Een nieuwe digitale identiteit

Spread the love

Wetenschappers waarschuwen voor een nieuwe digitale identiteit. Grote tech-bedrijven en overheden promoten de komst van een nieuwe, digitale identiteit voor iedereen. De coronacrisis geeft ze de wind in de zeilen. Experts waarschuwen voor de consequenties. ‘Dit is het einde van vrijheid.’

Samenvatting:

Dit stuk in 1 minuut

  • De lobby voor een coronapas en een ‘QR-maatschappij’ wordt aangevoerd door de digital identity industry en die boekt resultaat: de Europese Commissie verwacht de coronapas uit te breiden tot een ‘volmaakte digital wallet’.
  • Brussel werkt aan een ID-systeem op basis van blockchain, de techniek die ook door de lobby van grote bedrijven wordt gepromoot. 
  • Omdat informatie op blockchain niet verwijderd kan worden, ontstaat een permanent logboek van bewegingen, acties en transacties van alle burgers, vrezen experts. Ze noemen een digitale identiteit op basis van blockchain ‘meer dan dystopisch’. Maar zowel Den Haag als Brussel omarmen dit model omdat het ervoor zou zorgen dat de burger weer ‘baas wordt van de eigen data’. 
  • Nederland is voorloper en gaat als eerste Europese land een prototype van een digitaal ID uitproberen. 

They thought it was impossible… but we made it!

As of today, every European citizen can have EUCovidCertificate to travel more freely, safely and rapidly.

A great collective achievement of EU Commission & member states

Thierry Breton op twitter

Heel bijzonder om te lezen. We kregen de EU om vrij te kunnen reizen. Dat was ook het grootste struikelblok voor jonge Britten om tegen de Brexit te stemmen.

Toen kwam corona, en werd ons het vrij reizen in Europa ontnomen. Gek, want je mag wel vrij in eigen land reizen, dus daar klopt al iets niet.

En nu krijgen we vrij reizen terug, maar dan moet je wel even die EUCovidCertificate halen, zodat je altijd en overal traceerbaar bent.

O ja, en iedere negen maanden (of zelfs korter!) een nieuwe prik halen om de geldigheidsduur te verlengen.

Heeft dat nog iets met vrij reizen te maken? Heeft dit nog iets met vrijheid te maken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.