De Muur

Spread the love

In de westerse media wordt met enige regelmaat geschreven over de zogenaamd vreselijke muur die Israël gebouwd zou hebben en die Palestijnen sterk zou benadelen, hen op zou sluiten, af zou scheiden van familie en vrienden aan de andere kant. Een sterke vergelijking met de Berlijnse Muur wordt keer op keer opgeroepen.

Wat zijn de feiten
De veiligheidsmuur is in 2002 opgezet in verband met de bescherming van Israëlische burgers, dus ook in Israël wonende Arabieren. De ‘muur’ beschermt de Israëlische bevolking tegen terroristische aanvallen door Palestijnen. In de gebieden waar het hek klaar is, zijn de terroristische aanvallen dramatisch gedaald.

‘De muur’ bestaat voor ongeveer 95% uit prikkeldraad, terwijl minder dan 5% gemaakt is van beton. Het is deze 5% die we het meest zien in de media!

De route van het hek is ontworpen in overeenstemming met de Hoge Raad en houdt rekening met de veiligheid van Israëlische burgers enerzijds en het gemak van Palestijnse bevolking anderzijds. De route is later enige malen aangepast voor verschillende redenen, waaronder Palestijnse landbouw. Ondanks deze aanpassingen bleven Palestijnen en andere activisten gewelddadige oproeren houden en werden er elk weekend stenen naar Israëlische beveiligers gegooid. De beveiligers reageren met niet-dodelijke methoden om groepen uit elkaar te drijven.

Sinds deze bescherming is aangelegd zijn er tientallen doorgangen aangelegd in het hekwerk, waardoor goederen en mensen om de Palestijnen te helpen er door kunnen, waaronder medische hulp.

Statistische gegevens laten een duidelijke relatie zien tussen de aanleg van ‘de muur’ en de daling in het aantal terroristische aanslagen. Tussen 2002 en 2003 was er een daling van 30% waarneembaar.

Tegelijkertijd daalde het aantal slachtoffers wat door terroristen is vermoord met 50%. In de gebieden waar het hek klaar was, daalde het aantal slachtoffers van moord door terroristen met 100% tot nul in 2004.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *