouw? Wil je dat wel?

En dan ga je als (jonge) vrouw naar een concert. Van een band met een uitgesproken mening over seks. Die mening blijkt onder meer uit hun hit “Du haßt”.

Ik citeer een paar zinnen…

Willst du bis der Tod euch scheidet
Treu ihr sein für alle Tage?
(Ja) Nein
(Ja) Nein

De huwelijkse trouw is dus duidelijk één van de dingen waar zij zich tegen afzetten, en daarmee dus vrije seks promoten.

Willst du bis zum Tod der Scheide
Sie lieben auch in schlechten Tagen?
(Ja) Nein
(Ja) Nein
Willst du bis der Tod euch scheidet
Treu ihr sein
(Ja) Nein

Kijk ook naar de dalende lijn in de tekst…

  1. Wil je alle dagen trouw zijn?
  2. Wil je trouw zijn op slechte dagen?
  3. Wil je trouw zijn?

Op goede dagen is het niet zo moeilijk om trouw te zijn. Maar de huwelijkse trouw wordt in dit nummer radicaal van de hand gewezen. Daarmee wordt de visie van de band wel duidelijk. Combineer dat vervolgens met andere nummers en clips met de meest vulgaire seksuele uitingen…

En dan ga je als vrouw vooraan in “row zero” staan? Tja…

De media deel 2 – De dubieuze media

De media viel eerst de conservatieven aan die hun zorgen uitten over dergelijke uitingen van entertainment. Dit moesten we vooral niet zo zwaar zien. De effecten waren er niet, het was “gewoon” entertainment. Het waren “jongeren die zich afzetten tegen de gevestigde orde.”

En ja, ik luisterde als puber ook naar “dat soort bands”. Rammstein was er toen nog niet, maar er waren genoeg “rebelse” bands in mijn jeugd. Ik kan me een uitspraak van mijn moeder nog wel herinneren:

Deze muziek is niet geschikt voor mensen die geestelijk zwak staan! Die gaan er rare dingen van doen.

En dat is ook inderdaad een aantal keer gebeurd en de dubieuze media waren er toen als de kippen bij om te “bewijzen” dat de dader dat nou wel zei, maar dat er geen enkel causaal verband was tussen de genoemde bands, hun teksten en videoclips en de gepleegde misdaden.

Des te bijzonder is het dat nu een bandlid als Till Lindemann door diezelfde media in feite al veroordeeld is voordat de eerste dag in een rechtbank plaats heeft gevonden. De vrouwen worden zonder enig vraagteken op hun woord geloofd en de vermeende dader is door de media die hun gedrag altijd verdedigden, nu al bij verstek veroordeeld.

De rechtsstaat

Een kwalijke zaak! Zeg ik hiermee dat ik denk dat Lindemann onschuldig is? Nee! Geenszins! Zeg ik dan dat hij schuldig is? Nee! Geenszins! In een rechtsstaat geldt nog steeds dat

iedereen onschuldig is totdat het tegendeel bewezen is

En de enige die dat kan en mag beoordelen is de rechter! Het is nu het kinderachtige welles-nietes spelletje. Hoe triest om te zien hoe de media zich daar in mee laten slepen.

In het beoordelen van dit vraagstuk lijden wij aan “gebrek aan kennis”, dus laten we verstandig zijn en niemand veroordelen. Het is in de geschiedenis, onder meer van de #metoo-beweging, te vaak gebleken dat de vermeende aanklachten nooit plaats hebben gevonden. Ook Donald Trump kan daar over meepraten, en de RTL liet zich verleiden om haar naar Nederland te halen en deed grote uitspraken over de onthullingen die zij hier zou doen. Dat ze die in Amerika niet gedaan had riep bij niemand vragen op. Het hele optreden bleek één groot debacle. Ze vertelde niets nieuws omdat er niets te vertellen was en werd zij veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan Trump.

Gebrek aan kennis

Het gekke is dat conservatieven blijkbaar veel beter zien wat er gebeurt dan de liberale media die elke vulgariteit eerst promoten en dan jaren later, als de gevolgen zichtbaar worden, de daders veroordelen zonder enige vorm van rechtspraak.

Er is dus sprake van een schrijnend gebrek aan kennis bij de media en zij laten zich meeslepen in alles wat verkoopt.

Maar als je als (jonge) vrouw zelf de leeuwenkuil in stapt, moet je ook niet zeuren als je gebeten wordt. Open je ogen! Zie wat een band verkondigt op het podium, besef in welke vulgaire tijd wij leven. En denk dan nog eens na of je daadwerkelijk wel backstage wilt gaan.

Eén antwoord op “Mijn volk gaat ten gronde door het gebrek aan kennis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *