Chatten met Jezus en satan

Spread the love

Ja, u leest het goed! We kunnen nu chatten met Jezus en satan. Althans, dat is de claim van een nieuwe app, “Text with Jesus”.

Persoonlijk vindt ik de tekst nogal sarcastisch overkomen met een tekst als

Voor hen die zoeken naar een meer persoonlijke verbinding met hun geloof, is deze app misschien de digitale redding die zij zoeken.

De app zou zijn ontworpen met “toegewijde christenen” in gedachte en beloofd interactie met figuren als Jezus, Maria, Jozef, Petrus, Mattheüs, en velen uit het Oude Testament.

Heilige Geest

De app claimt reacties te geven “gedolven uit de diepte van de rijke Bijbelteksten”.

Daar heb je gelijk het eerste probleem al. Het is bekend dat AI met name geprogrammeerd wordt door extreem linkse medewerkers van bedrijven. Er is zelfs openbaar gekomen dat rechts stemmende collega’s uit de projecten werden verwijderd.

De hele AI invloed is dus gebaseerd op links gedachtegoed. En dat zal verderop in het artikel ook blijken.

Daarnaast wordt één essentieel punt volledig over het hoofd gezien. Om de Bijbel daadwerkelijk te gaan begrijpen is de inspiratie van de Heilige Geest nodig, en daar gaat AI altijd mank. AI kan niet wedergeboren worden, AI kan de Heilige Geest niet ontvangen, dus AI kan nooit in staat zijn de claim waarmaken dat het geloofsverdiepend zou kunnen werken.

Waarom deze app?

De app claimt te putten uit de “diepte van de rijke Bijbelteksten”. Maar dan is het downloaden en installeren van een Bijbelapp met verschillende vertalingen veel eenvoudiger en beter!

Dan kun je zelf lezen wat je wilt lezen en wordt je in ieder geval niet gestuurd door de software van deze app, waarvan nog maar de vraag is wat de geestelijke achtergrond is. En als je zelf gaat lezen, dan kom je opeens ook tot de wonderbaarlijke ontdekking dat de Heilige Geest je eerder gelezen teksten in herinnering brengt en dat Hij duidelijk maakt wat het verband tussen die teksten is.

Het voordeel van de twijfel?

Eerlijk gezegd twijfel ik niet. Totaal niet. De AI technologie komt niet voor niets in de eindtijd pas op. Het is een duivelse technologie, wat wederom straks verder duidelijk zal worden. De techniek van “chatbots” is al zeker 30 jaar oud. Op mijn eerste computer, een Commodore 64, kon ik al chatten met programma’s die voorgeprogrammeerde antwoorden gaven.

Dan was het een kleine stap geweest om een programma te maken wat op basis van gestelde vragen antwoorden in de Bijbel zocht, eigenlijk wat deze app zegt te doen, maar daarmee dus eigenlijk helemaal geen AI zou zijn!

De app is gratis, maar om met alle “figuren” en onbeperkt te praten moet je een abonnement afsluiten. Dan kun je bijvoorbeeld luisteren naar “het gesprek tussen Adam & Eva over het ontstaan van de mensheid”

Zou het kunnen helpen voor iemand die geïnteresseerd is in het geloof, maar nog niet tot geloof is gekomen? Dat zou heel misschien kunnen. Heel misschien. Dat ligt namelijk aan de antwoorden die de app zou geven in conversaties.

Tegenstrijdige claims

Op de homepage van de app claimt men

A divine connection in your pocket

Maar bij de FAQ stelt men:

it is not intended to replace or mimic direct communication with divine entities

Waarmee ze de app dus feitelijk zelf al waardeloos verklaren

The devil is in the details

Ja, ook hij is – uiteraard – van de partij en daarmee komt gelijk de ware aard van de app bovendrijven. Het wordt de meest controversiële functie van de app genoemd (en staat (nu nog) standaard uit).

Men claimt over hem dat hij in de app is opgenomen om een “volledig begrip van Bijbelse narratieven te leveren, en de rol van dit karakter weer te geven zoals omschreven in de Bijbel”.

Fox News beschrijft het als gesprekken met satan zelf, en dat de verwachtingen misleidend kunnen zijn. Historisch gezien is satan het symbool van verleiding en misleiding, maar in deze app heeft hij verrassend vriendelijke avatar. Gebruikers die felle dialogen of duidelijke misleidingen verwachten zullen zich achter de oren krabben. In plaats daarvan promoot de Prins der Duisternis waarden als liefde, respect en begrip, waarden synoniem met Bijbelse deugden.

Hiermee is dus duidelijk dat de duivel in de app bepaalt niet overeenkomt met de Bijbelse beschrijving van hem, op één punt na.

de satan zelf doet zich voor als een engel des lichts.

2 Corinthiërs 11:14

We werden in de Bijbel dus al gewaarschuwd voor deze misleiding.

Woke

Besef daarnaast dat termen als “liefde, respect en begrip” ook de kernwoorden zijn die dagelijks door de hele woke-beweging worden geroepen. Stel je echter kritische vragen, dan komt hun ware aard boven.

De overeenkomst is dus duidelijk. Je kunt je wel voordoen als een engel des lichts, maar vroeg of laat zal je ware aard boven komen en dan blijkt hoe duister je licht in werkelijkheid is.

De toekomst

Fox News stelt gelukkig wel wat kritische vragen over de invloed van deze apps en erkent ook het levensgrote risico op het verdraaien van oude leerstellingen. Een bekende Bijbelleraar als Paul Washer sluit een deel van zijn podcastserie standaard af met “And that’s why we read old books”.

De Bijbel waarschuwt er voor, en we zien een enorme tsunami aan valse leringen in onze tijd. Zo enorm dat feitelijk elke nieuwe leerstelling wel duizend keer tegen het licht gehouden zou moeten worden voordat hij als Bijbels beschouwt mag worden!

We zien christenen aan de lopende band vallen voor deze valse leringen over voorspoed, welvaart, geluk, een makkelijk leven, altijd genezingen, etc, etc, etc.

De makers van de app erkennen de misleiding die zij in hun wervende tekst zetten tweevoudig.

  1. “Onze app is een gereedschap voor onderzoek, onderwijs, en betrokkenheid met Bijbelse verhalen en is niet bedoeld om directe communicatie met heilige entiteiten na te bootsen of daarvan in de plaats te komen”
  2. “De door AI aangedreven app claimt niet dat zij echte heilige inzichten levert of bezit over enige vorm van heilig bewustzijn, maar gebruikt eenvoudigweg haar taalmodel om reactie te genereren gebaseerd op een veelheid van werken van bijbelse en religieuze teksten”

De kreet

A Divine Connection in Your Pocket 🙏

wordt in de disclaimers dus al onderuit gehaald. En wie is ook alweer de “vader der leugen”?

Valse apostelen

De makers van deze app zijn valse apostelen. Zij hebben de AI zo geprogrammeerd dat er een vals beeld van satan geschapen wordt. 2 Cor. 11:13-15 is duidelijk:

Want zulke lieden zijn schijn-apostelen, bedrieglijke arbeiders, die zich voordoen als apostelen van Christus. Geen wonder ook! Immers, de satan zelf doet zich voor als een engel des lichts. Het is dus niets bijzonders, indien ook zijn dienaren zich voordoen als dienaren der gerechtigheid; maar hun einde zal zijn naar hun werken.

En is het dan heel verwonderlijk dat deze app uitgerekend als eerste uitgebracht wordt op apple? Het merk met het bekende logo met de hap uit de appel?

Bronnen:
Fox News
Text with Jesus

Eén antwoord op “Chatten met Jezus en satan”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *