Duitse salafisten bedreigen journalisten

Spread the love

BELRIJN (ANP/DPA) – Duitse journalisten die kritisch hebben geschreven over het gratis uitdelen van 25 miljoen korans, zijn op internet bedreigd. Het Openbaar Ministerie heeft al een onderzoek geopend, aldus de autoriteiten donderdag.

Duitse salafisten bedreigen journalisten

„Het is voor ons absoluut niet aanvaardbaar dat in Duitsland journalisten worden bedreigd en daarmee de persvrijheid wordt beperkt”, aldus staatssecretaris Fritsche van Binnenlandse Zaken.

Journalisten van de kranten Die Welt en Frankfurter Rundschau, worden in een filmpje op YouTube met naam genoemd en bedreigd. Er wordt gerept over „zwijnen” en „apen.”

De actie „Lies!” (Lees!) begon tijdens de paasdagen met het uitdelen van 300.000 gratis korans in tientallen steden. Het was een actie van salafisten, aanhangers van een radicale stroming binnen de islam.

De Duitse binnenlandse veiligheidsdiensten letten sinds 2010 extra op de salafisten. Er zouden er nu circa 2700 zijn in het hele land. De grootste groep, circa 500, leeft in de aan Nederland grenzende deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen.

Onder druk van het openbaar debat maakte de drukkerij waar de 25 miljoen korans voor distributie in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland werden gedrukt, donderdag bekend dat zij de werkzaamheden voorlopig heeft gestopt. Het bedrijf is bezig met een evaluatie van zijn samenwerking met de opdrachtgever, de salafistische groep De Echte Godsdienst.

De ZMD, een van de organisaties die de moslims in Duitsland vertegenwoordigen, heeft de actie Lies! veroordeeld. De Koran is „het woord van God en geen pr-brochure of folder die wordt uitgedeeld als een massaproduct.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *