Zware aardbeving in Mexico

Spread the love

Na de zware aardbevingen en een supertyfoon in Azië, is nu de andere kant van de wereld aan de beurt en wordt Mexico getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,6.

Het epicentrum van de aardbeving bevond zich circa 59 kilometer ten zuiden van Coalcoma en een paar honderd kilometer ten westen van Mexico-Stad. Er zijn op dit moment minstens 2 doden gemeld. Eén persoon werd verpletterd door de façade van een winkel, de ander overleed in een winkelcentrum waarvan het dak instortte. Beide slachtoffers vielen in Manzanillo.

Autoriteiten meldden ook schade aan diverse ziekenhuizen in het westen van Michoacan, vlakbij het epicentrum. Het epicentrum ligt in dunbevolkt gebied. De “U.S. Pacific Tsunami Warning Center” gaf een tsunamiwaarschuwing af met golven 1 – 3 meter hoger dan het normale tij.

In de omgeving van het epicentrum is veel materiële schade en is de stroom in grote delen uitgevallen.

Opmerkelijke historie

Mexico wordt vaker door aardbevingen getroffen. Bijzonder van deze aardbeving is dat het de derde keer is dat er op 19 september een aardbeving in Mexico is. Eerder waren er op 19 september 1985 en 19 september 2017 aardbevingen.

In 1985 verloren in de hoofdstad meer dan 10.000 mensen het leven. In 2017 370. Beide keren vooral in de hoofdstad.

Mexico-Stad

De beving werd in Mexico-Stad gevoeld en mensen vluchtten naar buiten en zochten zoveel mogelijk open ruimte op. Hoewel de beving dit keer wel in Mexico-Stad voelbaar was, zijn er geen meldingen van grote schade, aldus burgemeester Claudia Sheinbaum.

Mexico kenmerkt zich door veel bijgeloof. Wetenschappers van de UNAM (De Nationale Autonome Universiteit van Mexico (één van de meest prestigieuze van het land) verklaarden dat er geen wetenschappelijke verklaring is voor drie aardbevingen op dezelfde dag. Het zou puur toeval zijn.

Veel burgers geloven dat niet. “Het is de datum. Er is iets met de 19e“, aldus Ernesto Lanzetta, zakenman uit Cuauhtemoc. “De 19e is een datum die we moeten vrezen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *