The Mentalist

Spread the love

Gisteravond, 3 november 2011, werd de aflevering “Pretty Red Balloon” van de deze serie uitgezonden.

Promo:

In de aflevering speelt een vrouw een van de hoofdrollen. Zij is de moeder van een vermist kind en kent Patrick Jane als een helderziende. Hij probeert haar te overtuigen dat hij geen helderziende is, en ook nooit geweest is, maar haar tien jaar geleden bedrogen heeft en valse hoop heeft gegeven.

Zelfs met het leven van haar zoon in de waagschaal kan en wil zij dat niet geloven. Ze consulteert inmiddels een andere ‘helderziende’, die Patrick Jane later in de uitzending door de mand laat vallen als oplichter.

Deze aflevering toont aan hoe sterk een geloof in iets kan zijn, zelfs als de betrokken zelf meerdere keren aangeeft dat het niet zo is.

Ditzelfde verschijnsel zien we bij veel aanhangers van de charismatische en profetische beweging. Leest bijvoorbeeld dit artikel eens van een vrouw wiens ogen geopend werden en die deze bewegingen van binnenuit kent. LET OP: Dit is deel 1 van een vierdelige serie!

Bill Johnson werd onlangs en public ten overstaan van 18.000 mensen aangesproken. Dit filmpje is het enige Jesus Culture filmpje wat van youtube verdwenen is in verband met het schenden van auteursrechten. Dat is toch vreemd. Omdat wij de inhoud van het filmpje dus niet precies kennen, is er verder weinig over te zeggen.

De link tussen de extreem charismatische beweging en deze aflevering van The Mentalist, ligt in het opmerkelijke dat mensen iets blijven geloven waarvan keer op keer aangetoond, verteld wordt dat het niet klopt. Hiermee doel ik niet, zoals sommige atheïsten nu hopen, op het christelijk geloof op zich, maar op de beweging van wonderen en tekenen. De beweging die de nadruk legt op allerlei manifestaties zoals engelenverschijningen, impartaties, firetunnels, soaken, goudstof uit Bijbels, gloriewolken al dan niet vermengd met goudstof, zwevende engelen, edelstenen en juwelen die uit de lucht vallen, etcetera, etcetera.

Het zijn bewegingen die de christelijke terminologie vermengen met heidense en occulte terminologie. Die allerlei ‘nieuwe’  elementen in het Christendom brengen, die niet nieuw zijn, maar al eeuwenlang in allerlei andere religies voorkomen.

Als de nadruk op manifestaties, wonderen en tekenen, komt te liggen, dan gaat de aandacht automatisch van God af en dat kan nooit de bedoeling zijn. Een leider uit deze beweging heeft gezegd

Blijf de wonderen en tekenen volgen, net zolang totdat ze jou volgen – Bill Johnson

Christen zijn betekent echter Christus volgen. Dus niet de wonderen en tekenen, maar Christus! Als er dan wonderen en tekenen voorkomen, dan komen ze voort uit Christus. Dat is precies de omgekeerde wereld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *