Supertyfoon in Japan

Spread the love

Naast Taiwan, kampt ook Japan met natuurgeweld.

Afgelopen weekend werd Taiwan geteisterd door tientallen aardbevingen. In Japan kwam “supertyfoon Nanmadol” aan land.

De tyfoon kwam in de buurt van Kagoshima aan land, volgens het Japanse weerbureau. De verwachting is dat de supertyfoon tot woensdag actief blijft op het hoofdeiland van Japan, met windstoten tot 250 km/u.

Ook verwacht men zware regenval. Het Japanse weerbureau heeft de zwaarste melding afgegeven, die alleen wordt gebruikt bij weersomstandigheden die zich slechts eens per meerdere decennia voordoen.

Ook wordt er gewaarschuwd voor stormvloed. De combinatie van zware storm, zware regenval en stormvloed, vergroten de kans op “ongeëvenaard gevaar”, aldus het weerbureau.

Zondag

Op zondag had een deel van Japan al last van de tyfoon. Naar schatting 100.000 inwoners van de steden Kagoshima, Kumamoto, Nagasaki en Miyazaki zaten zonder stroom. Vliegvelden zijn (deels) gesloten, treinen geannuleerd en ook de veerboten zijn veelal uit de vaart genomen. Ook zijn veel winkels gesloten.

De Japanse premier, Fumio Kishida, heeft opgeroepen om “gevaarlijke plaatsen” te mijden, en adviseert mensen om te evacueren als ze ook maar even denken gevaar te lopen. Ook adviseerde hij om dat te doen als het nog licht is. Evacuatie bij nacht is gevaarlijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *