Hoe werkt propaganda?

Spread the love

Nou… zo!

Als voorbeeld nemen we dit artikel uit De Telegraaf, een krant die op sommige scholen niet meer als bewijsmateriaal mag worden gebruikt door leerlingen.

De kop

Aantal coronagevallen stijgt snel, vooral in de Biblebelt

Als wij vroeger, even terugpakkend op de schooltijd, een opstel moesten schrijven, dan was één van de eerste dingen die je leerde dat de kop de lading moest dekken. De kop moet relevant zijn voor het artikel.

Deze kop suggereert dat het aantal coronagevallen in Nederland het snelst stijgt in “de Biblebelt”. Daar gaat het minstens drie keer fout ten opzichte van de inhoud.

 1. Het blijkt niet om “coronagevallen” te gaan, maar slechts om positieve PCR-test. Iets compleet anders, want met een PCR-test kan en mag je geen diagnose stellen.
 2. Deze journalist, die ook nog eens anoniem blijft, doet dat wel.
 3. “De Biblebelt” is nogal een vaag begrip. De meeste mensen denken dan aan Urk en Staphorst, maar dat blijkt volgens de inhoud niet te kloppen.
 4. Er is sprake van stigmatisering van een bepaalde groep. Daarmee denk je al snel aan vergelijkingen met 80 jaar geleden, maar dat “mag” natuurlijk niet… 😉

Het intro

Het coronavirus wint weer terrein. Het aantal besmettingen loopt snel op, met name in de Biblebelt, een gebied waar de inwoners overwegend gereformeerd zijn en waar de vaccinatiegraad lager ligt dan in andere regio’s.

Die ligt in de lijn van de kop. Logisch, want die wordt op veel sites ook nog wel weergegeven.

Het intro vermeld dus dat vooral in het al eerder genoemde vage gebied het “aantal besmettingen” snel oploopt.

Weer een aantal feitelijke fouten:

 1. Het is helemaal niet bekend of het aantal besmettingen daadwerkelijk oploopt. de PCR-test vindt namelijk ook virusrestantjes van 9 maanden geleden nog.
 2. De vaccinatiegraad ligt lager. Dat zou best kunnen, maar er is inmiddels zoveel overtuigend bewijs dat ook gevaccineerden het virus krijgen en overdragen, dat ik volslagen nietszeggende informatie is (behalve voor de ongeïnformeerde die zijn onderbuikgevoelens (aangepraat door propagandamedia!) bevestigt ziet)

Het artikel

Ik ga natuurlijk niet het hele artikel bespreken, maar pik er een paar tegenstrijdigheden ten opzichte van de kop en het intro uit:

 1. De kop/het intro: In de Biblebelt stijgt het aantal coronagevallen het hardst.
  Het artikel:

  Een week eerder had Staphorst nog ’slechts’ 75 bevestigde besmettingen. Het aantal nieuwe gevallen is dus met 173 procent gestegen.

In de West-Brabantse gemeente Altena steeg het aantal positieve tests in een week tijd van 42 naar 116, een toename van 176 procent. Barneveld had afgelopen week bijna 44 procent meer nieuwe gevallen dan in de week ervoor

Dus… Het West-Brabantse Altena hoort ineens bij “de Biblebelt”? Daar is de stijging blijkbaar het grootst. Maar Brabant is overwegend katholiek, niet gereformeerd, dus de inhoud van het artikel klopt niet met de kop/het intro.

Daarnaast is Barneveld wel een typische “Biblebelt” plaats en daar is slechts een stijging van 44%, minder dan 1/3 van Altena…

Andere uitschieters zijn gemeenten als Renswoude (plus 340 procent), Zwartewaterland (plus 227 procent),

Zijn dit typische “Biblebelt”-gemeenten? Nee?

Dus: Een typische “Biblebelt”-gemeente heeft een stijging van 173% en wordt als hoofddader in de kop vermeld, maar gemeenten met stijgingen die 2 keer zo hoog liggen (200%) worden in de kop en het intro buiten beschouwing gelaten.

Zo werkt stigmatisering van christenen dus. En ja, het is een leugen, maar daar liggen ze bij De Telegraaf al heel lang niet meer wakker van!

Op de kaart van komende donderdag kan Limburg weer naar rood gaan, het een na hoogste niveau. Utrecht, Gelderland en Overijssel stevenen met rasse schreden op ’rood’ af, zij kunnen volgende week een hogere waarschuwingskleur krijgen.

En als klap op de vuurpijl, loopt Limburg (geen Biblebelt-provincie) het grootste risico om naar “code rood” te gaan.

Conclusie

Als je het artikel leest, dan blijkt er van de kop en het intro totaal NIETS meer te kloppen. Niet een Biblebelt plaats (Staphorst), maar Renswoude heeft de grootste stijging. Niet een Biblebelt-provincie komt op code rood, maar Limburg.

Er worden diverse gemeenten benoemd met sterkere stijgingen, maar toch moet “de Biblebelt” genoemd worden. Dat is stigmatisering, op onjuiste gronden een bepaalde bevolkingsgroep ten onrechte zwart maken. Je zou het ook discriminatie kunnen noemen. Ethisch onverantwoord, journalistiek verwerpelijk en mogelijk zelfs strafbaar.

Propagandamedia weten dat de meeste mensen tegenwoordig niet verder komen dan “koppensnellen”. Lees maar eens wat reacties op een willekeurig social media platform en dan leer je al snel dat de mening van de meeste mensen inderdaad gebaseerd is op niet meer dan “koppensnellen”, en dat het aantal mensen wat het artikel nog leest veruit in de minderheid is.

Zoals ook hier, zien we dat de inhoud van propaganda-artikelen relevant anders is dan de kop doet vermoeden. Dat men dit doet is logisch, want het artikel mag niet teveel van de werkelijkheid afwijken, anders kan de krant aan worden geklaagd wegens misleiding. Feitelijk gebeurt dat echter wel omdat de meeste mensen niet verder komen dan de kop, maar daar zal de krant zich weer niet verantwoordelijk voor voelen…


Omdat kranten wel vaker artikelen aan hebben gepast na kritiek op onze of andere website, kopieer ik de volledige tekst van het artikel hier onder, zodat duidelijk is op welke versie van het artikel ik reageer.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen week 15.742 positieve tests, gemiddeld bijna 2250 per dag. In de week ervoor waren er 11.557 nieuwe gevallen. Op weekbasis is het aantal positieve tests met 36 procent gestegen. Dat is de snelste toename sinds 19 juli, de piek van de vierde golf.

De meeste positieve tests zijn zoals gebruikelijk in de grote steden. Amsterdam noteerde in de laatste zeven dagen 710 positieve tests onder de inwoners, tegen 525 de week ervoor. In Rotterdam steeg het aantal positieve tests van 623 naar 707, in Den Haag van 531 naar 540 en in Utrecht van 237 naar 282.

Studenten

Bij de vierde golf in juli vielen studentensteden als Groningen en Nijmegen op achter de vier grote steden. Nu springt de Biblebelt eruit. Staphorst is daar een voorbeeld van. De Overijsselse plaats heeft, na Urk, de laagste vaccinatiegraad onder 12-plussers in het hele land. In de afgelopen zeven dagen zijn 205 inwoners positief getest. Buurgemeente Zwolle, met bijna acht keer zo veel inwoners, had in dezelfde periode 136 positieve tests.

Omgerekend naar het aantal inwoners telde Staphorst afgelopen week bijna 1188 positieve tests op elke 100.000 mensen. In Nederland als geheel waren er 90 positieve tests per 100.000 inwoners. Een week eerder had Staphorst nog ’slechts’ 75 bevestigde besmettingen. Het aantal nieuwe gevallen is dus met 173 procent gestegen.

In de West-Brabantse gemeente Altena steeg het aantal positieve tests in een week tijd van 42 naar 116, een toename van 176 procent. Barneveld had afgelopen week bijna 44 procent meer nieuwe gevallen dan in de week ervoor, Veenendaal noteerde een plus van ruim 36 procent en Ede van 21 procent. Andere uitschieters zijn gemeenten als Renswoude (plus 340 procent), Zwartewaterland (plus 227 procent), Scherpenzeel (plus 66,6 procent) en Neder-Betuwe (plus 31 procent), maar daar gaat het nog om redelijk lage aantallen.

Daling

In de vorige weken was het aantal positieve tests juist sterk gedaald. Daardoor ging Nederland ook vooruit op de Europese coronakaart, van helemaal rood naar helemaal oranje, met uitzicht op groen, het laagste waarschuwingsniveau. Dat is voorlopig van de baan. Op de kaart van komende donderdag kan Limburg weer naar rood gaan, het een na hoogste niveau. Utrecht, Gelderland en Overijssel stevenen met rasse schreden op ’rood’ af, zij kunnen volgende week een hogere waarschuwingskleur krijgen.

Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/964473432/aantal-coronagevallen-stijgt-snel-vooral-in-de-biblebelt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *