Merel Ek wil niet worden geconfronteerd

Spread the love

Er is weer eens een rel ontstaan rond Forum van Democratie, dit keer met ene Merel Ek in de hoofdrol. Mediacourant verdraaid de woorden en probeert recht te praten wat krom is.

In een artikel van 19 oktober 2022 is Merel Ek nog de gevierde heldin die het tuig van Forum klem zet.

Maar, dan komt de aap uit de mouw, want Merel liegt met haar stelling. Mediacourant neemt het klakkeloos over, waarmee het gebrek aan journalistiek maar weer eens duidelijk wordt.

Merels fuik

Dan zwemt Gideon regelrecht in Merels fuik. Zij: “Wist u dat het woord ‘liquideren’ ook verschillende betekenissen heeft in de Dikke Van Dale?”

Gideon: “Ja, daar ben ik me van bewust.”

Merel: “Dus als iemand zegt: ‘De heer Baudet moet geliquideerd worden’, dan kan dat ook iets anders betekenen volgens uw redenering?”

Gideon: “Nou, dan zou u mij moeten zeggen welke betekenis dat zou moeten zijn.”

Merel: “Nou, volgens de Dikke Van Dale kan het ook gewoon zijn: ‘Weggestuurd worden.’”

Wegsturen

Gideon: “Ehhhm, nou, dat zou dan misschien… Als dat… Ik heb dit woord niet opgezocht in de Van Dale, maar als dit een betekenis is van het woord liquideren… Wegsturen is geen vreemde betekenis.”

Wilfred Genee vervolgens lachend in de studio tegen Johan: “Ja, ja, je hoeft er niet meer naartoe! Je hoeft niet meer naar Den Haag!”

Johan: “Ik neem geen advocaat mee, ik neem Merel Ek mee!”

Wilfred: “Hiermee is het gewoon klaar!”

René van der Gijp: “Geniaal.”

https://www.mediacourant.nl/2022/10/gideon-van-meijeren-zwemt-in-fuik-merel-ek-johan-derksen-lacht/

O, wat zijn ze trots! Trotser dan een pauw die met zijn veren pronkt! Die smerige FvD-er is er met open ogen ingetrapt.

Dikke van Dale

Mijn eerste, misschien wel een beetje Pavlov-achtige, reactie is dan de Dikke er bij pakken en controleren, want de betrouwbaarheid van media en journalisten is nogal ver te zoeken…

En dan blijkt…

Betekenis ‘liquideren’

Je hebt gezocht op het woord: liquideren.

li·qui·de·ren (liquideerde, heeft geliquideerd)

1 (van financiële zaken) afwikkelen, vereffenen
2 (van een onderneming) beëindigen
3 uit de weg ruimen; = vermoorden

https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/liquideren

Wegsturen is dus helemaal geen betekenis van “liquideren” volgens de Dikke van Dale.

Als tegenargument voert Ek aan dat het in andere woordenboeken wel zo zou staan. Op de eerste plaats is dat het punt niet, want ze noemt met name de Dikke van Dale.

Maar we zoeken even snel voor u in 13 woordenboeken…

liquideren

ondernemingsrecht: omzetten van alle activa van de boedel in liquide middelen (o.a. d.m.v. verkoop) om de opbrengst te verdelen …
Gevonden op https://www.juridischwoordenboek.nl?zoek=liquideren


liquideren

ondernemingsrecht: vereffening of verevening, meestal bij ontbinding van een vennootschap. …
Gevonden op https://www.juridischwoordenboek.nl?zoek=liquideren


liquideren

liquideren werkw. Uitspraak:   [likwi’derə(n)] Vervoegingen:   liquideerde (verl.tijd enkelv.) Vervoegingen:   heeft geliquideerd (volt.deelw.) 1)vermoorden Voorbeeld:   `Er wordt van deze drugshandelaar beweerd dat hij zjin vroegere comp…
Gevonden op https://www.woorden.org/woord/liquideren


Liquideren

1) Afmaken 2) Afrekenen 3) Afwikkelen 4) Baken 5) Bewijzen 6) Doden 7) Doodmaken 8) Doodslaan 9) Elimineren 10) In orde brengen 11) Inbakeren 12) Inzwachtelen 13) Koudmaken 14) Nietig verklaren 15) Ombrengen 16) Omwikkelen 17) Opheffen 18) Oprollen 19) Opwinden 20) Solveren 21) Uit de weg ruimen 22) Uitroeien
Gevonden op https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Liquideren/1


Liquideren

Het (gedwongen) afbouwen van een positie. Dit kan door een clearingorganisatie, bank of commissionair worden afgedwongen als een belegger bijvoorbeeld niet aan zijn margin-verplichtingen kan voldoen. ( > beleggen > algemene terminologie)
Gevonden op http://www.em-ha-em-art-productions.nl/kennisbank/beleggen/liquideren.htm


liquideren

be?indigen, afrekenen (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/liquiderenliquideren

Het opheffen van een organisatie.
Gevonden op http://www.kennisconsult.nl/begrippen/648/


liquideren

er een einde aan maken vb: dat bedrijf in Amsterdam is geliquideerd Synoniemen: besluiten opheffen beëindigen ontbinden Tegenstellingen: oprichten stichten
hem met opzet doden vb: hij heeft zijn tegenstander geliquideerd Synoniemen: vermoorden elimineren ruimen
Gevonden op http://www.muiswerk.nl/mowb/?word=liquideren


Liquideren

Onder liquideren verstaan we het gedwongen afbouwen van een positie. Dit liquideren kan bijvoorbeeld door een clearingorganisatie, bank of commissionair worden afgedwongen als een belegger bijvoorbeeld niet aan zijn marginverplichtingen kan voldoen.
Gevonden op https://kennisbank-beleggen-nieuws.blogspot.nl/2016/04/economie-liquideren.


liquideren

uit de weg ruimen – Jaar van herkomst: 1961 (GVD )
verrekenen, afwikkelen – Jaar van herkomst: 1544 (WNT )
Gevonden op https://www.dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php


Liquideren

Doden van een politieke tegenstander.
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10229


Liquideren

Uitschakelen, uit de weg ruimen.
Gevonden op https://www.tracesofwar.nl/dictionary.asp


Bron: https://www.encyclo.nl/begrip/liquideren

Het wordt beter!

Maar als je dan denkt dat in dergelijke media de kous af is, men excuses aanbiedt en hun fout erkent, dan sla je de plank toch mis.

Een logische reactie van Gideon is dat hij verhaal gaat halen. Uiteraard maakt een snowflakeje daar dan gelijk “intimidatie” van, maar Gideon confronteert haar slechts met haar leugens.

In het filmpje is zelfs letterlijk te horen dat Merel Ek doodleuk claimt dat zij het woord wel in de Dikke van Dale zou hebben opgezocht.

Hoe serieus kunnen we journalisten nog nemen die aantoonbaar voor TV liegen?

En wat een bizarre reacties! Gideon spreekt haar heel netjes aan, gebruikt geen woord verkeerd, maar wordt door gifspuiters als Sander Schimmelpenninck (met het van hem bekende asociale taalgebruik als bewijs van zijn gebrek aan …).

Zijn reactie maakt ook duidelijk dat ook hij niet gecontroleerd heeft of wat zij zei wel klopte, maar hij gaat vierkant achter haar leugens staan en verdedigt haar door dik en dun. Een “journalist” die leugens verdedigt. Dat is het niveau van de media anno 2022…

Mediacourant noemt het “geïntimideerd”, terwijl ze in het normale, nette gesprek zelf toegeeft te hebben gelogen.

Raymond Mens

Vandaag Inside-collega Raymond Mens: “Merel Ek is één van de beste Haagse journalisten – een scherpe doorzetter die geen bullshit accepteert. Dat Forum haar nu aanvalt, onderstreept dat alleen maar.”

Ze accepteert geen bullshit, maar verspreidt het dus wel door te liegen.

Nausicaa Marbe

“Een kleine taalfout”?

Ze staat meerdere keren glashard te liegen voor de camera. Dat is wel even wat anders dan “een kleine taalfout”.
Deze columniste schrijft in De Telegraaf

Arjan Noorlander

Ook al zo’n leugenaar

“Ek heeft binnen de persrichtlijnen -en met zijn toestemming- Van Meijeren geïnterviewd bij de plenaire zaal. Hij heeft haar daarna op haar kantoor stiekem laten filmen en dat gepubliceerd. Als dat al niet strafbaar is, of tegen het Kamerreglement, is het minstens intimidatie.”

Dus we mogen concluderen dat – volgens Arjan Noorlander – liegen “binnen de persrichtlijnen” valt? Interessant en waarvan akte…

“Op kantoor stiekem laten filmen”? De camera was duidelijk aanwezig.

Elif Isitman

Wederom Telegraaf. “Die lui weten dondersgoed wat ze doen”.

Dat maakt dan blijkbaar duidelijk dat zij het zelf niet weet. Van Meieren stelde een leugen aan de kaak en dat wordt duidelijk niet gewaardeerd. Dan kun je toch niet anders dan concluderen dan dat men de leugen liever heeft dan de waarheid?

Lammert de Bruin

Een normaal, net gesprek over een fout en een verzoek die te herstellen classificeren als intimidatie, is natuurlijk pure waanzin. Degene die duidelijk wat te verbergen heeft is Ek die de fout in ging, en dat ook gewoon nog toegeeft.

Uiteraard hoor je de Bruin daar niet over…

Mark Rutte

Het wordt steeds duidelijker waarom hij de bijnaam Pinokkio heeft gekregen. Ook in dit geval kiest hij de kant van de leugen en niet van de waarheid.

Merel Ek

Is dan nog degene die het meest ruiterlijk toegeeft dat iedereen kritiek op haar mag hebben en haar daarover mag benaderen. Helaas blijft ze achter haar uitspraken staan en weigert een rectificatie op Twitter, wat een volwassen reactie was geweest.

Enige waar ze probleem mee heeft was de manier waarop van Meieren haar benaderde en dat is vreemd.

Humberto Tan

Ook Tan heeft kritiek en verdedigt Ek. Helaas vergeet ook hij te vermelden dat Ek degene was die de fout in ging en glashard stond te liegen voor de camera. Tan noemt dit “kritisch bevragen”.

Liegen en “kritisch bevragen” zijn echter twee totaal verschillende zaken. Persoonlijk hou ik van kritische vragen, iets wat ik al jaren mis in de media, maar verafschuw ik leugens. Dus sorry Tan, maar ook jij slaat de plank mis!

De manier waarop

Ek heeft problemen met de manier waarop van Meieren haar ondervroeg. Met een camera. Dat is toch vreemd voor iemand die zelf haar brood verdient door journalisten met een camera te pas en te onpas een microfoon onder hun neus te duwen en vragen stelt.

Het is dus leuk als je het bij een ander mag doen, maar o wee als je zelf op die manier benaderd wordt. Misschien was deze confrontatie daarom nog weleens heel verhelderend voor haar om te ervaren hoe het voor anderen is bij wie zij dagelijks hetzelfde doet.

Kartel

Het is een bizar kartel. Merel Ek, Telegraaf, Lamyae Aharouay, Sander Schimmelpenninck (Volkskrant), Raymond Mens, Nausicaa Marbe, Arjan Noorlander, Elif Isitman, Lammert de Bruin, Mark Rutte, Mediacourant… Allemaal kiezen ze voor de verdediging van de leugen.

Zijn er ook andere stemmen te horen? Gelukkig wel. Er zijn zat columnisten die toegeven dat Ek degene was die de fout in ging, maar het is typerend dat die in Mediacourant niet aan het woord komen…


Bronnen:
Mediacourant
Mediacourant
Dikke van Dale
Encyclo
Youtube

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *