Je krijgt al snel het verwijt dat je je eigen zakken wilt spekken

Spread the love

Op facebook had ik er al een reactie op gegeven, maar vanwege de vluchtigheid van dat medium, hier nog maar eens met de nodige aanvullingen.

Eerst de link naar het artikel, en straks onderaan zal ik de hele tekst plaatsen voor het geval ook deze tekst door het AD aan wordt gepast.

Eerst mijn reactie op facebook:

Dit artikel schreeuwt natuurlijk om een reactie…

“De Nederlandse politiek, dat is het mariakaakje bij de thee, een broodje kaas met karnemelk als lunch en een tweedehands Saab die helemaal wordt afgereden. ,,De cultuur hier is sober, we doen het graag zuunig aan” ”

Tweedehands Saab?
Klaver rijdt een dikke BMW 7-serie. Wilders ook, maar dat is de oude van Balkenende en hij heeft hem nodig in verband met beveiliging.

Die 760 van Balkenende werd vervangen door een Mercedes S-klasse… Kun je HEUL VEUL tweedehands Saabjes voor kopen!

En in het vorige kabinet was er een minister met rugklachten. Tja, dan is een Audi A6 natuurlijk niet goed genoeg, dus mocht hij een A8 uitzoeken…

Mag de gewone burger met rugklachten dat ook? Of draait die wel zelf op voor de kosten van fysiotherapie?

“Tja, wij hebben natuurlijk geen auto met chauffeur.” ”
Hoe komt Klaver daar dan aan?

En nu slaat de verbijstering echt toe!!
“Maar tegelijkertijd zou de financiële ondersteuning van politici wel wat royaler mogen zijn. ,,Als Kamerlid heb je hooguit één medewerker tot je beschikking, als senator helemaal niemand.”

Eén medewerker? Ik heb er geen! Maar laten we even kijken hoe zij haar “zakken vult, of juist niet”

Maandelijkse vergoeding (“schadeloosstelling”): € 7813,14
Plus 8% vakantiegeld en 8,5% “eindejaarsuitkering”.
Totaal maakt dat € 93757.68
Vakantiegeld: € 7500.61
Eindejaarsuitk: € 7969.40
Totaal: € 109227.69

Omdat ze het zo druk hebben mogen ze ook nog eens 14% bijbeunen zonder gevolgen. Over het meerdere leveren ze 50% in van hun “schadeloossstelling”. Dus laten we even 14% aanhouden. Dat is totaal € 13126.08 per jaar.

Hier staat de teller op € 122353.77

2. 1. Reiskosten krijgen ze vergoed op basis van OV-eerste klasse.
Kosten: € 448.73 per maand = € 5384.74 per jaar.
Daarnaast ontvangt men nog een vergoeding van € 4900,= per jaar voor reiskosten buiten het woon-werkverkeer

En inmiddels staat de teller op € 132638.51

3. Secundaire voorzieningen: € 590,=/maand = € 7080,= per jaar

Waarmee de teller op € 139718.51 is gekomen.

Dat is nogal een verandering ten opzichte van de beginperiode van rond 1815:
“Een formeel salaris werd onnodig en onwenselijk gevonden. Nagenoeg alle Kamerleden behoorden tot de gegoede burgerij of adel en waren financieel onafhankelijk. Bovendien werd de toekenning van loon als belemmering voor de onafhankelijkheid van Kamerleden gezien. De Grondwet van 1815 bepaalde dat Kamerleden alleen een verblijfs- en reiskostenvergoeding kregen, oftewel een ‘schadeloosstelling’, van respectievelijk f 2500,- per jaar en f 1,50 per gereisd uur.”

En dat was voor die waarschijnlijk ook al een behoorlijk bedrag!

Maar nee, met minimaal € 140.000,= per jaar is het verwijt dat je je eigen zakken wilt spekken volledig uit de lucht gegrepen. Je zou haast medelijden met kamerleden krijgen!

Nu gun ik iedereen een inkomen van € 140.000,= of nog veel meer voor mijn part, maar dan wel graag vanuit eigen inzet, inzicht of arbeid. Dit is grotendeels over de rug van hardwerkende mensen die modaal met nog geen € 35.000,= thuis komen!

Laat ik voorop stellen dat ik iedereen eenzelfde of nog hoger inkomen gun, maar het probleem wat ik hier mee heb is de opmerking die als kop werd gebruikt. In vroeger tijden werd het baantje als volksvertegenwoordiger gezien als “roeping”, waar inderdaad een “schadeloosstelling” tegen over stond. De beleidsmakers hadden allemaal andere bronnen van inkomen, en deden dit er bij als roeping.

Die schijn proberen sommige politici nog steeds op te houden, maar met een dergelijk totaalinkomen is dat natuurlijk onbegonnen werk.

Een ander praktijkvoorbeeld. Ik ben zelf autoliefhebber en kwam ooit in boeken het model BMW 725 (E23-serie) tegen, maar ik kon mij niet herinneren dat dat model ooit in Nederland verkocht was. Dat bleek dus wel zo te zijn. Het instapmodel van de toenmalige BMW 7-serie was te duur voor ministers, dus op verzoek kwam BMW met een goedkopere uitvoering: De BMW 725. Grappig dat ook op Wikipedia dit model niet vermeld wordt, maar op autoblog komt hij wel kort aan bod.

Hoe is alles veranderd sinds die tijd? Zelfs een politicus van een klein, zogenaamd groen, partijtje als Groenlinks komt met een dure BMW 7-serie met chauffeur voor rijden. De foto is niet zo makkelijk te vinden, maar wel een opmerking van Rutte hier over in dit artikel. Wel is er een foto te vinden dat hij met een BMW taxi aan komt en op basis van het kenteken is te achterhalen dat dit om een 520d gaat. Geen bijzondere auto (instapmodel van de 5-serie), maar wel een diesel waar ze zo tegen zijn… zeggen ze…

Maar goed, ik zit op een zijweg, dus “handrembochie en terug!”

Nu is dit “zakken spekken” natuurlijk geen gek verschijnsel als je het in Bijbels perspectief plaatst. Gierigheid, geldzucht, egoïsme, zijn allemaal elementen die passen binnen de eindtijd en de periode daar voor. Ook zien we vaak de contouren van de vervulling van de Bijbelse profetieën vaak al voordat zij daadwerkelijk vervuld worden.

Maar tegelijkertijd zou de financiële ondersteuning van politici wel wat royaler mogen zijn. ,,Als Kamerlid heb je hooguit één medewerker tot je beschikking…

Als je ziet waar het in de kamer soms over gaat hebben ze ook zeker niet meer nodig, maar dat is voor eigen status natuurlijk wel lekker. Kom op, er zijn in Nederland zoveel mensen die keihard moeten werken in hun eentje om hun werk gedaan te krijgen, en dan krijgt het merendeel er nog niet de helft van bovenstaande riante vergoeding voor. En dan wil deze politica nog klagen en meer hebben?

Van alle Europese landen geven wij zowat het minst uit aan onze democratie.

Dat is toch vreemd in het land waar de belasting het hoogst is, en al jarenlang alleen maar stijgt! Dan gaat er in Den Haag ergens iets heel erg mis en wordt er ergens geld aan uit gegeven waar het niet aan uitgegeven zou moeten worden!

Hoeveel is er nodig?

,,Ik wil me niet verliezen in bedragen. Dan gaat het daar alleen maar over. Ik weet dat dit ook in andere partijen leeft.”

Uiteraard. Een politicus die meer geld kan krijgen zal daar geen seconde over aarzelen. Eén van de oud-presidenten van de VS heeft ooit weleens gezegd dat het een utopie is om te denken dat een overheid zichzelf zal verkleinen. Steeds meer landen, ook Nederland, worstelen al jaren met een te grote overhead aan ambtenaren. 33% van de werkenden in Nederland is ambtenaar. Dat betekent dat 2 werkenden ook nog eens het, meestal riantere, salaris van een ambtenaar op moeten hoesten.

Een kennis van mij heeft de overstap gemaakt van de bouw naar een functie als ambtenaar. Hij zegt

Ik zou voor geen goud meer terug willen. De stress, de werkdruk, ’s avonds moe van je werk thuis komen. Nee, ik heb het nu prima. Doe rustig aan en heb ’s avonds nog energie over om wat te gaan doen. En bovendien verdien ik nu ook nog eens meer. Ik zou wel gek zijn om terug te gaan!

En hij heeft als persoon gezien natuurlijk gelijk, maar dit is wel desastreus voor de samenleving.

,,In de Nederlandse politiek krijg je al gauw het verwijt dat je je eigen zakken wilt spekken. Dat. Is. Niet. Waar. De democratie moet ons wat waard zijn.”

Maar het is wel weer gek dat het dan weer de burger moet zijn die het wat waard moet zijn, en niet de politici, want dan zou ze pleiten voor verlaging van de vergoeding. Dan is mijn neiging toch om te gaan denken dat de liefde niet erg diep gaat, maar inderdaad vooral bedoeld is voor het spekken van eigen zakken.

Ze heeft wel lef om met zo’n verhaal in de media te komen vlak nadat bekend is geworden dat de meeste burgers er per maand op achteruit gaan. Ja, we gaan inderdaad misschien wel wat meer verdienen, maar de vaste lasten stijgen dit jaar ook exorbitant, dus per saldo blijft er voor de burger minder over. En dan heb je het lef om om meer te vragen voor de politiek?

Dat geeft alleen maar aan hoe ver de politiek is verwijderd van de dagelijkse realiteit van haar burgers. De bekende ivoren toren!

 

 De tekst van het originele artikel

‘Je krijgt al snel het verwijt dat je je eigen zakken wilt spekken’

Dat politici na acht jaar plaatsmaken is heel gezond, zegt scheidend CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom. Geldt dat ook voor partijleider Sybrand Buma? ,,We gaan het zien.”

De Nederlandse politiek, dat is het mariakaakje bij de thee, een broodje kaas met karnemelk als lunch en een tweedehands Saab die helemaal wordt afgereden. ,,De cultuur hier is sober, we doen het graag zuunig aan”, zegt Ruth Peetoom, terwijl ze koffie uit de thermoskan serveert.

In het buitenland kijken ze daar wel eens van op, weet de partijvoorzitter. Ze vertelt over die keer dat ze met Sybrand Buma een ontmoeting had met een Duitse minister op de ambassade in Den Haag. ,,Na afloop liep Sybrand naar de tram, ik maakte het slot van mijn fiets los. Die Duitser was totaal verbijsterd! Tja, wij hebben natuurlijk geen auto met chauffeur.”

Subsidie

En dat moet ook vooral zo blijven, haast Peetoom zich erbij te zeggen. Maar tegelijkertijd zou de financiële ondersteuning van politici wel wat royaler mogen zijn. ,,Als Kamerlid heb je hooguit één medewerker tot je beschikking, als senator helemaal niemand. Raadsleden zijn vaak veel meer uren kwijt dan ze vergoed krijgen. Het is eigenlijk onverantwoord om op deze voet verder te gaan. “

,,Van alle Europese landen geven wij zowat het minst uit aan onze democratie. In België en Duitsland is de subsidie veel hoger. Daar worden partijen vanwege de training en scholing van politici veel meer gezien als instituties die in dienst staan van de rechtstaat. Die is kostbaar. Duitsland heeft dat natuurlijk aan den lijve ondervonden; Hitler kwam via democratische middelen aan de macht.”

Van alle Europese landen geven wij zowat het minst uit aan onze democratie

Hoeveel is er nodig?

,,Ik wil me niet verliezen in bedragen. Dan gaat het daar alleen maar over. Ik weet dat dit ook in andere partijen leeft.”

Toch durft geen politicus een concreet voorstel te doen. De verlegenheid is groot.

,,In de Nederlandse politiek krijg je al gauw het verwijt dat je je eigen zakken wilt spekken. Dat. Is. Niet. Waar. De democratie moet ons wat waard zijn.”

Moet het CDA hierin het voortouw nemen?

,,Het is me om het even wie dat doet.”

U in ieder geval niet. Op het CDA-congres op 9 februari zwaait u af. Wat gaat u doen?

,,Ik begin op 1 maart als uitgever bij het Friesch Dagblad. Ik ga me vooral bezighouden met het idee, de visie die de krant heeft op de samenleving.”

Uw opvolger, Rutger Ploum, gaat in twee dagen per week doen waarvoor u nu nog vier dagen per week betaald krijgt.

,,Ja, dat lijkt me een behoorlijke uitdaging. Vroeger werden CDA-voorzitters voor vijf dagen per week betaald. Bij mijn aantreden acht jaar geleden zat de partij in zwaar weer en heb ik gezegd, we schroeven het één dag terug. Dat het nu naar twee dagen gaat is een financiële afweging. Het is mij vier jaar geleden ook voorgesteld. Toen heb ik gezegd: ‘Jongens, vertel mij maar wat minder kan’. Daar kwam geen antwoord op.”

Ploum heeft een groot advocaten- en notariskantoor. Straks is het partijvoorzitterschap alleen nog weggelegd voor welgestelden.

,,Dat is iets om in de gaten te houden. Of je een bepaalde functie kunt gaan vervullen, moet niet afhangen van de vraag of je dat je financieel kunt veroorloven. Al hoef je er ook niet rijk van te worden.”

Heeft u bij uw start als partijvoorzitter in 2011 last gehad van uw imago als ‘rode dominee’? Het CDA was in 2010 net in de gedoogconstructie met de PVV gestapt, waar u tegen was.

,,Je neemt jezelf mee, altijd. De week voordat ik gekozen werd, ben ik naar vicepremier Maxime Verhagen toegegaan en heb hem gezegd: weet dat ik kom om te verbinden.”

© RV

In het partijbestuur zouden ze u hebben geremd, u wilde te veel de partij redden.

,,Ik zag een partij acht jaar geleden waarin heel heftige discussies waren. Dan kom je binnen, en dan is het wel degelijk je taak de partij te redden. Ik ben meteen begonnen met het perspectief van een strategisch beraad voor de middellange en lange termijn. En wij zijn gaan kijken naar de uitgangspunten.”

Hoe hebt u de schaapjes van het CDA weer met de neuzen dezelfde kant op gekregen?

,,Dat is de kracht van kopjes koffie. De mensen die toen mastodont werden genoemd, zijn nu weer gewoon onze prominenten.”

© ANP

Klopt het dat u Maxime Verhagen weerhield van een gooi naar het politiek leiderschap?

,,Als ik in mijn eigen geheugen terugga, belde Maxime Verhagen mij vanaf Texel om te zeggen dat hij niet beschikbaar was voor het partijleiderschap. Ik viel even stil aan de telefoon en hij was verbaasd dat ik niet reageerde. ‘Je reageert helemaal niet.’ Maar ik was echt heel verbaasd.”

Moet bij de volgende Kamerverkiezingen Sybrand Buma de kar weer trekken?

,,Maar jongens, dat is toch helemaal niet aan de orde!”

Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra zijn toch in het kabinet neergezet met een bepaald idee voor de toekomst?

,,We hebben gekozen voor een combinatie van nieuwe gezichten en beproefd bestuur. Hoekstra is een heel goede senator geweest. Hugo de Jonge was een geweldige wethouder. Met allebei capaciteiten die hen geschikt maken als minister, en wie weet wat nog meer.”

Zou u het mooi vinden als Buma wordt uitgedaagd als hij het nog een keer wil doen?

,,Als we het doen, doen we het vast weer op een nette manier, maar ik ben een partijvoorzitter die op 9 februari afscheid neemt. Hier past bescheidenheid.”

Het CDA is de laatste drie Kamerverkiezingen niet boven de 21 zetels gekomen. Is dat het natuurlijke plafond?

,,Het fluctueerde altijd enorm. Vijftig zetels is niet het perspectief, dat was vroeger. Iets ertussenin, daar gaan we voor.”

© ANP

Senaatsfractievoorzitter Elco Brinkman gaat weg om plaats te maken voor een nieuwe generatie. Zijn opvolger wordt de drie jaar jongere Ben Knapen…

,,Elco heeft er acht jaar gezeten. Knapen is een nieuw gezicht op die plek. Amerikaans presidenten gaan niet voor niets weg na acht jaar. Want het is stevig wat het van je vraagt, ook privé. Het is niet gek na acht jaar plaats te maken. Dat doen partijvoorzitters ook. Dat is heel gezond.”

Buma zit er nu negen jaar!

,,Als fractieleider.”

Brinkman gaat weg en Buma mag nog jaren door. Daar zit toch iets scheef?

,,We gaan het zien. Deze partijvoorzitter zit er tot 9 februari, daarna is het aan anderen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *