Deep Fake: zeer ernstige misleiding!

Spread the love

Deep Fake: De nieuwe misleidingDe mensheid heeft het moment bereikt dat we geen onderscheid meer kunnen maken tussen nieuws dat waar is en nieuws dat niet waar is. Onderscheid tussen wat echt en nep is. Berichten op sociale media zoals Twitter, Facebook en Instagram kunnen niet meer zomaar voor waar worden aangenomen.

De naam Deep Fake is een combinatie van de woorden “deep learning” en “fake”. Deep learning is een techniek die valt onder kunstmatige intelligentie, ook wel “artificial intelligence (AI) genoemd”.

President Poetin over de EU

Deep Fake-software zet AI in om nepvideo’s te maken die echt lijken. Je ziet Poetin op een beeldscherm en je hoort hem allerlei opvallende dingen zeggen over bijvoorbeeld de EU. Je ziet echt Poetin, je hoort echt zijn stem. Zijn mimiek, zijn lippen zijn precies in overeenstemming met wat hij zegt. Alleen is het nep. Deep Fake kan bekende mensen, van acteurs tot wereldleiders, allerlei uitspraken in de mond leggen die ze nooit hebben gedaan.

Het gezegde “zien is geloven” is niet meer vanzelfsprekend!

Zo is het gezicht van een bekende actrice geprojecteerd op het lichaam van een porno-actrice. Uiterst vervelend voor de actrice.

Erger is het voorbeeld van het Russische Persbureau dat een foto verspreidt. Je ziet een Oekraïens gevechtsvliegtuig dat een raket op een passagiersvliegtuig afschiet. Jawel, het gaat om MH17.

Het persbureau suggereert dat Oekraïense militairen met deze aanslag te maken hebben. De foto blijkt gemanipuleerd, maar het duurde 14 dagen voordat de foto als nep werd ontmaskerd. In die 14 dagen was de foto al lang en breed over de hele wereld gedeeld.

Nationale veiligheid

We worden kwetsbaar voor visueel bedrog. Omdat Deep Fakes steeds realistischer worden heeft het Amerikaanse ministerie van defensie ze aangemerkt als een gevaar voor de nationale veiligheid.

Op grond van overduidelijke vijandelijke en “echte” bedreigingen kunnen internationale spanningen ontstaan en oorlogen uitbreken. De gevestigde media heeft ook steeds meer moeite met het onderscheiden, zeker omdat elke journalist het “nieuws” als eerste wil brengen.

Dat laat (te) weinig ruimte voor onderzoek. Het komt nu al regelmatig voor dat de gevestigde media fakeberichten snel overnemen of er zelf intuinen, maar soms maken de gevestigde media zelf ook bewust nepnieuws, zoals een Noorse filmploeg in 2014

Dit artikel is gebaseerd op een artikel in Het Zoeklicht van augustus 2019. Lees de rest van het boeiende artikel in het blad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *