Een korte overdenking

Spread the loveDeze foto kreeg ik van de week via twitter onder mijn aandacht gebracht. Ik neem aan dat velen hem gezien hebben, maar gelijk kwam een gedachte bij me op.

Bepaalde religieuze atheïsten maken de Bijbel graag belachelijk en gebruiken daar onder meer de tekst uit Genesis 22:17 voor.

Ik zal u rijkelijk zegenen, en uw nageslacht zeer talrijk maken, als de sterren des hemels en als het zand aan de oever der zee …

Het tweede deel van de tekst, over het zand der zee, laten ze dan graag weg, want niemand heeft enig idee hoeveel zandkorrels de oevers van de zee bevat, laat staan van alle zeeën ter wereld.

Dus het gaat met name om de sterren. De naam “Biljoenen en biljoenen sterren” heb ik niet verzonnen, maar ik vermoed André Kuipers, de Nederlandse astronaut die op dit moment in het ISS verblijft.

Atheïsten trekken ook graag de tekst uit Genesis 15:5 in hun kritiek:

… Zie toch op naar de hemel en tel de sterren, indien gij ze tellen kunt…

en voeren dan aan dat het best mogelijk is om het aantal zichtbare sterren te tellen. Hier komen twee gedachten uit voort.

  1. Het aantal sterren was voor Abraham niet te tellen. Hij zag ook wel dat de hemel de aarde omspande en dat de sterrenhemel op een gegeven moment achter de horizon verdween en hij kon dus nooit weten hoeveel sterren er in het niet-zichtbare deel van de hemel zouden staan;
  2. De titel van de foto geeft wel aan dat er veel en veel meer sterren zijn dan wij kunnen bevatten. En dat is precies waar God op doelde toen Hij deze tekst op liet schrijven.
    Het nageslacht van Abraham is zo groot geworden, dat het voor geen mens meer te tellen is. God wist dat het heelal zo veel sterren bevat dat wij als mensen die nooit zouden kunnen tellen, net zo min als het nageslacht van Abraham.

En altijd zijn er mensen die er tegen in gaan.

“We weten hoeveel mensen er op aarde leven. Die zijn dan toch geteld?”

Nee, we weten niet precies hoeveel mensen er op aarde leven. Het zijn schattingen. We ontdekken van tijd tot tijd nog steeds nieuwe stammen. Bijna elk westers land heeft te maken met illegaal verblijvende inwoners. Niemand weet precies hoeveel. In grote delen van de wereld is helemaal niet bekend hoeveel mensen er ooit hebben geleefd of nu leven. Ook in Nederland verdwijnen mensen met onbekende bestemming. Die worden als vermist geregistreerd en op een gegeven moment maar uit de GBA uitgeschreven, maar niemand weet of ze nog leven en waar ze zijn.

Conclusie: God wist precies wat Hij op liet schrijven toen hij zei dat Abraham nooit zou weten hoe groot zijn nageslacht zou zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *