Mavi Marmara, wat gebeurde er echt

Spread the love

In veel van de media was de berichtgeving over de incidenten op de Mavi Marmara op zijn zachtst gezegd nogal eenzijdig en bevooroordeeld gebleken. Onderstaand artikel is overgenomen van ‘Just Journalism‘.


De liberale media in het VK (en niet alleen daar – red.) hebben te weinig aandacht besteed aan de het op video vastgelegde bewijs waaruit blijkt dat passagiers van het konvooi Israëlische soldaten op gewelddadige wijze aanvielen.

Download het rapport (engelstalig)

London, 28 juni 2010 – The Guardian en The Independent hebben het publiek informatie onthouden en de inhoud van video-opnamen van de Israel Defence Forces waarop duidelijk te zien is hoe passagiers aan boord van de Mavi Marmara Israëlische commando’s aanvallen op het moment dat zij aan boord van het schip gaan, gebagatelliseerd.

Het rapport, vandaag gepubliceerd door ‘Just Journalism’ is getiteld: “Aanval op Gazavloot: Media presentatie van Israëlisch videobewijs”, is een lijvige beschouwing over de verslaggeving van de gebeurtenissen in de vijf grootste kranten van het VK: The Guardian, The Independent, The Times, The Daily Telegraph, en de Financial Times, in de week na de entering.

De studie toont een sterk contrast aan tussen de publicaties die er uitsprongen door de film en de inhoud wel mee te nemen door op een goed manier om te gaan met het aanwezige bewijsmateriaal, en deze die de video-opnamen buiten beschouwing lieten, de betekenis er van bagatelliseerden en het afdeden als PR-materiaal.

De uitkomsten roepen serieuze vragen op over de bereidheid van de kant van The Guardian en The Independent om op een goede manier om te gaan met bewijsmateriaal dat Israëls kant van een betwist verhaal ondersteund. Vanwege de grote impact van deze zelfde publicaties van verhalen waarin serieuze aanklachten tegen Israël zijn opgenomen, is dit een specifiek punt van aandacht.

Executive Director Michael Weiss van Just Journalism zei:

Het meest indrukwekkende bewijs dat in de uren na de dodelijke confrontatie aan boord van de Mavi Marmara vrijkwam, was de IDF-video waarop te zien is hoe passagiers de Israëlische commando’s met grove, maar effectieve wapens aanvielen. Je zou denken dat zulk bewijs niet genegeerd kan worden als forensisch bewijs, maar wat in werkelijkheid gebeurde in de van 31 mei, zoals het Just Journalism rapport ook duidelijk aantoont, was dat zowel The Guardian als The Independent hun uiterste best hebben gedaan om te bewijzen dat die aanname niet klopt

Klik hier om het complete rapport te lezen (engelstalig).

Bron: Just Journalism

Eén antwoord op “Mavi Marmara, wat gebeurde er echt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *