Somalische islamieten blokkeren voedselhulp

Spread the love

Washington D.C. (15 augustus 2011) – Een hongersnood in Somalië heeft geresulteerd in de dood van duizenden mensen en miljoenen meer die dringend voedselhulp nodig hebben. Hulp bereikt een aantal getroffen gebieden, maar radicale Islamisten controleren de distributie en voorkomen dat Christenen hulp ontvangen, waardoor velen de hongerdood sterven.

Leden van de radicale Islamitische groepering Al-Shabaab, die zich inzet om de sharia in heel Somalië in te voeren, proberen openlijk om Christenen uit het land te elimineren. In de afgelopen jaren hebben Al-Shabaab leden vele Christenen gedood waaronder een Christen wiens onthoofding op film is vastgelegd.

“Op dit moment weten we van 18 Somalische Christenen die de afgelopen drie maanden de hongerdood zijn gestorven in de steden Afgoye, Baidawa en Kismayo. Er zijn rapporten uit andere gebieden die door Al-Shabaab worden gecontroleerd, dat meer Christenen sterven doordat hen hulp wordt geweigerd of de mogelijkheid wordt onthouden om naar gebieden te gaan die door de overheid worden gecontroleerd, waar ze wel hulp krijgen.”, aldus een leider van de Somalische kerk uit een buurland.

Christenen in de hoofdstad van Somalië, Mogadishu, hebben meer kans om hulp te ontvangen omdat de stad onder leiding staat van de internationaal erkende regering van Somalië, maar Christenen in het zuiden van Somalië zijn de meest kwetsbare groep.

Een leider van de ondergrondse kerk zei in een gesprek met ICC “Elke Somaliër waarvan de islamisten vermoeden dat het een Christen is, of zelfs een vriend van Christenen krijgt geen voedselhulp. Maar in feite is het tegenhouden van voedselhulp niet het ergste wat ze ons aan kunnen doen. Deze islamisten hebben eerder velen van onze kerk gedood, en ze kunnen er meer doden, en er mee weg komen.”

Jonathan Racho, regionaal manager voor Afrika van de ICC, zei: “We maken ons grote zorgen om de hongersnood in Somalië. Al-Shabaab heeft de situatie van Somalische Christenen verergert door hen voedselhulp te onthouden. De acties van Al-Shabaab hebben zowel Christenen als Islamieten geraakt, maar de Somalische christelijke minderheid wordt harder getroffen door de zinloze moorden van Al-Shabaab en de opzettelijke uithongering. De internationale gemeenschap moet de kwetsbaarheid van deze minderheidsgroepering beseffen en daadkrachtige actie ondernemen om hun lijden op te lossen.”

Bron: Persecution

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *