‘Turkije voorkomt deelname Israël NAVO-top’

Spread the love

ISTANBUL – Turkije heeft de deelname van Israël aan de NAVO-top volgende maand tegengehouden.

De reden is dat Israël weigert excuses aan te bieden voor de dood van Turkse activisten in 2010. Dat heeft een Turkse regeringsfunctionaris gezegd. Turkije is een van de lidstaten van het bondgenootschap.

De relaties tussen Turkije en Israël zijn sterk verslechterd, nadat Israëlische commando’s in actie waren gekomen op het schip Mavi Marmara van een Turkse hulporganisatie.

Het vaartuig vervoerde hulpgoederen voor de Gazastrook, waar de radicale Palestijnse beweging Hamas aan de macht is. Negen Turken op het schip kwamen om.

Israël is geen lid van de NAVO, maar volgens Turkse media wilden sommige lidstaten dat het land zou deelnemen om de samenwerking met het land te versterken.

Bron

 


Deze houding van Turkije geeft feitelijk al aan waarom Europa en Turkije niet samen kunnen gaan.

Belangrijk is te beseffen wat er werkelijk gebeurde aan boord van de Mavi Marmara, maar ook welke organisaties er nu feitelijk bij betrokken zijn, en wat hun achtergrond is. Daar hebben wij in het verleden al meerdere artikelen over geplaatst:

Mavi Marmara, wat gebeurde er echt
De waarheid achter de flottielje
Mediamissers betreffende Israël
Feiten over de flottielje 2011

Hieruit blijkt het antisemitische karakter van een land als Turkije. Er zijn een aantal voorwaarden gesteld aan de toetreding van Turkije tot de EU, en er zijn algemene eisen die voor elk land wat toe wil treden gelden.

Een toekomstig lid moet een stabiele democratie hebben die de rechtstaat, de eerbiediging van de mensenrechten en de bescherming van minderheden waarborgt.

Hier gaat het al fout bij Turkije. Tot op zekere hoogte is er sprake van een democratie, maar met name op het gebied van de eerbiediging van mensenrechten en de bescherming van minderheden laat Turkije de nodige steken vallen.

Als toerist wordt geadviseerd om een aantal onderwerpen, waaronder Cyprus, de Armeense genocide en het Koerden-probleem, niet te bespreken. Mondjesmaat worden eigendommen van minderheden teruggegeven, maar feitelijk is de situatie nog steeds zo dat bepaalde etnische- en religieuze minderheden nog steeds geen eigendommen mogen hebben in Turkije.

Een toekomstig lid moet over een functionerende markteconomie beschikken

Zoals iedereen wel weet is de markt in namaakproducten één van de grootste markten in Turkije, zo niet de grootste. Elke toerist heeft er mee te maken, elke bezoeker wordt er mee geconfronteerd. Dit verstoord een functionerende markteconomie zodanig, dat er op dit punt nog lang geen toetreding mogelijk is. De handelaren in namaakproducten zijn ook fel tegen toetreding van Turkije tot de EU, omdat ze beseffen dat dat voor velen van hen het einde van hun broodwinning zal zijn. Iets wat met het ontbreken van een sociaal stelsel in Turkije geen pretje is.

Een toekomstig lid moet de gemeenschappelijke regels, normen en beleidsmaatregelen aanvaarden die de basis van de EU-wetgeving vormen

En hier gaat het ten aanzien van Israël dan dus ook fout. Het is duidelijk dat Turkije zelf schuld heeft aan het omkomen van de Turkse bemanningsleden. Israël hoeft zich, net zoals ieder ander land, niet te verontschuldigen voor het verdedigen van haar eigen burgers. Dat zou Turkije andersom ook niet hoeven. Deze eis van Turkije is daarom buitensporig en een (toekomstig) lid van EU onwaardig.

Als Turkije een werkend rechtsstelsel zou hebben, dan zouden ze de juist conclusie hebben getrokken en zelf hun excuses hebben aangeboden aan Israël. Maar zoals de Cyprioten, de Armeniërs en de Koerden zullen kunnen beamen, is de kans dat dat ooit gaat gebeuren erg, erg klein.

Enige reden waarom Israël niet bij de NAVO-top aanwezig zou mogen zijn, is dat ze geen lid van de NAVO zijn. De VN hebben verklaard dat de blokkade van de Gazastrook een rechtsgeldige actie van Israël is. De Turken aan boord van de Mavi Marmara overtraden dus willens en wetens de wet, en waren vooraf uitvoerig gewaarschuwd over de mogelijke consequenties van hun gedrag. Ze wisten waar ze aan begonnen!

Het is duidelijk dat er goede redenen zijn om Israël wel bij de NAVO-top aanwezig te laten zijn. Net zoals Nederland wordt toegelaten tot bepaald overleg, waar ze feitelijk op basis van de geldende voorwaarden niet thuis zouden horen. De actie van Turkije is dan ook op meerdere terreinen buitensporig en een toekomstig lid van de EU onwaardig.

2 antwoorden op “‘Turkije voorkomt deelname Israël NAVO-top’”

  1. @San:
    We hebben het even nagevraagd voor je. Auteur heeft jarenlang Turkije een aantal malen per jaar bezocht en heeft ook zakelijke banden met Turkije gehad.

    Bovendien zijn de gemelde feiten controleerbaar in andere media. Het is dus een opsomming van feiten, en heeft niets met de eventuele levensovertuiging van auteur te maken. Vreemd verband probeer je daar trouwens te leggen.

    De artikelen waar we op onze eigen site naar verwijzen, linken weer door naar externe bronnen en videomateriaal. Alles is dus keurig onderbouwd en gebaseerd op feiten. Dat de werkelijkheid sommigen minder aanspreekt dan politiek correcte leugens kunnen wij helaas niet voorkomen.

  2. Haha wat een onzinnig artikel! Zeker nog nooit in Turkije geweest. Wat een paranoia bullshit! hahaha! Zeker zo’n gelovige mafketel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *