Prehistorische resistentie tegen moderne antibiotica

Spread the love

In een grot in de Amerikaanse staat New Mexico zijn tot ieders verbazing bacteriën aangetroffen die resistent zijn tegen antibiotica.

Vier miljoen jaar geleden zou de grot in New Mexico al afgesloten moeten zijn van de buitenwereld. Hoewel je die datering in twijfel kunt trekken, kun je in elk geval stellen dat deze grot al van de buitenwereld was afgesloten voordat mensen zeventig jaar geleden antibiotica zijn gaan gebruiken.

Sommige van die bacteriën die men in de grot aantrof, blijken resistent tegen meer dan tien moderne antibiotica. En dat terwijl ze helemaal niet in contact zijn geweest met door mensen geproduceerde antibiotica! Deze vondst toont aan dat resistentie tegen verschillende antibiotica al bestond, en je dus niet zonder meer kunt stellen dat resistentie is geëvolueerd als reactie op het menselijk gebruik van antibiotica. De vondst suggereert ook dat er in de natuur nog vele (niet-ontdekte) typen van antibiotica kunnen bestaan. Want anders zouden deze grotbacteriën er geen resistentie tegen hoeven te hebben. Als die antibiotica ontdekt zouden worden, biedt dat nieuwe mogelijkheden voor het bestrijden van infectieziekten.

Bron: Weet Magazine 15. jun 2012 bl. 6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *