Rusland dreigt Israël weerloos te maken

Spread the love

Het Amerikaanse X-band radarsysteem in de Negev woestijn (foto) waarschuwt Israël vroegtijdig voor een eventuele Iraanse raketaanval.

Afgelopen zaterdag berichtten we dat Rusland zijn grote ongenoegen over het uitbreiden van de NAVO naar het oosten liet blijken door te dreigen dat deze expansiedrift wel eens zou kunnen uitmonden in een groot nucleair conflict. Vandaag kwam er opnieuw harde taal uit Moskou.
President Medvedev zei opdracht te hebben gegeven om maatregelen te nemen tegen het geplande Amerikaanse raketafweersysteem, dat bedoeld is om Europa te beschermen tegen Iraanse raketten. Omdat dit systeem direct is verbonden met de Israëlische raketafweerinstallaties was dit tevens een indirect dreigement dat Rusland de joodse staat weerloos zal maken als Iran besluit om raketten op Israël af te vuren.

 

Het wapengekletter van Oost en West is opnieuw luider geworden nadat -zoals we vorige week al schreven- de Russen drie oorlogsschepen naar de kust van Syrië stuurden om het Westen ervan te weerhouden om met militaire acties of zelfs een complete invasie het regime van president Bashar Assad ten val te brengen. Rusland is zeer ontstemd over het feit dat de NAVO de VN-resolutie tegen Libië misbruikte voor direct militair ingrijpen om Muammar Gadaffi af te zetten, en is vastbesloten te voorkomen dat bondgenoot Syrië hetzelfde lot ondergaat.
Het dreigement van Medvedev om raketten bij de Europese grenzen te plaatsen en deze te richten op het toekomstige Amerikaanse raketafweersysteem heeft potentieel grote gevolgen voor Israël. Het Israëlische raketafweersysteem, dat bedoeld is om de joodse staat te waarschuwen tegen projectielen uit Iran, Syrië en Libanon (Hezbollah), is nu al gekoppeld aan de in de Negev woestijn geplaatste Amerikaanse X-band radar. Als de Russen het Europese schild uitschakelen dan zal Israël weerloos zijn tegen een massale Iraanse raketaanval.
Rusland wil Iraanse (tegen)aanval mogelijk maken
In heel beknopte termen maakte de Russische president duidelijk dat het Kremlin niet zal toestaan dat, als er een oorlog met Iran uitbreekt, het Amerikaans-Israëlische raketafweersysteem ervoor zal zorgen dat Iran en zijn bondgenoten geen tegenaanval kunnen uitvoeren. Dit dreigement verklaarde waarom twee van de drie Russische oorlogsschepen die naar de Syrische territoriale wateren werden gestuurd zijn uitgerust met apparatuur voor elektronische oorlogsvoering, iets dat onontbeerlijk is als de Russen zouden besluiten om de Amerikaanse commando- en controlecentra in bijvoorbeeld Turkije uit te schakelen.
Medvedev dreigde ook om de nieuwe START gesprekken over het verder beperken van het aantal kernwapens stop te zetten als Amerika en de NAVO blijven weigeren om de Russen te betrekken bij het opzetten van het nieuwe raketafweersysteem. Het Westen wil dat niet, precies om de reden die het Kremlin vandaag zelf aandroeg: bij een conflict zou Rusland dan met een simpele druk op de knop het raketafweersysteem kunnen uitschakelen, zodat de Iraanse raketten alsnog hun doelen in Europa en Israël kunnen bereiken.
Twee supervliegdekschepen bij Iran
Ook Iran liet zich niet onbetuigd, en verklaarde bij monde van generaal-majoor Yahya Rahim Safavi, de militaire topadviseur van opperleider Ayatollah Khamenei, dat de Revolutionaire Garde de identiteit en bestemming weet van ieder Amerikaans oorlogsschip dat via de straat van Hormuz de Perzische Golf opvaart. Safavi reageerde hiermee op de komst van twee Amerikaanse supervliegdekschepen, de USS Stennis en de USS Bush, die afgelopen maandag positie innamen tegenover de Iraanse kust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *