The Passion 2023

Spread the love

Dit jaar was Harlingen het toneel van “spektakel” The Passion 2023. Een theaterstuk over de lijdensweg van Jezus. Een reactie

Als basis voor mijn reactie neem ik artikel “vol lof” uit het AD.

Vooral de optredens van Buddy Vedder en Marlijn Weerdenburg krijgen op social media veel lof

Twee namen die ik niet ken. Buddy Vedder schijnt vooral bekend te zijn geworden door zijn rol in GTST, en tja daar keek ik al nooit naar. Ik heb ooit eens twee of drie halve afleveringen gezien met maanden of jaren tussenpozen en had nooit het idee dat ik iets gemist had, dus kijken was zonde van mijn tijd. Wat ik er over las was nou ook niet bepaald een aanmoediging om mijn schaarse vrije tijd mee te verdoen.

Buddy Vedder speelde de rol van Judas.

Ook Marlijn Weerdenburg, vertolkster van de rol van Maria, is voor mij een onbekende. Enige serie waar ik haar van zou kunnen kennen is “Flikken Maastricht”, waar ik ooit een paar afleveringen van gezien heb, maar dan gaat mijn voorkeur toch uit naar een aantal buitenlandse politieseries, dus die liet ik al snel weer vallen.

KRO-NCRV

De EO is ooit gestart met The Passion, maar sinds een aantal jaren verzorgd KRO-NCRV het “spektakel”. Nou zijn veel christenen al niet blij met de koers van de EO, maar de overgang van de EO naar de KRO-NCRV werd door velen toch wel gezien als een nog verdere teruggang van de inhoud van het Evangelie.

Dat blijkt ook wel uit het hele artikel in het AD. Geen woord over het Evangelie. Ook niet over de betekenis van het lijden van Christus. Geen woord over de betekenis er van in 2023.

Waar de islam kan rekenen op uitleggende artikelen, wordt het christendom afgescheept met een verslag over “een spektakel”.

De KRO-NCRV schrijft ook typerend politiek correct over The Passion.

Samen laten we zien dat het Paasverhaal voor verbinding zorgt!

Zorgt het Paasverhaal voor verbinding? Waar staat Pasen dan eigenlijk voor? Pasen staat niet voor verbinding, maar voor het feit dat Jezus opstond uit de dood! Hij heeft aan het Kruis de dood overwonnen en de weg tot God weer vrijgemaakt (Het voorhangsel scheurde van boven naar beneden, van God naar mens!)

Wat heeft dat met “verbinding” te maken? Om die weg te kunnen vinden en te kunnen gaan, zul je wel eerst Christus moeten accepteren als je Redder en Verlosser.

Een hoopvol licht in het donker

Dat klopt, mits het Evangelie er dan ook goed bij wordt uitgelegd! Het is niet zomaar “voor iedereen”, een indruk die nu wel gewekt wordt.

Anita Witzier

Door naar elkaar te luisteren en elkaar op te zoeken, komen we samen verder

Anita Witzier over The Passion 2023

Nee Anita! Door naar Jezus te luisteren en Hem te accepteren als Enige Weg tot God komen we verder, echt verder! Door naar elkaar te luisteren proberen we wanhopig om nog iets te maken van de ellende waar we nu in zitten, maar dat gaat uiteindelijk de oplossing niet brengen.

De boodschap van “naar elkaar luisteren” en “samen” horen we al decennia. Maar vergelijk de realiteit van 50 jaar geleden eens met de realiteit van nu? Vertel me eens welke vooruitgang we de afgelopen 50 jaar dan “samen” hebben gemaakt?

En dan heb ik het uiteraard niet over de technologische vooruitgang, maar zijn we als maatschappij naar elkaar toe gegroeid? We hebben meer eenzaamheid dan ooit, we hebben alleenstaanden dan ooit, zorg is onbetaalbaar aan het worden, verpleeghuizen worden gesloten, jeugdzorg explodeert en wordt onbetaalbaar, en ga zo maar door.

Anderhalf jaar geleden bleek dat een te groot deel van de Nederlanders er geen enkel probleem mee heeft om een ander deel uit te sluiten, buiten te sluiten, op te sluiten en desnoods met geweld “medische” handelingen te laten ondergaan.

Beste Anita, leg mij even uit hoe dat “samen verder komen” is.

De cast

In het verleden was nogal eens wat commentaar op de cast. Het belangrijkste wat ik mis in de cast is dat christenen meespelen. Hoe kun je nou daadwerkelijk een rol goed vertolken als je ten diepste zelf niet eens begrijpt wat je speelt, wat er gebeurde en met name wat er in de geestelijke realiteit gebeurde.

Dan kan het toch niet anders dan dat het een leuk theaterstukje wordt, zonder al te veel inhoud? Keurig passend in de politiek correcte eindtijd. Maar het Paasverhaal gaat over de redding van zielen. Over herstel voor verloren mensen. Over de uitweg voor zondaren uit hun troosteloze bestaan.

En dat heb ik nog nooit in The Passion echt duidelijk naar voren zien komen.

Christelijk gehalte

Zoals je begrijpt heb ik nogal wat moeite met The Passion als daadwerkelijk christelijk. Als entertainment zal het best leuk zijn, maar is het mijn smaak niet. Ik hou niet zo van musicals. De christelijke inhoud is wat mij betreft ook veel te veel afgezwakt. Het is verworden tot een soort politiek correct verbindingsfeestje voor iedereen.

En dat is het christendom nou net niet. Jezus waarschuwde al dat Weg naar de Hemel smal is, en dat weinigen die zullen vinden. De uitnodiging is er voor iedereen, maar voor velen zal de prijs te hoog zijn om te betalen. En naarmate de tijd vordert en de mens meer en meer op zichzelf gericht raakt, zal die prijs alleen maar hoger lijken. Ja lijken, want in feite is hij het niet.

En iedere christen kan je vertellen dat het de prijs ook meer dan waard is! Ik schreef al over de jeugdzorg die explodeert, maar wat Charles Finney schrijft over het moment dat hij zich bekeerde herken ik ook persoonlijk:

Ik merkte dat mijn gedachten wonderbaarlijk rustig en vredig waren. Ik zei tegen mezelf: “Wat is dit?

Ik wandelde rustig naar het dorp, en mijn gedachten waren zo perfect rustig dat het leek alsof de hele natuur luisterde.

Maar hoe kon ik de rust in mijn geest verklaren?

Charles Finney – De krachtigste Opwekkingen

Zelf heb ik een soortgelijke ervaring mogen hebben. Direct, werkelijk direct, na mijn bekering wandelde ik naar buiten. De zon scheen helderder, de kleuren waren voller en levendiger, de vogels floten mooier. En ik was zo rustig van binnen zoals ik nog nooit geweest was.

En dan heb je geen last van een exploderende jeugdzorg. Dan worden er geen zware jukken van klimaat, gender dysforie, seksuele voorlichting, etc, etc op kinderen gelegd. Dan laat je kinderen gewoon kinderen zijn en laat je ze met rust. Omdat je zelf die rust en vrede in je innerlijk hebt.

Maar het feit dat de hele wereld steeds gekker wordt, laat zien dat al dat “zen” en “yoga” en “mindfulness” en “new age”, etc, etc, etc die werkelijke rust helemaal niet geeft. Anders zouden toch nooit zoveel mensen zoveel onrust, stress en druk in hun leven ervaren?

En daar ligt dus gelijk een enorme gemiste kans voor The Passion. Laat nou eens het echte Evangelie horen. Leg mensen nou eens uit waarom Jezus gekruisigd werd en wat dat vandaag de dag voor hen kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *